Tilbake

Drømmer du om eksotiske reiser? Det gjør Hilde også

Reisebyråene har hatt et tøft år, men nå er vi i Berg-Hansen på full fart tilbake. Reiselystne kunder står og tripper ved døren, klare for å begi seg ut i den store vide verden – så snart myndighetene gir grønt lys.

Vi er et stort byrå, proppfullt av dyktige mennesker som også står og tripper – ivrige etter å dele sin kunnskap og erfaring. Derfor presenterer vi nå flere av reiseekspertene våre, rundt om kring i landet. De har alle mye på hjertet, og vil dele litt om sitt ekspertiseområde, fremtidsutsikter, og ikke minst komme med gode og uvurderlige tips som du ikke kan Google deg frem til.

I forrige blogg fikk du hilse på cruise-eksperten vår, Johnny Bråthen. Denne gangen er det Hilde Karlsen som står for tur. Hilde sitter på kontoret vårt i Arendal, og er helt rå på eksotiske reiser! Er det flere enn oss som lar drømmene fare i det fjerne, nå for tiden?

Kamelkyss i Marokko
Ferieekspert Hilde Karlsen

Hvor lenge har du vært i bransjen, og hva er ditt forhold til eksotiske reisemål?

Jeg har alltid hatt en trang i meg til å oppleve nye ting, og fant i ung alder ut at reising var det jeg ville bruke tiden min på. Men ikke bare reising på fritiden, jeg ville kombinere reising med jobb. Drømmen var å bo rundt om i verden, og bli ordentlig godt kjent med den.

Med dette tydelige målet foran meg, søkte jeg ut i den vide verden – først som au-pair, og etter hvert inn i reiselivet. Jeg har jobbet som reiseleder, på hotell, som kabinansatt og flyplassansvarlig. Så havnet jeg til slutt på hjemlige trakter, og fikk jobb i Berg-Hansen. Her er jeg nå på mitt tjuefjerde år, og det sier jo alt! I jobben min får jeg bruk for all erfaring jeg har høstet gjennom et langt reiseliv.

Jobben holder i tillegg reiselysten min levende. Kan jeg ikke reise selv, så reiser jeg litt i drømmene hver gang jeg planlegger en reise for en av kundene mine. Når jeg finner de beste løsningene for kundene, så tenker jeg alltid på hva jeg selv også ville gjort. Kun det beste er godt nok for mine kunder! Ingenting gjør meg gladere enn gode tilbakemeldinger fra kunder som har vært på tur, der alt gikk som planlagt og alt stod til forventningene. Nøkkelen til drømmeferien ligger i ekspertise og god planlegging.

Listen over vakre og eksotiske reisemål jeg har fått gleden av å oppleve, er lang. Jeg blir ofte spurt om hva som er det mest eksotiske stedet jeg har besøkt – men det er helt umulig å kun velge én bestemt destinasjon. Kanskje reisen til Galapagos, med det unike dyrelivet? Eller det lukkede landet Bhutan? «Overland» safari i Botswana, eller rundreisen i Indonesia, med Bali, Lombok og Java?

Vet du forresten hva «eksotisk» betyr? «Fremmed» eller «fremmedartet». Det er dette som gjør de lange, innholdsrike og eksotiske reisende ekstra spennende – at vi kommer til et land og en kultur som er helt annerledes fra vår!

Takshang Bhutan Temple
Taktshang, det mest kjente klosteret i Bhutan

Hvorfor har reising blitt en så stor lidenskap for deg?

Jo mer man reiser, jo mer vil man fortsette å reise. Jeg har et reiselager som jeg trenger å fylle opp med jevne mellomrom, med nye erfaringer og gode minner. Livet i hverdagen går i et heidundranes tempo, men på reise finner jeg tilbake til en «lev her og nå» modus – noe jeg tror vi alle har godt av å kjenne på fra tid til annen.

Reise har også gitt meg selvtillit og mestringsfølelse. Når jeg er på reise utenfor allfarvei, hender det jeg støter på uforutsette situasjoner, der jeg må tenke og handle raskt. Dette er gode evner som jeg har bruk for ellers i livet også.

..og så er det jo ofte slik, at etter en lang reise, setter jeg veldig mye mer pris på det livet jeg har hjemme. Noen ganger må man ut i verden for å bli minnet på alle de gode tingene man har som venter på en hjemme 😊

Avkjølende fotbad i Botswana
Hilde i Botswana

Hva er status på reisebestillinger til eksotiske destinasjoner nå for tiden?

