Tilbake

Har covid-19 endret nordmenns reisevaner for godt?

Det har blitt mer komplisert å reise, det er færre flyavganger og høyere priser. Vi vil fortsatt reise, men våre undersøkelser viser at vi har fått et annerledes forhold til feriereiser – der vi tenker færre turer utenlands og flere i Norge. Men er dette kun en fase, eller er nordmenns reisevaner endret for godt?

Trygge reiser er det aller viktigste

Når valg av feriereise skal bestemmes, er noen kriterier viktigere enn andre. Vi ønsker å få sol på kroppen, vi vil ha komfort, og vi velger ofte reisemål basert på egen kjennskap til reisemålet. Men én ting skiller seg ut som det aller viktigste akkurat nå; trygghet i forhold til smittevern.

Før covid-19 var mange opptatt av å velge trygge reisemål, hvor det eksempelvis var lite kriminalitet. Nå har fokuset endret seg, og som reisende i dag er det mange ting som er annerledes enn tidligere. Nå tenker vi trygghet i form av smittevern, også på reise.

For det er ingen tvil, det har blitt mer komplisert å bestille en reise. Du må ta hensyn til smittesituasjon her hjemme og dit du skal. Hva gjelder av regler, hva trenger du av dokumentasjon, kan du avbestille, har du en plan B, hvordan skal du forholde deg på reisen. Det som før enkelt kunne bestilles digitalt, trenger du nå hjelp til. Det er mange fallgruver, og det er lett å trå feil.

Alle reiseaktører har et ansvar for å sikre at de reisende føler seg trygge. Både vi som reisebyrå, men også flyselskaper, hoteller, leiebilselskaper, togaktører, aktivitetstilbydere.. Vi må sørge for god informasjon i forkant, og ikke minst praktisere det vi lover. Vi vet at mange står og tripper, og lengter etter å kunne reise igjen, men samtidig vil man vite at det er trygt.

Færre reiser til utlandet, men flere i Norge

Selv om mange er usikre og 40 prosent sier at de vil ha færre reiser til utlandet fremover, så kommer vi ikke til å slutte å reise. «Alle» gleder seg til de kan reise igjen. Men de nærmeste årene kan det nok stemme at mange tenker alternativt når det kommer til hvor mange reiser de gjennomfører, og hvor de reiser til. 29 prosent av de spurte sier de vil ha flere reiser i Norge etter covid-19.

Trenden med at vi ønsker komfort og heller tar færre reiser med høyere standard enn mange «billigere» reiser vil fortsette. Dette har også sammenheng med at vi fremover mest sannsynlig vil se færre flyruter og høyere billettpriser, enn hva vi har vært vant til de siste årene. Dette kan gjøre at eksempelvis jenteturer, utdrikningslag og jubileumsturer heller legges til Norge enn til europeiske storbyer. Det er opp til norsk reiseliv å gjøre seg attraktive for disse målgruppene.

Men vi er et «solhungrig» folk, og dersom været ikke er på vår side her til lands, så vil de norske «klimaflyktningene» komme til syne. Mange trenger, og vil ikke gi slipp på, den årlige turen til sol og varme. Vi ser denne tendensen allerede nå, hvor det parallelt med lettelser i reiserestriksjonene, kommer et rush av bestillinger til utlandet for sensommeren, høsten og vinteren.

Vi går spennende tider i møte.


Om undersøkelsen:

Undersøkelsen ble gjennomført av Berg-Hansen i februar/mars 2021. Formålet var å finne ut av hva som var viktig ved feriereise før covid-19, og hva respondentene tror om sine feriereiser etter covid-19. Undersøkelsen hadde 1.162 respondenter.