Tilbake

Gruppebilletter hvafornoe?

Hvorfor er det annerledes regler for bestilling av gruppebilletter, enn om vi bestiller såkalte individuelle billetter? Og hva er egentlig forskjellen? Her får du en rask forklaring og noen gode tips til deg som planlegger å bestille en gruppetur.

En gruppe unge mennesker som sitter rundt et bord på en kafe og snakker

Det er først og fremst på flybestilling at gruppebilletter skiller seg ut. La oss si du skal bestille en billett til deg selv, tur/retur Amsterdam. Det er enkelt, du får både pris og bekreftelse presentert i bestillingsøyeblikket. Og reisen er i boks.

Men hva skjer når du skal bestille billetter også for vennene dine?

La oss si at dere er 12 stykker som har lyst til å oppleve Amsterdam sammen. Du foreslår at alle bestiller for seg selv, og gir beskjed om hvilket flyselskap og avgang dere skal reise på. Alle vil ha billigst mulig billett, så her er det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder. Men det er det jo ingen som har fortalt dere! Så dere bestiller billetter i tur og orden. Førstemann får en veldig billig billett – og er naturlig nok fornøyd. Sier til de andre i reisefølget; bestill billetter nå, for nå er det billige billetter å få. Flere følger eksemplet og får en nokså lik pris, skiller kanskje bare noen hundrelapper, og er greit fornøyd med det. Så har du de som alltid venter litt for lenge. De får endelig somlet seg til å bestille, og prisen viser seg å bli tre ganger så høy som forespeilet. Ikke akkurat et godt utgangspunkt for en hyggelig tur med vennegjengen. Men hvorfor er det slik?

Når flyselskaper legger ut billetter for salg kommer de i utallige priskategorier, avhengig om du ønsker en fleksibel eller restriktiv billett. De alle billigste prisene er det kun et fåtall av, og disse blir fort utsolgt. Det kan være vanskelig nok å få en billett til den billigste priskategorien, og langt verre blir det jo flere billetter du trenger. I tillegg følger flyselskapene nøye med på prisene hos sine konkurrenter, og sørger for at de ikke ligger for langt over – eller under, markedspris. Med andre ord, flypriser er komplekst og avhenger av mange ulike faktorer. Som vi bruker å si; flypriser er ferskvare!

Flyselskapene har selvsagt tatt høyde for at det også er behov for å bestille billetter til flere personer i en og samme bestilling – det vi altså kaller gruppebilletter. Gruppebilletter gjelder for grupper fra 10 personer og oppover. Dette er spesialpriser som ikke er tilgjengelig på nett, men må søkes om hos hvert enkelt flyselskap. Flyselskapet på sin side sjekker kapasitet på flyet og utfra dette tilbyr en og samme pris for alle i gruppen. Denne prisen kan ligge litt høyere i pris enn de aller billigste prisene du finner på nett, men til gjengjeld er de mye mer fleksible:

  • Mulig å redusere antall reisende i gruppen kostnadsfritt før avreise *
  • Navneendring er tillatt frem til billettutstedelse *
  • Kan søke om tilslutninger og andre returer/utreiser når minimum 10 personer reiser samlet tur/retur*
  • Billettene trenger ikke å utstedes før nærmere avreise – med garantert pris*

*I henhold til flyselskapets regler

Tips til gruppebilletter!

Husk at dersom du legger inn en søknad på gruppebilletter til en bestemt avgang hos ditt reisebyrå, og tenker at du også vil sjekke direkte med flyselskapet er det ingen god ide. For det første vil flyselskapet se at det ligger to identiske «søknader» inne. Med det resultatet at du faktisk konkurrerer med deg selv på pris, ettersom den bestemmes av hvor populær avgangen er. Det vil si – jo flere som søker plass/bestiller opp billetter på flyet, jo dyrere blir det.

Vi skjønner at alt dette kan virke veldig innviklet og uoversiktlig. Det er ikke uten grunn at vi har egne eksperter som kun jobber med gruppereiser.

Har du spørsmål rundt gruppereiser og hva som lønner seg for akkurat din gruppetur, er det bare å ta kontakt med oss for en hyggelig og uforpliktende prat. Vi har mange god tips og råd!