Tilbake

Covid-19: Endelig kan vi erklære utlandet for «offisielt åpnet»

Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits forlenges ikke når det utløper 1. oktober. Det betyr grønt lys for alle utenlandsreiser – endelig!

25. september ble en gledens dag, med tilnærmet full gjenåpning av landet. Og en liten uke etter, nærmere bestemt 1. oktober, faller i tillegg Utenriksdepartementets (UDs) generelle reiseråd bort. Halvannet år med begrensede reisemuligheter har vært tungt for reiseglade nordmenn, så dette er virkelig en merkedag for mange av oss.

Når reiserådet nå faller bort, kan vi for alvor begynne å reise på oppdagelsesferd igjen – også interkontinentalt. Bortfallet av reiserådet går selvsagt ikke upåaktet hen hos flyselskapene – og selv om vi er langt unna normaltilstander, ser vi at rutetilbudet ut av landet blir bedre fra uke til uke. Vi må nok forberede oss på at det vil ta noen år før vi er tilbake til normale reisetilstander, slik det var før pandemien. Men vi ser nå en hel bransje for alvor våkne til liv, klare for å oppskalere reisetilbudet i takt med den økende etterspørselen.

Flyselskapene åpner en rekke spennende utenlandsruter fremover, så startskuddet om plassene starter nå! Er du nysgjerrig på hvor det går direkteruter? Sjekk ut dette kartet fra Avinor.

Feriefavoritter og pakkereiselov

Akkurat nå er Spania den store feriefavoritten blant soltørste nordmenn, og Hellas tikker inn på en god andreplass. Men du har også mer eksotiske reisemål på listen, som Maldivene, hvor Qatar Airways har satt opp direkterute fra Oslo Lufthavn nå i høstferien.

Noe som er greit å ha i bakhodet når man bestiller ferie, er dette med direktefly versus mellomlanding. Hvis du har muligheten til å unngå mellomlanding, så bør dette sterkt vurderes. Da slipper du et ledd med potensielle smitteverntiltak og restriksjoner. Husk også at du ved å bestille ferien din gjennom et reisebyrå er beskyttet gjennom pakkereiseloven. Denne inntrer i det du bestiller både fly og hotell, sammen. Etter halvannet år med usikkerhet, kan tryggheter som dette hjelpe deg med å senke skuldrene enda et hakk på ferie.

Hvilke regler gjelder dit du skal? Og hva møter deg på vei hjem igjen?

Det som blir viktig også fremover, er at du setter deg godt inn i de reglene som gjelder på reisemålet ditt – det kan nemlig være at disse er strengere enn her hjemme. Her anbefaler vi deg å sjekke CIBT sin innreiseguide, der informasjonen oppdateres kontinuerlig.

Et viktig kriterie for mange, før de ønsker å reise, er at det også er enkelt å komme hjem til Norge igjen. Den generelle regelen nå er at nordmenn med grønt koronapass ikke skal i karantene ved innreise til Norge. Kravet om karantene for barn som reiser inn til Norge med sine fullvaksinerte foreldre faller også bort – som gjør livet til småbarnsfamiliene mye enklere. Det kan vi like! Og da er det vel egentlig ingenting som holder oss tilbake, er det vel?

God tur 😊

PS. Ønsker du reiseinspirasjon? Sjekk ut våre anbefalte turer, her.