Tilbake

10 grunner til å legge neste helgetur til Sørlandet

Mange forbinder Sørlandet og Kristiansand med barnefamilier og dyrepark. Men skal du på tur med kjæresten eller vennegjengen, så er faktisk «det glade Sørland» helt perfekt! Her får du 10 gode grunner til hvorfor du skal legge neste helgetur hit.

Brygga i Kristiansand

1. Mat i verdensklasse «Hos Moi»

Trond Moi er en av våre mest profilerte kokker, og åpnet i fjor opp sin flunkende nye restaurant «Hos Moi», på Fiskebrygga i Kristiansand. Restauranten er originalt innredet med kunst og interiør fra den lokale kunstneren Kjell Nupen, og den ligger flott til på solsiden – i ly for vinden. Her kan du sitte til langt på kveld, mens du får servert mat i kategorien «internasjonalt Brasserie». Moi kombinerer kortreiste råvarer av ypperste kvalitet, med annet snadder fra hele verden. Jeg drømmer fortsatt om måltidet jeg hadde her for noen uker siden. Magisk!

2. Kilden – et arkitektonisk mesterverk

Første gang øynene mine traff fasaden på Kilden måtte de virkelig bearbeide hva de så – for dette var noe helt nytt og annerledes. Glass møter treverk, i et enormt bølgende overheng. Hvordan er det i det hele tatt mulig å få til, rent byggteknisk? Det som skjer på innsiden av Kilden, er like fascinerende. Dette er et av Norges ledende miljøer for profesjonell scenekunst og musikk, og rommer Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Opera, Kilden Kultur og Kilden Dialog. Obligatorisk, ved et besøk i Kristiansand.

Kilden Konserthus
Kilden Konserthus

3. Kristiansand by er vakker, intim og innholdsrik

Kristiansand er en utrolig fin by, med en størrelse som gjør at du når alt til fots. På godværsdager (som det er mange av), speiler byen seg i glansen av den vakre skjærgården. Men selv om byen er liten, så er den også innholdsrik. Den shoppingglade finner et bredt spekter av butikker, den kunstinteresserte kan boltre seg i utstillinger, gallerier og gatekunst, og er du på utkikk etter historie så er en gåtur igjennom «Posebyen» et utmerket valg.

4. Harahorn Gin og Arvesølvet Akevitt – kortreist kvalitetsbrennevin

En liten kjøretur fra Kristiansand, nærmere bestemt til Grimstad, finner du Det Norske Brenneri. Dette er mesterhjernene bak blant annet Harahorn Gin og Arveløvet Akevitt. Arvesølvet er en av verdens mest premierte akevitter – senest i mai i år fikk den dobbel gullmedalje i «International Spirits Challange». Dette er et ekte håndtverksdestilleri, med egen urtehage og eikefat av beste kvalitet. Hva med å stikke innom for en gin-smaking med vennegjengen? Det har jeg testet ut, og det var både interessant og morsomt!

Det Norske Brenneri
Det Norske Brenneri

5. Kombiner byliv med sol og bad

Noe av det jeg digger med Barcelona, er nærheten til havet og muligheten til å kombinere storbyferie med sol og bad. Vel – du trenger ikke å dra helt til Barcelona for å gjøre det. I Kristiansand sentrum finner du den flotte Bystranda, med palmer, myk sand og utmerkede badeforhold. Snakk om å få i både pose og sekk!

6. Nydelig mat i ærverdige omgivelser på Boen Gård

Boen Gård ligger idyllisk til ved Tovdalselva, og dateres tilbake til 1813. Her er mulighetene mange, men maten er det jeg ønsker å trekke frem i dag. Råvarene er kortreise og menyen er sesongbasert. Grønnsaker, epler, pærer, bær, urter og honning høstes fra gårdens egen hage, lammet gresser på jordet og villaksen svømmer oppover Tovdalselva. Øvrige råvarer befinner seg i en radius på 90 minutter fra gården. Her er du garantert et fantastisk måltid!

Interiør og mat på Boen Gård
Boen Gård

7. Palmesus – Skandinavias største strandfest

Hvert år samler rundt 40.000 feststemte mennesker seg på Bystranda i Kristiansand, for å delta på Skandinavias største strandfest. Festivalen lovprises opp i skyene, både nasjonalt og internasjonalt. Og den er ikke bare for de som ønsker å stå tett inne i moshpitten – her finner du også VIP-områder med lounge og god plass, for de som liker å sitte ned med god plass rundt seg. Visste du at snittalderen på deltakerne er nærmere tretti år, enn tjue?

8. Sørlandsidyll i den vakre skjærgården

Man kan nesten ikke dra til Sørlandet uten å nyte den vakre skjærgården, så kom deg ut i båt! Fra Kristiansand sentrum anbefaler jeg deg å kjøre innover skjærgården i retning Skippergata – prakteksempelet på sørlandsidyll. Denne vakre kanalen ligger mellom Østre- og Vestre Randøya. Legg inn et lunsjstopp på Tømmerstø Brygge, eller bare titt innom for en is. Her serverer de nemlig verdens største iskuler!

Den vakre skjærgården utenfor Kristiansand
Sørlandsidyll i Skippergata

9. Hunsfos – Norges svar på Meatpacking District

Er du glad i god øl og skikkelig digg pizza? 20 minutter fra Kristiansand sentrum ligger Hunsfos – et nedlagt fabrikkområde, som nå er i ferd med å forvandles til vår egen versjon av New York Meatpacking District. Her finner du blant annet Hunsfos Bryggeri, som brygger deilig lokalt øl basert på håndverksproduksjon. Er dere en stor gjeng så kan dere dra på ølsmaking her, eller første fredag hver måned inviterer de inn til åpen bryggerikveld. Fabriken Artisan Bakeverk må også trekkes frem, for her serverer de Sørlandets beste pizza.

10. Snart: Kunstsiloen

Kunstsiloen i Kristiansand er et enestående prosjekt. Det jobbes nå med å renovere en gammel kornsilo fra 1930-tallet, som til neste år skal presenteres for verden som et nasjonalt kunstmuseum. Visjonen er å få kunsten ut til folket, og folket inn til kunsten – den skal tilgjengeliggjøres på en ny og innovativ måte. Og selv om den ikke er åpen for publikum helt enda, er denne nyheten alt for kul til ikke å ta med på listen. Vi gleder oss skikkelig til åpningen, og følger byggearbeidet her: https://www.skmu.no/fremdrift/

Har du lyst til å besøke Sørlandet? Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud 😊