Tilbake

Hvordan er egentlig konferansekapasiteten i 2022?

Det har vært mye snakk om ketchupeffekten og et enormt trykk på møte- og konferansefasilitetene, både på tampen av 2021 og i 2022. Men hvor fullt er det egentlig til neste år? Jeg har tatt en prat med tre av de største hotellkjedene i landet, for å få et innblikk i nettopp dette.

Halvannet år med møtestopp og hjemmekontor har skapt et stort behov for å møtes. Faglig påfyll fra både interne og eksterne foredragsholdere, gode diskusjoner med kolleger, gruppearbeid og sosialt samvær. For å sitere Direktør for Salg & Distribusjon i Scandic Hotels, Gry Eriksen – Magien oppstår når mennesker møtes ansikt til ansikt.

Gry Eriksen, Scandic Hotels

Både Scandic Hotels, Nordic Choice Hotels og Radisson Hotel Group forteller om solid etterspørsel etter kurs- og konferanser i 2022 og høy aktivitet ute på hotellene. Trenden er at konferansene er vesentlig større – med flere deltakere, enn hva som tidligere var tilfelle. Det betyr ekstra trykk på de store lokalene som rommer 100 deltakere og mer.

Møtetrykket fordeler seg jevnt over hele landet, så behovet for å møtes, bygge relasjoner og få ny inspirasjon begrenser seg ikke til noe geografisk område, forteller Gry på vegne av Scandic Hotels. Men vi har fremdeles ledig kapasitet i enkelte perioder frem mot sommeren, blant annet i vinterferieukene og i perioden rett før- og etter påske, fortsetter hun.

Hos Nordic Choice Hotels ser vi kortere lead tid på arrangementer, så første halvdel av 2022 har høy etterspørsel, mens det er mer plass lengre frem – spesielt utenfor de mest sentrale byene, kan Distribusjon & Key Account Manager i Nordic Choice Hotels, Kari Bente Lehmann fortelle. Oslo sentrum er ganske fullbooket, men områdene rundt og på Gardermoen har fremdeles noe plass, fortsetter hun.

– Oslo sentrum, Gardermoen, Bergen, Trondheim og Stavanger opplever spesielt stor pågang for større samlinger nå kommende halvår, forteller Regional Salgsdirektør i Radisson Hotel Group, Cecilie Klein. Det kan være enklere å få plass på hotellene utenfor sentrum, men også der merker vi økt pågang om dagen. Med stadig strenge reiserestriksjoner for internasjonale gjester, kan tiden fremover også være en gylden mulighet til å legge konferansen til Tromsø eller Bodø, som vanligvis er fullbooket på denne årstiden grunnet nordlysturisme. Tenk å kunne oppleve både spektakulær nordnorsk natur og nordlys på neste strategisamling, fortsetter hun.

Kari Bente Lehmann, Nordic Choice Hotels | Cecilie Klein, Radisson Hotel Group

Nøkkelen til å finne ledig kapasitet neste år

Alle de tre hotellkjedene er enige om at nøkkelen til å finne ledig kapasitet til konferansen din neste år, er å ha noe fleksibilitet i forhold til dato og sted.

Midtuke og sentrumsnært kan nok by på utfordringer, men hva med skulderdagene eller litt utenfor sentrum? Kanskje de på Oslo-kontoret kan reise ut av byen, istedenfor at de andre kontorene skal komme inn til Oslo? Eller hva med hybride arrangementer, der man har møterom i ulike byer, med streaming mellom hotellene? Det finnes muligheter for streaming på de fleste store konferansehoteller, og som et eksempel har Nordic Choice Hotels blant annet oppgradert linjene på alle sine store konferansehoteller for å imøtekomme stadig nye krav til digital møteteknologi.

Det kan være lurt å tenke 2-6 måneder frem i tid, og ikke 1 måned som man ofte gjør. Valg av konferanseoppsett har også noe å si – ønsker du gruppebord eller u-bord krever det flere kvadratmeter enn det for eksempel klasserom gjør.

Mulighetene er mange, så den klare oppfordringen er å snakke med oss i Berg-Hansen før du spikrer dato og sted/by.

Flere spennende nyheter i 2022

Nordic Choice Hotels forteller om økt konferansekapasitet i forhold til 2020/2021, med nye hotelltilskudd i familien som Quality Hotel Hasle Linie i Oslo, Quality Hotel River Station i Drammen, Lily Country Club på Kløfta og Quality Hotel Ramsalt i Bodø. I 2022 kommer det hele ni nye hoteller, blant annet et konferansehotell i Haugesund i mars og et på Kongsberg i august. I tillegg gjenåpner Quality Hotel Grand Larvik i april, etter et større renoveringsarbeid. Det skal med andre ord ikke stå på kapasiteten i denne hotellkjeden, så lenge vi er litt fleksible.

Det skjer også spennende ting hos Scandic Hotels, der vi på nyåret kan glede oss til gjenåpningen av det tradisjonsrike og unike hotellet ved Holmenkollen i Oslo, nemlig Scandic Holmenkollen Park. Hotellet gjennomgår nå en omfattende renovering, og åpner til sommeren med økt kapasitet og spennende nye konsepter. Vi skal også merke oss landets største Scandic-hotell som nylig har fått ny drakt, Scandic Helsfyr. Kun en kort t-banetur fra Oslo S, enkel adkomst med flybussen fra Oslo Lufthavn, og med store og flotte kurs- og konferansefasiliteter til alle anledninger.

I 2022 åpner Radisson Hotel Group to nye hoteller i kategorien Radisson RED – et på Oslo Lufthavn i april og et på Økern i juli. Det rasler i gangene om at dette blir to fantastisk flotte hoteller. I tillegg åpner de ny takterrasse på Radisson Blu Plaza Hotel Oslo til sommeren, i tilknytning hotellets splitter nye skybar og restaurant – The Top, 110 meter over bakken og med enestående utsikt over byen. Hotellets ikoniske Sonia Henie-sal gjenåpner også til sommeren, med mulighet for store eventer for mer enn 1.000 deltakere.

En liten ekstra dose tålmodighet

Det er ingen hemmelighet at rekruttering i reiselivsbransjen er utfordrende, etter langt tid med koronapandemi. Det legger et ekstra press på hotellene, nå med den høye etterspørselen etter konferanser.

– Nå jobber vi blant annet målrettet for å optimalisere våre interne ressurser, slik at våre partnere og kunder skal få et enda sterkere tilbud fra oss. Blant annet har vi nå ett kontaktpunkt for alle forespørsler til våre møtehoteller, noe som setter oss i stand til å hjelpe enda raskere, forteller Gry fra Scandic Hotels.

– Det er veldig godt at hotellene fylles igjen. Det siste halvannet året har vært en lang reise som vi har lært mye av – om både målebånd og 1-metere, kohorter og smittevern. Nå er hele bransjen i en omstilling, med færre hender i alle ledd. Vi setter stor pris på en liten ekstra dose tålmodighet, for vi har mange nye kolleger som ikke har rukket å bli ferdig utlært enda. Men vi er utrolig takknemlige for kundene våre, og er nå ordentlig positive på vegne av en hel bransje, avslutter Kari Bente fra Nordic Choice Hotels.

Kontakt oss

Har du planer om å arrangere et møte, en konferanse eller et event i 2022? Ta kontakt med oss så fort som mulig 😊

Telefon: +47 810 56 810
E-post: grupper@berg-hansen.no