Tilbake

Covid-19: Reiseforsikringen din er viktigere enn noen gang

Mange nordmenn er ivrige etter å komme seg ut i den store vide verden, etter 2 år med koronapandemi. Men selv om Utenriksdepartementet (UD) har gitt grønt lys på de fleste reisemål, er det noen papirer det er svært viktig å ha på plass. Et av disse er reiseforsikringen din.

Reiseforsikringen er din beste venn, i disse usikre tider. Sørg derfor for å alltid ha gyldig reiseforsikring i forkant av en reise, uansett om reisen er i Norge, Europa eller til en eller annen eksotisk stillehavsøy.

Men hvordan forholder forsikringsselskapene seg egentlig til smittesituasjonen i utlandet? Og hva dekker de dersom reisen avbestilles?

Vi har gjort litt research på dine vegne, blant de største forsikringsselskapene i Norge. Resultatet ser ganske likt ut over hele linjen, og hovedregelen er at reiseforsikringen din gjelder som normalt for innenlandsreiser og reiser innenfor EU/Schengen og Storbritannia. Om reiseforsikringen din er gyldig på reiser ellers i verden, avhenger i stor grad av UDs reiseråd.

Nedenfor kan du lese litt mer om hva de ulike forsikringsselskapene praktiserer akkurat nå.

Frende

Reiseforsikringen din dekker alle reiser innenlands, og reiser du til et land som er unntatt fra UDs reiseråd vil reiseforsikringen også gjelde her. Dette gjelder uavhengig om du er fullvaksinert eller ikke, og hvordan smittesituasjonen er i landet.

Hvis reisen din blir kansellert, så er det reiseselskapet som er erstatningsansvarlig for reisen din. Kanselleringen kan skje tett opp mot avreise, og skulle dette skje må du be om refusjon fra reiseselskapet, leiebilselskapet, hotellet etc. Skaff dokumentasjon som viser hvilke kostnader du selv sitter igjen med, så vil reiseforsikringen kunne dekke dette.

Hvis du selv velger å avbestille reisen din, er det de vanlige kanselleringsbetingelser til reiseleverandørene som gjelder. Her vil ikke reiseforsikringen din dekke noe.

Sjekk ut Frende sine nettsider for siste oppdaterte informasjon.

IF/Europeiske

Hos IF/Europeiske er reiseforsikringen gyldig på innenlandsreiser og reiser til alle land i EU/Schengen og Storbritannia, uavhengig om du er fullvaksinert eller ikke.

Utenfor EU/Schengen og Storbritannia, er det UDs reiseråd som ligger til grunn for om du har en gyldig reiseforsikring eller ikke. Dersom landet du skal reise til ikke omfattes av UDs reiseråd ved avreise, vil reiseforsikringen være gyldig.

Reiseforsikringen dekker avbestilling av reise til alle land UD fraråder å reise til ved avreisetidspunktet, så fremt du bestilte og betalte reisen mens landet ikke hadde noe reiseråd knyttet til seg. Du vil da få dekket de kostnadene som flyselskapet, hotellet, leiebilselskapet etc. ikke plikter å refundere.

Hvis du selv velger å avbestille reisen din uten at det er noe reiseråd knyttet til landet, er det reiseleverandørenes egne kanselleringsbetingelser som gjelder.

Sjekk ut IF/Europeiske sine nettsider for siste oppdaterte informasjon.

Codan

Reiseforsikringen er gyldig i Norge, og alle land i EU/Schengen og Storbritannia, uavhengig av smittesituasjonen i landet og om du er fullvaksinert eller ikke. Dette gjelder også for koronarelaterte hendelser.

Når det gjelder reiser til andre land, er det UDs reiseråd som avgjør om du har en gyldig reiseforsikring på reisen. Dersom landet du skal reise til ikke omfattes av reiseråd på avreisedagen, vil reiseforsikringen din være gyldig.

Avbestilling av planlagte reiser dekkes dersom det foreligger et offisielt reiseråd fra UD på avreisetidspunktet. For å få dette dekket må reisen være bestilt og betalt på et tidspunkt der det ikke forelå et reiseråd.

Avbestiller du reisen din selv, på grunn av frykt for smitte eller karantene, vil ikke reiseforsikringen dekke dette. Her er det reiseleverandørenes egne kanselleringsbetingelser som gjelder.

Sjekk ut Codan Forsikring sine nettsider for siste oppdaterte informasjon.

Gjensidige

Reiseforsikringen via Gjensidige fungerer som normalt for alle innenlandsreiser, og reiser innenfor EU/Schengen og Storbritannia, uavhengig av hvilken vaksinestatus du har og om hendelsen er koronarelatert.

Ut over dette forholder forsikringsselskapet seg til UDs reiseråd, og anbefaler også alle sine kunder om å følge disse. Reiser du til et land når reiserådet er opphevet, dekkes alle skader som normalt, også de som har sammenheng med koronasituasjonen. Skulle du allikevel velge å reise til et land eller område som omfattes av reiseråd, gjelder forsikringen som normalt – med unntak for skader og hendelser som har sammenheng med koronasituasjonen.

Dersom det innføres reiseråd dit du skal dra, når du skal dra, dekker forsikringsselskapet avbestillingen.

Forsikringen dekker ikke avbestilling dersom du selv avbestiller på bakgrunn av frykt for smitte eller karantene, uten at det er utstedt et offisielt reiseråd. Her er det reiseleverandørenes egne kanselleringsbetingelser som gjelder.

Sjekk ut Gjensidige sine nettsider for siste oppdaterte informasjon.

Tryg

Reiseforsikringen fra Tryg gjelder som vanlig på reiser i Norge og innenfor EU/Schengen og Storbritannia. Det vil si at du kan reise her med gyldig reiseforsikring, uavhengig av smittesituasjon i landet og din vaksinestatus.

I resten av verden er det UDs reiseråd som avgjør om forsikringen er gyldig.

Tryg dekker utgifter til avbestilling av reiser til utlandet som du ikke får dekket av andre, så lenge UD fraråder reiser til din destinasjon på avreisetidspunktet. Dersom landet/området allerede hadde et reiseråd på bestillingstidspunktet, vil du ikke få dekkes avbestillingen.

Dersom du kansellerer reisen på bakgrunn av frykt for smitte eller lignende, og det ikke foreligger et reiseråd, er det reiseleverandørenes egne kanselleringsbetingelser som gjelder.

Sjekk ut Tryg sine nettsider for siste oppdaterte informasjon.