Tilbake

Har staten selv en løsning?

Nye regler fra nyttår pålegger arbeidsgiver å rapportere inn bruk av bonuspoeng som er opptjent i forbindelse med tjenestereiser. Det at arbeidsgiver må ha innsyn i hvordan jeg betaler mine privatreiser er neppe «innafor».

Mann på fly jobber på pc

I år har jeg kjøpt et fryseskap, en gressklipper og en varehenger privat. På alle kjøpene opparbeidet jeg bonuspoeng hos et flyselskap. Dersom jeg bruker disse poengene til å kjøpe en privat flyreise slipper jeg å føre opp dette i skattemeldingen. Min arbeidsgiver har heldigvis ikke bedt meg om å rapportere inn hva jeg opptjener av bonuspoeng gjennom mitt private forbruk.

Samtidig har jeg opptjent bonuspoeng i forbindelse med jobbreiser. Jeg har heller ikke rapportert inn dette. Jeg tror dette er greit ettersom jeg aldri har reist på en billett betalt med bonuspoeng. Jeg har derfor mitt på det tørre ovenfor skattefuten. Eller har jeg det?

Når jeg tenker meg om har jeg betalt noen vannflasker med bonuspoeng uten at jeg har ført de opp i min skattemelding. Skulle jeg det? Vel, bare dersom det var en privatreise og poengene var opptjent i jobbsammenheng. Uff, problemet er større enn jeg først trodde; jeg er nemlig ikke i stand til å huske om reisen var jobb eller privat, og jeg kan heller ikke redegjøre for om poengene var opptjent i forbindelse med jobb. Jeg er i «deep shit»! Og jeg som er ihuga tilhenger av den norske velferdsstaten og derfor hysterisk opptatt av å betale rett skatt.

Til nyttår blir det enklere «for meg» ettersom staten har bestemt at min arbeidsgiver skal innrapportere dette til skattemyndighetene. Puuhh..

Men blir det enklere «for meg»? Som daglig leder i et selskap med noen hundre ansatte så blir det kanskje ikke så enkelt allikevel. Jeg blir jo ansvarlig for å beregne skatt og arbeidsgiveravgift på privatreiser, og eventuelle vannflasker, som våre ansatte kjøper dersom de er betalt med poeng opptjent i forbindelse med jobbreiser.

Før jeg bestemmer meg for å forlange innsyn i hvordan våre ansatte tjener opp bonuspoeng gjennom privat forbruk, og ikke minst dokumentasjon på hvordan de betaler sine private reiser, velger jeg å se hvilke «gode løsninger» staten selv vil implementere for å utøve sitt arbeidsgiveransvar.

Staten er tross alt den største arbeidsgiveren med flest jobbreiser i kongeriket.

Les også: Skattlegging av bonuspoeng? Regjeringen bør tenke seg om