Tilbake

Morgenfly eller nattog? Vi anbefaler nattoget!

Lurer du på om nattoget er et godt alternativ til morgenflyet? Jeg testet toget fra Oslo til Bergen en natt i mars, og svaret er definitivt JA!

Togskinner i solen

En del av vår bærekraftstrategi i Berg-Hansen er å oppfordre kunder og egne ansatte til å reise mindre. Men behovet for å reise vil aldri bli borte. Det er fortsatt mange jobber som må gjøres fysisk på ulike steder i verden, det vil alltid være nødvendig å møtes fysisk, og vårt ønske om å oppleve nye destinasjoner og kulturer stiger i takt med kjøpekraften.

Det dreier seg om å reise smart. Det kan være å erstatte fly med tog, benytte korteste reisevei, slå to reiser sammen til én, eller velge hoteller med en tydelig miljøprofil.

Så, etter et kveldssarrangement i Oslo Sentrum, valgte jeg å ta nattoget til Bergen for å rekke et møte der fredag morgen. Alternativet ville vært å overnatte i hovedstaden og ta morgenflyet fra Gardermoen.

Det skulle vise seg å bli et behagelig valg, i tillegg til at det er miljømessig bra.

Fra bestilling til en god natts søvn

Det er enkelt å bestille tog i våre bestillingsløsninger – akkurat like enkelt som å bestille fly. Hvis du er vant med VY sin reiseapp, kan du hente opp billetten din i denne med hentekoden fra Berg-Hansen. Nøkkel til din sovekupé får du av konduktøren i menyvognen, dog med helmanuelle lister og skinnmapper til hullkort til utlevering. Et minne fra gamledager. Men det var god informasjon, hyggelig service – og enkelt å finne frem til kupéen.

Sengen er smalere enn mange er vant til hjemme og kupéen er ikke veldig stor. Men sengen er god, det finnes stikkontakt til mobillader, du får en vannflaske og kupeen har vask til tannpuss og enkelt morgenstell.

Kafévognen prøvde jeg ikke denne gangen, men den er åpen under hele reisen. Her selges mat og drikke og noe å lese på for dem som måtte ønske det.

Du blir vekket over høyttaler 15 minutter før ankomst, hvis du ikke selv velger å våkne tidligere – som meg – og med det kunne lese avisen det siste stykket inn mot Bergen. Wifi var mer enn bra nok for å laste ned aviser og oppdatere seg på nattens hendelser.

Nattog med kupe

Tog vs fly?

Det er flere fordeler med å ta toget. I stedet for å stille vekkerklokken på 04.15 kunne jeg stille den på 06.40 – og da hadde jeg god tid til et kafébesøk i Bergen før møtet mitt klokken 09.00.

Alternativet ville vært flytog, kø i sikkerhetskontrollen, ventetid på flyplass, flyreise og flybuss ved ankomst. Så – i dette tilfellet – var togturen bærekraftig både for miljøet og eget stressnivå.

Og prisen; det koster rundt en 1000-lapp + tillegg for egen sovekupé. Men det må man ha! Sammenliknet med regnestykket for alternativ reise med fly, inkludert hotell, fly, parkering og/eller transport til og fra flyplass (i begge ender) kommer tog særdeles gunstig ut. Og redusert stress og bortfall av sikkerhetskontroll (enn så lenge), blir en ytterligere bonus.

Jeg kommer fortsatt til fly, og sjekket inn på Widerøe for hjemreisen. Fly er fortsatt raskest i de fleste tilfeller, men det er garantert ikke siste gang jeg kjører tog mellom store byer, verken på dagtid eller om natten.

Bestill din neste togbillett ved å logge deg inn på www.berg-hansen.no

Vil du vite mer om Berg-Hansen og bærekraft? Ta en titt her