Tilbake

Energy, Resources & Marine – et fagfelt Camilla kan alt om

Energy, Resources & Marine (ERM) er noe de fleste forbinder med mannskaps- og offshorereiser. Det favner imidlertid om mer enn dette, og for flere bedrifter er det store pengebeløp å hente. Bli bedre kjent med ERM-reiser og vår ekspert på dette feltet, Camilla Tonning, her.

Camilla Tonning med kollega Inger Helene Karstensen
Camilla Tonning til høyre, sammen med kollega Inger Helene Karstensen. Begge eksperter på ERM

Kan du si noen ord om deg selv og fartstiden din i reiselivsbransjen?

Jeg er en 44,8 år ung dame. På privaten er jeg administrerende direktør med en stab på fem – mann, tre barn i alderen 5 -24 år, samt hunden Scott.

Jeg har vært i reiselivsbransjen hele livet. Startet med å selge blomster til besøkende cruiseturister fra hele verden på Torget i Bergen i 1986, og så gikk veien videre derfra til hotellbransjen, for så å ende i Berg-Hansen Arriva i Austevoll for nøyaktig 5 år siden. Her jobber jeg som Salgsleder på nysalgsavdelingen vår, i tillegg til å ha Key Account Manager-oppgaver og ansvaret for implementering av nye kunder.

Etter å ha hatt mange ulike roller i bransjen, var det utrolig kjekt å komme til Berg-Hansen. Fra å skulle selge et bestemt hotell eller en bestemt destinasjon, kan jeg nå selge «alt» til «alle».

Hvorfor har ERM-reiser blitt en stor lidenskap for deg?

Interessen min for marine kom for alvor når vi flyttet ut til Austevoll – her er marinenæringen stor. ERM-reiser er fascinerende, med mange muligheter.

Jeg treffer mange som tenker at ERM-reiser kun er mannskapsskifter og reiser offshore, og at denne typen reiser ikke omfatter ens egen reisevirksomhet. Men denne oppfatningen er ikke alltid helt riktig. ERM-reiser kan tilbys alle som oppfyller følgende krav: Krysser en landegrense som skal jobbe på et verft, skip, installasjon eller vindmølle – enten under bygging, ligger i dokk eller er ute på havet.

Det er også mange som ikke har hørt om ERM-reiser tidligere, og noen velger å ikke forholde seg til det fordi de sitter med et inntrykk av at det er mye «hassel» med ulike regler, krav og rapportering. Da er det gøy å kunne snakke om våre egne ERM-verktøy som nettopp tilrettelegger og forenkler hele denne prosessen. Og så er det jo faktisk slik at flybillettene kan være opp til 70 prosent billigere, i tillegg til å ha svært fleksible endrings- og avbestillingsbetingelser knyttet til seg. Det er med andre ord gode penger å spare for mange bedrifter, som oppfyller kravene til ERM-reiser.

Mangfoldet av kunder gjør det også veldig spennende, for det er sjelden jeg opplever en kunde som er lik en annen. Alle har egne reisepolicyer og systemer, som vi tilpasser oss – og jeg har enda ikke møtt på en utfordring som jeg ikke har klart å løse. Vi har utallige referanser fra kunden som rett og slett «ser lyset», når de har kommet i gang og ser hvor enkelt alt flyter – fra booking til reiseoppgjør.

Når det er sagt så er jobben med ERM-kundene våre et skikkelig teamarbeid. Reiserådgiverne våre har lang erfaring og svært god kompetanse på dette faget. De har direkte kontakt med alle involverte, både kapteiner, mannskaps-koordinatorer i inn- og utland, og de reisende. Det er ofte mange endringer, gjerne på grunn av vær og vind, og rådgiverne våre sørger for at dette går sømløst og i tråd med bedriftens reisepolicy.

