Tilbake

10 reisetabber du bør unngå

Har du opplevd at leiebilen du hentet ut overhodet ikke hadde plass til hele familien? Eller at en flyforsinkelse på vei til drømmeferien, gjorde at du måtte ut med flere 1000-lapper for å komme frem? Dette er opplevelser mange dessverre kjenner seg igjen, spesielt i ferien. Den gode nyheten er at du med enkle grep kan sørge for at hele familien får ferien de har drømt om.

En dame tar bilde ut av vinduet på bilen

Ferie er kanskje den fineste tiden med familie og venner. På ferie bruker vi mye penger, og reiser ofte med familie, storfamilie eller venner. Nettopp derfor er det smart å ta noen forholdsregler, for å unngå at ferien går med til helt andre aktiviteter enn det du hadde gledet deg til.

Det er særlig to tabber som gjentar seg når det er ferie, og det gjelder bestilling av flybilletter og leiebil:

Billige flybilletter kan fort bli dyre

Det er mange som i jakten på billige flybilletter bestiller de ulike flystrekningene på ulike nettsteder. Dersom en av strekningene blir forsinket, så sitter du bokstavelig talt med skjegget i postkassa, for da er det ingen som er ansvarlige for å få deg videre.

Her kan enden på visa bli at du må kjøpe helt nye billetter. Det som i utgangspunktet var noen hundrelapper spart, kan fort bli flere tusenlapper i ekstrakostnad. Har du derimot bestilt såkalt gjennomgående billett, det vil si bestilt hele flybilletten på ett og samme sted, så er flyselskapet ansvarlig for at du kommer deg frem til reisemålet.

Ikke gå i leiebilfella

Leiebil er et produkt med ulike fallgruver. Er forsikringene gode nok, og har du bestilt rett bilklasse til ditt behov, er noen av spørsmålene du bør stille deg før avreise.

Vår anbefaling er at du bestiller bil i god tid før avreise, hos et selskap du kjenner til. Dermed får du satt deg inn i prisene og hvilke forsikringer som er inkludert. Da slipper du å bli stressa når tilbudet om tilleggsforsikringer kommer, og vet at du kan takke høflig nei til tilbudet. Husk også å ta en nøye vurdering på hvor mange mennesker som skal med i bilen, og ikke minst, antall kofferter. Det er kjedelig å måtte la svigermor stå igjen på flyplassen.

Du må regne med forsinkelser, streik og vær

I 2018 var det over 400 ulike hendelser som berørte reisende over hele verden. Noe av det som skjer ofte, er vær – og streiker.

Fjorårets medieoppslag om forsinkelser og kanselleringer blir fort glemt. Det virker kanskje som et unødvendig råd, men det er viktig å både beregne god tid, og være tålmodig. Uforutsette hendelser skjer. Det kan nesten føles som at ferien blir en høysesong for streik blant både bakkemannskaper og flyveledere, og ikke minst med generalstreik i landet du skal til. Dette er vanskelig å forberede seg på, men det kan være lurt å ha en plan B i bakhodet. Som å ha tid nok til å finne alternativ transport, slik at ikke hele ferien blir spolert.

Med storfamilien på tur
Med storfamilien på tur

10 nyttige tips for å unngå at ferien blir en krise:

  1. Bestill alltid reisen din hos et reisebyrå som har 24/7 service. Det er ikke lett å stå med hele familien på slep, slitne etter en lang reise, når du får et dobbeltrom i stedet for familierom. Da er det greit å vite at du alltid har noen å ringe som kan hjelpe.
  2. Bestill transfer på forhånd! Forhåndsbestilt transport møter deg ved ankomst med navneskilt, det er alltid en god start på ferien. Dette kan ofte gjøres i forbindelse med bestilling av fly og hotell hos reisebyrået.
  3. Bestill hotell, leiebil og fly samme sted. Dette er enklere å forholde seg til én kundeservice hvis noe skulle skje.
  4. Skal du ha leiebil? Dokumenter bilens tilstand ved å ta bilder av den, fra alle sider, både når du henter og leverer den. Da er både du og leiebilselskapet enige om bilens tilstand.
  5. Ha alltid med 2 betalingskort! Oppbevar kortene ulike steder i tilfelle du mister bagasjen eller den blir frastjålet.
  6. Sjekk at reiseforsikringen din er i orden, og hva den inkluderer. Vurder alltid om forsikringen din dekker nok i henhold til hvilken type reise du skal på, og hvor du skal.
  7. Sjekk at pass er gyldig og om du trenger transittvisum eller visum i god før avreise. Det er ditt ansvar å kjenne visumreglene, og hvor lenge før dette må søkes om.
  8. Husk adapter og powerbank!
  9. Print ut reisedokumenter, ikke vær 100 prosent avhengig av mobilen. Det kan også være lurt å ha med en kopi av passet.
  10. Ha alltid ID med deg. Dersom ulykken skulle være ute, er det viktig å vite hvem du er. Registrer din reise på https://www.reiseregistrering.no/ slik at norske myndigheter vet hvor du er dersom noe skulle skje.