Tilbake

Kombiner Røros og Trondheim på én og samme tur

Noe av det som er fint ved å reise i Norge, er at du kan få mange og varierte opplevelser på én og samme tur – med relativt korte reiseetapper. Trøndelag med Røros og Trondheim er et godt eksempel. Her fikk vi oppleve historiske Røros med unike aktiviteter, etterfulgt av et opphold på ærverdige Britannia Hotel i Trondheim.

«Vi» som har vært på denne turen og deler våre opplevelser med deg, er Catrine Fladsrud Vold og Camilla Valdem Pigere. Vi jobber henholdsvis som Key Account Manager og innkjøpssjef i Berg-Hansen. Sammen med gode kollegaer har vi nylig fått oppleve Røros og Trondheim.

Selv om Widerøe nettopp har åpnet ny rute fra Gardermoen til Røros, så tok vi toget. Tiden går fort i godt lag, så de 4,5 timene det tok fra Gardermoen gikk relativt raskt. Det kan være greit å vite at standarden på togene er enkel, og det er ingen serveringsvogn. Det finnes en automat om bord, med begrenset utvalg. Vårt tips er derfor: Kjøp mat og drikke i forkant og ta med deg på toget!

Varm velkomst hos Røros Hotell

Vi ankom Røros tidlig på kvelden. Natten skulle tilbringes på Røros Hotell som er med i Rørosgruppen og en del av De Historiske. Har du bodd på noen av disse hotellene før, så vet du at det er et kvalitetsstempel.

Hotellet hentet oss på togstasjonen med bil, men ønsker du å bli hentet med sparkstøtting eller hest – så er det også fullt mulig! Vel inne på hotellet ble vi møtt med hotellets spesialdrink; Gin Tonic med tyttebærbrus fra Røros Bryggeri. Sjeldent har en GT smakt så godt!

Her lyser det lokal tilknytning både i innredning og mat. Maten står ikke tilbake for noe, verken frokostbuffeten eller middagsserveringen. Her er det lokale produkter som brukes, enten det er reinsdyrkjøtt fra Rørosrein, multer fra fjellet eller meieriprodukter fra Røros Meieri. Vertskapet er av den gamle skolen og tar godt vare på gjestene sine. Og de er med rette stolte av lokale spesialiteter og produsenter. Kanskje er multene du spiser plukket av moren til en av de ansatte! Her snakker vi virkelig kortreist.

Kjekt å vite: Røros Hotell ligger cirka 5 minutters gange fra hovedgata, og passer for hele familien. Det er svømmebasseng med klatrevegg, i tillegg til både innen- og utendørs boblebad.

Historiske omgivelser i bergstaden Røros

Bergstaden Røros vet de fleste at står på UNESCOs verdensarvliste. Hele bysenteret, museet og slagghaugene er vernet, og det er nesten som å vandre rundt i et museum eller et postkort. Dette er bygninger og gater vi har sett så mange ganger både i filmer og i serier. Gode barndomsminner ble vekket da vi spaserte ned «Pippi-bakken». Du vet, der Pippi rullet en stor snøball nedover bakken i en av Pippi-filmene. Noen av innbyggerne har også opplevd at turister går inn på kjøkkenet fordi de ikke kan forestille seg at det bor folk i de mange hundre år gamle husene.

Vi var så heldige at vi også fikk tatt turen innom både Erzscheidergården og Vertshuset Røros, som begge også tilhører De Historiske. På Vertshuset Røros har nye kokker tatt over restauranten, med erfaring fra blant annet Palace Grill Oslo. Her kan du nyte et godt måltid i omgivelser inspirert av 1800-tallets borgerskapsstuer.

Shopping eller hundekjøring? Ja takk, begge deler!

Butikkene på Røros er heldigvis ikke bare turistbutikker. Her kan du finne både penklær og turtøy, kunst og brukskunst, og mye annet. Fine suvenirer kan være Rørospledd eller keramikk fra Per Lysgaard i det som må være en av landets mest fargerike butikker.

Det er gode muligheter for ulike utendørsaktiviteter også, enten det er hundekjøring eller reinsdyrkjøring. Vi var så heldige at vi fikk besøke hundene på Kennel Dølanvollen – og fikk lov til å kjøre hundesleder!

Hos Kennel Dølavollen er det helt tydelig at de satser mer på kvalitet enn kvantitet. Hundene som møtte oss her stod og ventet i spenning med halen som logret, det var ingen tvil om at de skjønte hva som skulle skje. Hundene ble sluppet løs og fikk løpe litt rundt før de skulle klargjøres til sledene. For en positiv opplevelse! Disse hundene var noen skikkelig kosegriser, som helst skulle sitte på fangene våre. Det var veldig tydelig at hundene var ordentlig sosiale og vant til mye kos – noe som varmer alle hundevenners hjerte. Med skyfri himmel og kun et par minusgrader kunne vi ikke fått en bedre opplevelse med hundekjøringen. Det er ingen tvil om at dette skal gjentas!  

