Covid-19: Hvordan unngå smitte på reisen?
Koronaviruset har ført til at vi må endre hvordan vi forholder oss til andre mennesker, og hvordan vi oppfører oss i det offentlige rom. Dette gjelder naturligvis også når vi skal ut å reise. Vi har laget en oversikt over de nye smittevernreglene som gjelder for flyplasser og ombord på flyet.
Dette gjør flyplassene
Vi tok en prat med kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud, for å høre hvilke tiltak de har gjort for å sørge for at de reisende blir ivaretatt på best mulig måte.
Hvilke tiltak gjør dere?
Avinor følger opp Helsemyndighetenes anbefalinger om smittevern. Tiltakene på lufthavnene er blant annet disse: avstandsmarkeringer og køorganisering for å sørge for at reisende holder avstand, pleksiglass-montering på aktuelle områder, utplassering av antibac, økt frekvens på renhold på områder med mange reisende og hyppig berøring (for eksempel heiser og bagasjetraller) og ny organisering av sittegrupper i ventearealer for å nevne noe. I tillegg distribuerer vi informasjonsmateriell fra Helsedirektoratet som f.eks plakater og lignende og har utviklet retningslinjer til ansatte.
Hva er deres beste tips til reisende?
De samme reglene gjelder på flyplassen som i samfunnet for øvrig: Følg oppfordringene om å holde avstand til medreisende, sørg for god håndhygiene og hold deg hjemme om du føler deg syk.
Hvordan vil dere opprettholde smittevern framover når trafikken tar seg opp?
De samme tiltakene vil gjelde gjennom de ulike fasene og vi forholder oss alltid til retningslinjene fra helsemyndighetene.
Dette gjør flyselskapene
Onsdag 28. april kom Helsedirektoratet ut med nye smittervernveileding til flyselskaper, og er basert på faglige vurderinger levert av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Luftfartstilsynet.
Det viktigste rådet for de som skal ut å fly er at du følger de generelle rådene om hånd- og hostehygiene, samt at alle som ser syke eller har symptomer på luftveisinfeksjoner ikke bør fly.
Reisende må ha på munnbind på SAS flyvninger
Skal du fly med SAS fra og med 18. mai, vil det være obligatorisk å bruke munnbind. Dette gjelder på alle flyvninger med SAS fram til 31.august, og for passasjerer fra seks år og oppover.
NB: Du må selv sørge for å skaffe munnbind.
Passasjerer uten munnbind vil bli nektet ombordstigning.
Husk at mange land krever beskyttende ansiktsmaske på flyplasser og offentlig transport, så reisende bør sørge for at de har nok ansiktsmasker for hele turen.
Norwegian dropper påbud om munnbind
Flyselskapet har besluttett å avvente europeiske luftfartsmyndigheters oppdaterte anbefalinger om smitteverntiltak om bord i fly, før de eventuelt innfører krav om bruk av munnbind
Dette sier Widerøe
Widerøe føler de smittevernrådene som norske myndigheter har publisert. Vi avventer imidlertid publisering av felles Europeiske smittevernregler i løpet av kort tid, og her vil munnbind erstatte tiltak som for eksempel blokkerte midtseter. Vi forbereder oss derfor på at det mest sannsynlig vil bli påbudt munnbind om bord på Widerøes fly i løpet av mai. Passasjerer som ønsker å benytte munnbind om bord på Widerøes innenlands flyvninger er selvsagt velkommen til det, men foreløpig er dette ikke et påbud om bord hos Widerøe. Vi ber imidlertid om at også Widerøes passasjerer må være forberedt på at tilsvarende påbud vil etableres hos Widerøe i løpet av mai.
Smittevernregler hos AirFrance/KLM
Det er obligatorisk for alle passasjerer på Air France og KLM flyvninger å ha på ansiktsmasker om bord, på alle flyvninger. Bar under 10 år trenger ikke bruke ansiktsmasker. Kunder må ta med seg egne ansiktsmasker, og disse skal være store nok til å dekke over nese og munn. Kunder som ikke har ansiktsmasker, har ikke lov til å gå ombord. For å sikre best mulig hygiene anbefales kundene å ta med seg flere ansiktsmasker. Air France og KLM vil gjennomføre en temperaturkontroll før avgang for alle flyreiser. Disse kontrollene vil bli utført med kontaktløse infrarøde termometre. Kunder hvis temperatur er høyere enn 38 grader vil bli nektet ombordstigning og reservasjonen deres vil bli endret gratis til et senere tidspunkt.
Avinor jobber med sine kommersielle partnere for å kartlegge om, og hvor raskt, man kan få tilbudt munnbind for salg i kiosker, apotek og butikker på Avinors flyplasser.
Gruppevis ombordstigning
Flyselskapene bør ifølge veilederen sørge for god tid for å fylle opp og tømme fly. Dette innebærer blant annet at ombordstigning bør skje gruppevis, og i en «slik rekkefølge at passasjerer ikke må krysse hverandre i kabinen». I praksis betyr dette at dersom flyet bare har en inngang foran, bør flyet fylles bakfra.
Tomt midtsete mellom passasjerer
Blant anbefalingene i veilederen finner man blant annet at «det skal være ett tomt sete mellom hver passasjer i sideretningen». Det kan likevel sitte passasjerer på hver side av midtgangen, og på alle rader.
Det understrekes at passasjerer i samme husstand som reiser sammen kan sitte ved siden av hverandre.
Matservering om bord
På flyvninger hvor det serveres mat, vil dette deles ut på forhånd.
Kun én håndbagasje
Flere flyselskap har innført nye regler for håndbagasje. Passasjerer få kun ha med én håndbagasje hver. Håndbagasje som ikke kan plasseres under setet bør begrenses. Dette for å redusere mulige smitteoverflater ved at flere personer kommer i kontakt med hattehyllene over setene.
Begrensningen gjelder alle billettyper, og innebærer at du ikke kan ta med en ekstra personlig gjenstand, for eksempel en PC-veske eller en håndveske i tillegg til håndbagasjen.
Vil du vite mer om veiledningene fra Helsedirektoratet som angår luftfart? Se her
Hold deg frisk og ta vare på de rundt deg ❤