Tilbake

Plan B – Norge og Rjukan som destinasjon

Du sitter på jobben og er akkurat i ferd med å fordype deg i nok et Excelskjema. Da tikker det plutselig inn en SMS på telefonen. «Du og ditt team skal møte opp i Kirkegata 15, klokken 15.00. Nærmere instrukser vil bli overlevert på oppmøtested». Adrenalinet begynner å pumpe. Det eneste du har fått beskjed om er at du skal på teambuildingtur til Rjukan med kollegene dine de neste to dagene. Det er bare å klappe sammen pc’n, og sette kursen ut av kontoret.

Virksomheten du jobber for har innsett at ikke alt kan utsettes. Behovet for å møtes er der, behovet for å bygge sterkere team, dele på tvers og utvikle ansatte er viktig for din virksomhet. Den opprinnelige planen var å gjøre dette i Italia, men covid-19 satt en effektiv stopper for det. Nå kan ikke turen utsettes lengre.

Plan B blir Rjukan – stedet hvor Norsk Hydro med sine innovasjonshelter som Sam Eyde, Kristian Birkeland og Marcus Wallenberg satset mye for å bygge norsk industri. Sam Eyde kom til Rjukan, og ut av luft og vann skapte han et produkt han kunne selge til hele verden, nemlig kunstgjødsel. Deretter bygde han en hel by i en sprekk innerst i Telemark. Resten er historie. Rjukan er i dag kanskje mest kjent for å stå på UNESCOs verdensarvliste, historien om tungtvannet, og majestetiske Gaustatoppen.

Klokken 18.00 samme kveld stiger du og resten av teamet ditt ut av leiebilen dere fikk tildelt i Kirkegata. Dere sjekker inn på Rjukan Fjellstue, hvor dere har fått beskjed at dere skal bo de neste to dagene. Alle teamene ankommer Rjukan Fjellstue på ulikt tidspunkt. Noen har fløyet fra andre steder i landet, og deretter blitt fraktet med buss, og andre team har tatt toget til Kongsberg og deretter kjørt over fjellet og forbi Gaustatoppen, videre til Rjukan. Underveis på bilturen har dere fått i oppgave å finne navn på teamet, kjenne på konkurranseinstinktet og bygge opp teamfølelsen, samt drodle rundt refleksjonsoppgaver som er viktig for din virksomhet.

På kvelden når alle kollegene dine er samlet på Rjukan Fjellstue er det tid for felles middag. Her får dere møte Tor Nicolaysen. Mannen som driver Rjukan fjellstue, og som kjente heltene fra sabotørruten personlig. Han forteller den spennende historien om Norsk Hydro, og om lederskikkelsen Joakim Rønneberg. Kvelden avsluttes ved peisen og et lite glass rødvin før dere går til sengs. Det er viktig med en god natts søvn, for de neste to dagene blir opplevelsesrike.

Du kikker ut mellom gardinene og utsikten fra rommet er formidabel. Med Gaustatoppen ruvende i horisonten er du klar for en ny og aktiv dag. Under frokosten går selve startskuddet. Hvert team får utdelt en sekk med diverse innhold og matpakker. Utenfor hotellet venter Tor Nicolaysen og mens dere kjenner den skarpe fjelluften rister liv i trøtte kropper, får dere følgende beskjed; «Dere skal bli med meg gjennom den beryktede sabotørruten!»

Sabotørstien er veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig når de skulle sprenge tungtvannsfabrikken. Her kan du gå i fotsporene til krigsheltene i følge med en lokal guide med inngående kunnskap til historien og selve ruten.

Vil du vite hvordan denne turen endte? Eller mer om programmet og mulighetene på Rjukan og omegn? Kontakt våre dyktige prosjektledere for en hyggelig og uforpliktende prat!

Mer om Rjukan

Rjukan er på UNESCOs verdensarvliste og kjent fra NRK-suksessen «Kampen om tungtvannet».  Her er det utallige spennende aktiviteter å velge mellom, både for store og små. Rjukan er også en perfekt destinasjon for klasseturer.

Rjukan er omringet av høye fjell og sollyset er borte store deler av året. Solspeilet er montert i fjellveggen 742 moh. Speilene fanger sollyset og sender det ned på Rjukan Torg, og gir innbyggere og turistene sollys også på vinteren.

Marispelet ved Rjukanfossen omtales som et av Norges beste spel, og er basert på et gammelt sagn om Mari og Øystein og deres forbudte kjærlighet. Når Rjukanfossen slippes i siste scene og de elskende står på kanten av stupet sitter publikum med klump i halsen.

For deg som ønsker å kjenne på et skikkelig adrenalinkick, da bør du prøve strikkhopp fra hengebroen ved Vemork. Også omtalt som Norges råeste strikkhopp, ned i en 84 meter dyp kløft.

Bo som en konge på ærverdige Rjukan Admini Hotel. Bygningen ble reist av Norsk Hydros grunnlegger Sam Eyde, i 1908, og benyttet som representasjonsbolig. Boligen har i alle år vært i Hydros eie, og en av Rjukans mest sagnomsuste boliger med spennende historie i veggene. I dag er stedet åpent som hotell og tilbyr overnatting i sjarmerende og unike rom.

Andre høydepunkter

  • Krossobanen er Nord-Europas første totausbane og tar deg opp til foten av Hardangervidda.
  • Rjukan klatrepark ligger på randen av Hardangervidda, med panoramautsikt mot majestetiske Gaustatoppen.
  • Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell.
  • Gaustabanen er en spektakulær fløybane som går inne i selve Gaustatoppen.
  • På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie.
  • På Hardangervidda Nasjonalparksenter finner du en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og villrein.
  • Rjukanbanen, med jernbanefergene D/F Ammonia og M/F Storegut, forvalter og formidler spennende og spektakulære historier gjennom turer og aktiviteter på land og vann.
  • Bli med veteranbussen «Snutebussen» fra 1956 på en guidet tur i Rjukan by. En flott måte å få et innblikk i Rjukans verdensarv på.
  • Rjukanbadet er et stort badeland og har noe å tilby enten du vil svømme, slappe av i velvære avdelingen eller få unnagjort dagens trim på det flotte treningsstudioet.

Merk at alle turer og arrangementer i regi av Berg-Hansen vil være i henhold til FHIs smittevernregler. Alle deltakere blir ivaretatt på en trygg og god måte gjennom strenge rutiner som overholdes gjennom hele turen/arrangementet.