I sus og dus på Britannia Hotel

Etter historie, kultur og jordnære opplevelser på Røros, kan du sette deg på toget (eller i bilen) og kjøre et par timer nordover til Midt-Norges hovedstad, nemlig Trondheim.

Hvis du vil unne deg noe ekstra, er et opphold på Britannia Hotel en opplevelse du ikke finner maken til i Norge. Vi ble ønsket hjertelig velkommen av to stilige «dørmenn» med flosshatt, etterfulgt av en sømløs innsjekking. Hotellet oser av luksus, men det er fint å se at hotellets historie har blitt ivaretatt under oppussingen.

Vi går gjennom vakre fellesområder fylt med kunst, og vi titter på møterom med historiske utsmykninger. Rommene er lekkert innredet med senger fra Hästens og deilige dundyner. Her ligger alt til rette for et meget godt opphold!

Spa for kropp og sjel

Vi starter vårt besøk med en tur i spa-avdelingen. På med badetøy samt hotellets tøfler og badekåpe! Spa-avdelingen er akkurat like luksuriøs som vi forventer. Du kjenner lukten og roen som senker seg i det du går inn, og bekymringene som svinner hen når du senker deg ned i bassenget.

De fire badstuene må testes, og det er nesten så vi følte oss litt som Gullhår; «Denne var for kald, og denne var for varm, men denne var akkurat passe!» Er du modig så tar du en tur i kaldkulpen før du hopper ut i bassenget igjen. Eller hva med å nyte «stjernehimmelen» over jacuzzien? Dette var uten tvil den perfekte avkoblingen etter en hektisk dag.

Mat og drikke i særklasse

Dersom hotellet arrangerer champagnesmaking mens du er der, kan dette anbefales på det varmeste. Her kan du lære deg «fun facts» og briljere med kunnskaper neste gang du er på middag med venner. 

Du har flere alternativer når det kommer til middag, men vårt valg falt på Jonathan Grill
Et uformelt sted, men med mat av høy klasse. Her får du servert alt tilbehør ferdig, mens hovedretten får du selv grille etter eget ønske på en grill som er plassert midt på bordet. 

Brasseriet finner du en trapp opp fra gaten, og restauranten ser ut som den er hentet rett fra Paris, om enn i en helt ny og moderne fargeskala. Her er det fransk-inspirerte retter som serveres fra det åpne kjøkkenet.

Palmehaven er ikonisk og velkjent. Her serveres det Afternoon Tea, i tillegg til middag.

Om Palmehaven er ikonisk, så er kanskje Speilsalen enda mer ikonisk. Med håndmalte tapeter, mange originale detaljer som kan spores tilbake til 1897, for ikke å snakke om den gjeve Michelin-stjernen som restauranten fikk i 2020 – kun måneder etter gjenåpningen. Her er det bare å nyte omgivelsene i tillegg til mat og drikke. Sommelieren lager vinpakker som passer til maten, eller du kan velge selv fra vinkjelleren som inneholder over 10.000 flasker.

En tur innom baren og en test av de berømte drinkene er et must og kan virkelig anbefales, uavhengig om du har inntatt middagen på Britannia eller om du kommer utenfra.

Hotellet som en destinasjon i seg selv

Med magen full og tørsten slukket var det endelig tid til å komme seg opp på rommet. Der var gardiner trukket for og sengen gjort klar for natten. En god gammeldags «turn-down service» er ikke hverdagskost på hotell lenger, men du verden så hyggelig! Sengen var akkurat så god som den så ut, og sengetøyet var akkurat så mykt som forventet. Her sover du som en prinsesse, selv uten ert under madrassen.

Vi våknet utvilte og ble møtt av en imponerende frokost! Det hersket en ro over både atmosfæren og de ansatte i frokostsalen, som var klare for å gi gjestene den beste starten på dagen. Fra en innholdsrik meny bestilles ulike egg- og toastretter; vi gikk for egg benedict og egg royal, samt «avocado on toast». Du finner også små buffetstasjoner som bugner av kortreise og langreiste gourmetprodukter. På dette hotellet er det viktig å sette av nok tid til en lang frokost!

Det er ingen tvil om at et opphold på Britannia er en stor opplevelse, og hotellet i seg selv er en destinasjon. Du kan faktisk reise til Trondheim kun for å oppleve hotellet. Er du heldig, kan du kanskje få en liten historieforelesning fra hotelldirektøren. Eller du kan gå på oppdagelsesferd i gangene, nyte klavermusikk i Palmehaven, slappe av i bassenget, eller nyte god mat og godt drikke.

Etter å ha sett alt hotellet kan by på så skjønner vi fort at ett døgn på dette hotellet er alt for kort. Og om du skulle lure på om helhetsinntrykket står til forventingene? Ja, i aller høyeste grad!

Takk for oss Britannia, we’ll be back!

Kontakt oss

Kontakt oss på ferie@berg-hansen.no hvis du ønsker et tilbud på tilsvarende tur, eller sjekk ut denne inspirasjonsturen til Røros!