Vi merker nå at optimismen stiger, og at planleggingen er i gang. Det er et veldig godt tegn! Vi er riktignok litt avventende på selve bestillingen og når reisen skal gjennomføres. Men det vi er ganske sikre på, er at om den ikke kan gjennomføres i løpet av høsten, så kan den i alle fall gjennomføres i 2022!

Vi nordmenn er glad i å reise, så mange – inkludert meg selv – bruker tiden godt til å planlegge hvor reisen skal gå, når landegrensene åpnes igjen. Vi leser, googler, sjekker reiseblogger og ser på inspirerende bilder i sosiale medier. Når startskuddet går, så er jeg klar! Og det er det heldigvis mange andre som er også.

Min klare oppfatning er at jo mer du planlegger, jo mer opplever du. Det absolutt verste jeg vet er å komme hjem, og oppdage at jeg har gått glipp av en anerkjent restaurant, en hjertevarm liten landsby, eller destinasjonens beste strand! Jeg vil være den som kommer hjem og forteller alle om nettopp de litt spesielle opplevelsene – de som setter spor.

Hvilke fremtidsutsikter ser du for eksotiske reiser, ett år fra nå?

Ja, den som hadde hatt krystallkule å se i, og kunne forutse hva som skjer fremover!

Reiser, og da spesielt utenfor Europa, vil nok bli mer krevende enn før. Med krevende så mener jeg at vi nok må belage oss på at vi må ta flere forhåndsregler og mer hensyn enn tidligere. Heldigvis er vi flinke til å omstille oss, og glemmer fort hvordan vi gjorde ting tidligere. En utmerket overlevelsesmekanisme! Vi avfinner oss med at ting endrer seg, og det må vi høyst sannsynlig gjøre i denne sammenheng også.

Mange føler på usikkerhet, og er ikke like komfortable med å planlegge lange eksotiske reiser på egenhånd, slik de gjorde tidligere. Mitt budskap her, er at det er god hjelp å få! Og at det nok kan være lurt å ha en ekspert på laget, når denne typen reiser skal planlegges fremover.

Reisebyråene kommer til å ha en mye viktigere rolle for privatreisende fremover, enn de har hatt på lenge. Vi planlegger selvfølgelig alle detaljene rundt reisen sammen med deg, men i tillegg er vi der for deg, 24/7, dersom noe uforutsett skulle skje. Du skal ha tungen rett i munnen, når du kartlegger hvilke regler som gjelder for flyvningen din, mellomlandingen, og hva som gjelder i landet du skal feriere i. Og hva gjelder når du kommer hjem? Det blir spennende å følge med på utviklingen fremover. Vit at vi holder oss oppdaterte.

Landiguana på Galapagos
Landiguana på Galapagos

Kan du gi oss 5 tips om eksotiske reiser?

  1. Planlegg reisen godt, og i god tid. Min klare oppfatning er som tidligere nevnt at jo mer du planlegger, jo mer opplever du. Let etter inspirasjon i reisemagasiner, blogger og i sosiale medier. Bestill aktiviteter og severdigheter på forhånd, dersom mulig. Det sparer du som oftest både tid og penger på. Er du glad i god mat? Legg ned arbeid i å lete frem de beste restaurantperlene på destinasjonen.
  2. Sett deg godt inn i hva landet krever av dokumentasjon – også dette god tid i forveien. På enkelte destinasjoner kan det eksempelvis være tidkrevende å skaffe visum. Det kan også være land som krever enkelte vaksiner etc.
  3. Noe som er svært viktig, som det er fort å glemme i bestillingsfasen, er å sjekke endrings- og avbestillingsmulighetene. Både på fly og overnatting. Dette må du gjøre før du betaler, og du må ta stilling til om betingelsene er gode nok for deg. Min anbefaling er å velge billetter og overnatting med endringsmuligheter.
  4. Sørg for at du alltid velger seriøse aktører når du bestiller. Det finnes så utrolig mye useriøst der ute, og det er ingenting mer kjedelig enn å gå på en sånn smell. Bruk tilbakemeldingstjenester som Tripadvisor, og les deg godt ned i kommentarfeltet.
  5. Bruk tiden vi nå er inne i til å drømme, planlegge og glede deg! Vi venter, men ikke forgjeves. Og når det er dags for å bestille, kontakt et seriøst reisebyrå, slik at du har tyngde i ryggen når du skal reise. Skulle noe uforutsett skje, så vil du prise deg lykkelig for hjelpen du da får.