Tilbake

Marrakech – forførende og forvirrende

Å ankomme medinaen i Marrakech, er som å gå inn i en annen tidsepoke. Menn i kaftaner og djellebas, kvinner med slør, de spesielle luktene og kaoset. Marokko ligger kun 5 timers flytur fra Norge, men det er som å komme til en annen verden. Nær Europa, men likevel så annerledes.

Utsikt over Marrakech

Hva er det med denne røde byen som i tusenvis av år har tiltrukket seg reisende fra hele verden? Et sted for møter og handel. Man blir hensatt til en svunnen tid. Kanskje er det nettopp dette eksotiske vi faller for? Blandingen av gammelt og nytt.

Reiser du til Marrakech, skal du bo i en riad. Det finnes tusenvis av dem, så det er bare å velge. En riad er et herskapshus bygget rundt en åpen innergård. Som oftest er de eid av utlendinger. Mediaens opprinnelig befolkning flytter til andre bydeler, og selger sin tidligere hjem for masse penger.

Riad Chofa viste seg å være en perle. En oase av fred og ro, midt i Marrakech. En liten dam i innergården, ulike utformede rom med utrolig vakre dører, og en fantastisk takterrasse. Alt man trenger, og litt til.

Souk i Marokko

Den gamle byen er som en labyrint av smug, som ender ingensteds. Det er umulig å ikke gå seg vil. Du skal ha en ekstremt god stedsans om du skal klare å unngå det. Men går du deg vill, oppdager du som regel nye steder. Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Inne i selve souken ligger butikk, etter butikk, og selger alt man måtte ønske seg. Krydder, tepper, tøy, skinnvarer, møbler og keramikk. Og plutselig kommer det et hull i veggen som har blitt en slakterforretning, der fluene surrer ilter rundt de slaktede skrottene som henger der i varmen.

Du må prute. Og du må ha tålmodighet. Man pleier å bruke litt tid, drikke litt te, og tenke litt på saken. Godt humør og litt humor er viktig. Ingen liker sure turister. Da blir i alle fall handelen unødvendig dyr. Og et råd kan jo være, å ikke gå inn i en prisdiskusjon om du ikke har tenkt å kjøpe. Går du riktig frem, kan dette bli en riktig så hyggelig og morsom seanse. Og mest sannsynlig har du fått en pris du er fornøyd med. Det er det viktigste.

En guidet tur i Marrakech er å anbefale. Vi hadde med oss en fantastisk guide som viste oss medinaen. I utgangspunktet var jeg litt skeptisk til hestedrosje, men de viste seg å være den perfekte måten å komme seg rundt i medinaen på. Gjennom trange smug og rundt hushjørner bar det. Behagelig og komfortabelt.

Har du ikke vært på et garveri, bør dette være et av stoppene. Du kommer inn i en stor bakgård med svære kummer fylt av forskjellige væsker. Her foregår hele prosessen med å tilberede skinn. Myntekvasten man får ved inngangen kommer godt med. Opp i nesen så fort som mulig, for man får brekningsfornemmelser av lukten. Jeg går ut i fra at man blir immun, når man jobber der, men for besøkende er det nesten ikke til å holde ut.

Når kvelden senker seg legger vi veien til Djemaa el Fna, det berømte torget alle kjenner til. Vi kjemper oss gjennom folkemengden og finner et ledig bord på takterrassen til Glacier Cafe. Her kan du sitte i fred og ro med en kopp myntete, mens kaoset på plassen lever sitt eget liv.

Her er det et yrende liv, og røyken fra restaurantene ligger som en teppe over hele plassen. Her kan du nemlig spise middag for en svært billig penge. Ville tro at mange umiddelbart tenker at det var vel ikke veldig lurt, om man vil holde magen i orden. Vel, det gikk bra, og det smakte godt i tillegg.

Torget er som tatt ut av et orientalsk eventyr med spåmenn, slangetemmere, eventyrfortellere og akrobater. Kvinner sitter rundt omkring og tilbyr å dekorere hendene dine med henna. Fra vogner selges ferskpresset juice. Har du vondt en plass, kan man sikkert finne en drikke som kurerer både sår hals og mageonde.

Marrakech er en fotografs drøm. Så masse motiver, at man vet ikke helt hvor man skal begynne. Knips i vei!

I de senere årene har Marrakech blir et trendy sted for interiør- og mote. Masse spennende butikker dukker opp over alt, og leser du interiørmagasiner her hjemme, er den marokkanske stilen veldig i vinden. Vakre tepper, krukker, messing og tøy. Reis med tom koffert, for det er gjort på et blunk å fylle den opp med vakre ting.

En sterk blå vegg og gule blomsterpotter i Marrakech

Marrakech blir du ikke ferdig med på et par dager, du må tilbake. En flott avslutning på oppholdet, er å bestille et bort på takterrassen på Le Nomade. Man sitter der og nyter et kaldt glass hvitvin, og ser solen gå ned i over hustakene og virkelig farge byen rød. Skumringa legger seg over byen og lysene tennes over alt. Røyen over torget, bønneropene fra minaretene, luktene og den varme luften. Bak ryggen vår stiger den store gule månen opp, og gir byen et magisk gullskjær. Man sitter bare og tenker: «La dette vare!»

Marrakech i solnedgang

Mine beste Marrakech-tips:

  • Bo på en riad. Kan anbefale www.riad-chorfa.com
  • Ha en guidet tur i medinaen
  • Spis middag på Djemaa el Fna
  • Gjør prutingen til en hyggelig møte. Husk latter og humor!
  • Våg å gå deg vil
  • Last ned appen som heter « Marrakech Riad». Da finner du lettere hjem
  • Unn deg et besøk i en hammam
  • Besøk Yves Saint Laurents hage Majorelle
  • Ta et kokkekurs på Amal Training Center

Drømmer du om en tur til Marrakech? Bestill fly og hotell her eller send oss en forespørsel!