Tilbake

Dette er nordmenns ferieplaner i 2022

Det er fremdeles koronapandemi, men hvor stor innvirkning har egentlig denne på ferieplanene våre i år? Her får du innsikt i hva som påvirker reisevalgene våre, hvor vi planlegger å dra på ferie, og hva pressekonferansen 12. februar gjorde med reiselysten vår.

Koronapandemien styrer fortsatt

Virke Reiseliv har gjennomført en undersøkelse blant den norske befolkning, for å avdekke hvilke ferieplaner nordmenn har i 2022. Resultatene i undersøkelsen viser at koronapandemien fremdeles er med på å styre hvor vi velger å reise på ferie, og hele 8 av 10 svarer at smittetrykk på reisemålet vil påvirke valget av feriemål i 2022. Det er særlig frykten for å bli satt i karantene som gjør det mindre fristende å reise utenlands.

Undersøkelsen viser at det som er viktig for oss, og som øker sannsynligheten for at vi bestiller en reise til utlandet i år, er gode avbestillingsmuligheter, lav smitte på reisemålet, og at en selv har tatt vaksine. Vi opplever med andre ord fremdeles situasjonen i utlandet som litt usikker, og ønsker å ha tryggheten rundt gode avbestillingsforsikringer i bakhånd.

– Her på Berg-Hansen i Arendal er kundene våre opptatte av hvor mye som må fylles ut av innreisedokumenter, og hvor lang frist man har til å ta PCR-test. USA krever blant annet at PCR-testen ikke er eldre enn 24 timer, og en så fersk test kan være vanskelig å få tak i enkelte steder. Thailand også er et land som krever svært mye dokumentasjon før man slipper inn som ferieturist. Da velger folk heller å reise andre steder hvor ting er enklere. CIBT sin innreiseguide er et fint verktøy som forteller deg hva du må ha på plass av dokumentasjon rundt om i verden, forteller salgsleder Hilde Karlsen.

Salgsleder Hilde Karlsen | Porte de Soller, Mallorca

Hytta i Norge er fremdeles en påske- og høstfavoritt

Vi er i gang med årets vinterferie, og ser at færre barnefamilier drar til utlandet enn tidligere. Allikevel fikk vinterferiesalget en skikkelig oppsving etter at regjeringen opphevet smitteverntiltakene. Det rår nå liten tvil om at smitteverntiltak og utenlandsreiser henger sammen.

I midten av april venter årets påskeferie, og andelen som planlegger ferie denne uken holder seg stabilt på ca. én tredel. Her planlegger hele 6 av 10 ferierende nordmenn å tilbringe tiden på egen hytte i Norge, mens en liten andel oppgir at de planlegger utenlandstur.

Av de som skal avvikle høstferie, så svarer nesten halvparten at de skal tilbringe ferien på hytta her i Norge, mens 3 av 10 planlegger å reise til utlandet. Høstferien er tradisjonelt sett et populært tidspunkt å reise til utlandet på, og før koronapandemien var det nærmere 5 av 10 som planla utenlandsferie.

– Mye kan skje med høstferieplanene våre de neste månedene, og det er jo lov til å ombestemme seg for de som opprinnelig hadde planer om å dra på hytta. Det blir spennende å se om vi flytter oss nærmere «normalen» når vi nærmer oss høsten, for de signalene vi nå får fra markedet er svært positive, forteller Hilde.

2 av 3 nordmenn planlegger sommerferie i år

To tredeler planlegger sommerferie i 2022, som er samme nivå som før pandemien. Blant disse svarer 4 av 10 at de skal tilbringe ferien i utlandet, og det er Spania, Danmark og Hellas som er reisemålene med høyest oppslutning. Til sammenligning var det 6 av 10 som planla utenlandsferie sommeren 2019.

– Det kommer masse bestillinger for årets sommerferie nå, og de aller fleste er til utlandet. Her er det reisemålene rundt Middelhavet og de greske øyene, Mallorca og Kypros som er gjengangerne blant våre kunder. Litt overraskende men veldig gledelig er det også at cruise er på full fart tilbake som ønsket ferieprodukt, forteller Hilde.

Cruiseferie i Middelhavet

Endelig klare for utenlandsferier

Selv om andelen planlagte utenlandsreiser er lavere i 2022 enn før koronapandemien, er vi betydelig mer positive til utlandet nå enn vi var i fjor. Vi beveger oss med andre ord i en svært positiv retning, og mye skjedde 12. februar – da regjeringen fjernet smitteverntiltakene her til lands.

– Det var som å trykke på en knapp! Når smitteverntiltakene ble fjernet, strømmet utenlandsbestillingene inn. Nå er det som en vanlig februar for oss, med stor pågang fra reiselystne nordmenn. Hvilken glede det er, etter 2 år med nedgangstider. Jeg tror at når folk ser bilder fra varmere strøk i sosiale medier, og hører at naboen eller kollegaen er på tur, så vil ballen bare fortsette å rulle. Men det er viktig å merke seg at turoperatørene og flyselskapene ikke er tilbake med den kapasiteten de hadde før pandemien, så det vil bli rift om plassene. Min oppfordring er derfor; LØP og KJØP, avslutter Hilde.


Undersøkelsen er gjennomført av Virke og baserer seg på 1561 intervjuer av nordmenn fra 18 år og eldre. Det er viktig å presisere at undersøkelsen ble gjennomført før smitteverntiltakene i Norge ble opphevet, så noe feilmargin må medregnes.