Jeg er trygg på at reiserådgiverne våre løser alle utfordringer som kommer deres vei, og derfor kan jeg stolt selge dette produktet med en kvalitetsgaranti. Det er skikkelig gøy 😊

Offshore båt på vei mot havnen

Hva er status på ERM-bestillinger nå for tiden?

Det er stort sett kun ERM-reiser som bestilles hos oss for tiden, og dette er reiser som kategoriseres som «nødvendige jobbreiser».

Det siste året har vi opplevd å bli en enda viktigere del av kundens verdikjede, fordi vår kompetanse og tilstedeværelse har kommet til mer nytte enn noen gang. Vi holder oss oppdaterte på regelverket som til stadighet er under endring, og vi sjonglerer de reisende ut- og inn av landet med trygg presisjon. Med få flyavganger og mange endringer har det selvfølgelig vært en stor utfordring, men også svært lærerikt.

Hvilke fremtidsutsikter ser du for ERM-bestillinger, ett år fra nå?

Som jeg har nevnt tidligere, så er denne typen reiser mye mer enn rene mannskapsskifter. Det er industriarbeidere som skal jobbe på verft, rederi som skal bygge nye skip, det er elektrikeren, sveiseren, tavlemontøren, skipsdesigneren.. Listen er lang, og akkurat nå er det mange som sitter på gjerdet og venter, fordi reisen ikke er «nødvendig nok». Så snart ting åpner opp igjen, skal alle disse ut og reise igjen.

Helikopter flyr mot en plattform

Kan du gi oss 5 tips om ERM-reiser?

  1. Har du gått rundt og tenkt at reisevirksomheten din ikke favnes over av ERM-begrepet? Ta en ny vurdering etter å ha lest denne bloggen, og ring oss gjerne dersom du er usikker. Denne reisekategorien er langt bredere enn det man først tror. Med sterkt rabatterte billettpriser, kan man spare store pengebeløp.
  2. Benytt deg av Berg-Hansen Crew Portal, som gir deg en enkel og god oversikt over alle mannskapsbestillinger, inkludert endringer og historikk. Kaptein kan også gis tilgang her, for full innsikt over hvilket mannskap som skal på og av, til de ulike tidene. Dette sparer man mye tid og administrasjon på.
  3. Sørg for at alle de reisende benytter seg av Berg-Hansen Crew App. Her vil man alltid finne sin oppdaterte reise, bedriftens reisepolicy, og de kravene som finnes for endring. Menyen er på flere språk, og man har i tillegg tilgang på en enkel løsning for utlegg – hvor du kan sende inn utlegg, reiseregninger og kjøregodtgjørelser.
  4. Sliter bedriften med tunge reiseoppgjør, fordi samlefakturaen fra reisekontoen din kommer én gang i måneden, og ikke tar hensyn til når dere reiser, eller om det kommer endringer? Vi kan sende faktura direkte fra oss, etter at reisen er gjennomført. Vi samler da reiseoppgjøret inkludert alle endringer på én og samme faktura, som sparer økonomiavdelingen din for enormt mye tid og hodebry.
  5. Blir du litt umotivert når du hører at disse reisene krever rapportering i form av «Letter of Guarantee»? Hos oss utstedes dette automatisk, som gjør arbeidet for reisebestiller mye enklere.

Les mer om ERM-reiser her. God tur 😊


Reisebyråene har hatt et tøft år, men vi i Berg-Hansen er på full fart tilbake. Reiselystne kunder står og tripper ved døren, klare for å reise igjen – så snart myndighetene gir grønt lys. Vi er et stort byrå, proppfullt av dyktige mennesker som også står og tripper – ivrige etter å dele sin kunnskap og erfaring. Hver uke presenterer vi en av reiseekspertene våre, som sitter på et av kontorene våre rundt om i landet. Ekspertene våre har mye på hjertet, og deler i denne faste bloggsaken litt om sitt ekspertiseområde, fremtidsutsikter, og kommer med gode reisetips som du ikke kan Google deg frem til. Følg med!