Tilbake

Så mye rekker du på 4 dager i Sør-Afrika

Sør-Afrika er et kontrastfylt land, og her kan du oppleve utrolig mye forskjellig på kort tid. Jeg har vært på «speed date» med denne perlen i sør, og du vil ikke tro alt jeg rakk å få med meg på kun 4 dager! Stikkord: Cape Town, safari, vinland og Kapphalvøya.

Visste du at Sør-Afrika befinner seg på samme lengdegrad som Norge, og at det derfor ikke er noen tidsforskjell? Dette gjør Sør-Afrika til et perfekt reisemål – også for kortere turer. Flyreisen tar selvfølgelig litt tid, men turen blir helt uten jetlag.

I denne bloggen blir du med meg på 4 innholdsrike dager i Sør-Afrika. Reisen ble planlagt og gjennomført sammen med vår gode samarbeidspartner, Get Africa Travel. Kanskje du finner litt inspirasjon til din neste Afrika-reise? God lesing! 😊

Dag 1: Cape Town – verdens vakreste by?

Den 20 timer lange reisen fra Oslo til Cape Town går utrolig smidig. Business Class med Emirates byr på «flat bed», god mat og et underholdningssystem i verdensklasse. Turen har et tettpakket program, og da er det greit å kunne sove litt ekstra godt på flyet.

Flyet lander i Cape Town kl. 11:45, som betyr at jeg har nesten hele ankomstdagen til rådighet.

På flyplassen blir jeg møtt av David, som skal være guide og sjåfør de neste 4 dagene. Jeg blir med en gang fascinert av den avslappede væremåten hans og den herlige Sørafrikansk-engelske dialekten.

Table Mountain

Dagen kickstartes med et besøk opp til det berømte Table Mountain. Fjellet er kjent for sitt helt unike utseende, som danner et ikonisk bakteppet for Cape Town. En tur opp på fjellet bør være obligatorisk for alle besøkende, og fjellet kan nås både til fots og med gondol. Litt gondol-kø må du selvfølgelig regne med, men den rå utsikten gjør ventetiden verdt det.

På toppen av fjellet finnes det en rekke ulike turstier du kan gå. Vegetasjonen der oppe er også helt unik, så det er utrolig interessant å høre David fortelle om floraen. Er du heldig kan du også møte på en «Dassie», som ser ut som en forvokst hamster. De trives best oppe i høyden.

Skuldrene har allerede rukket å få en mild rosafarge i det jeg er nede fra fjellet igjen. Gradestokken viser 28 varmegrader og det finnes ikke en sky på himmelen. Rimelig stor kontrast til de 8 minusgradene jeg forlot hjemme.

Bo-Kaap

Neste punkt på dagens program er det fargerike nabolaget Bo-Kaap, beliggende i skråningen av Signal Hill. Nabolaget ble bygget på 1760-tallet, da en rekke «huurhuisjes» (utleiehus) ble bygget og leid ut til slaver. Slavene ble kalt Cape Malays, og var arbeidere fra Malaysia, Indonesia og resten av Afrika. Under slavetiden var det et krav om at husene skulle være hvite, men når slavene etter hvert fikk tillatelse til å kjøpe husene til seg selv, feiret de dette med å male husene i sterke farger.

Waterfront

Fra Bo-Kaap fortsetter turen i bil rundt i Cape Town, for å bli bedre kjent med byen. Det er en relativt stor by, og det er dessverre ikke alle områder som er like godt egnet for turister. Det føles derfor trygt og godt å ha med David på sightseeing-runden.

Waterfront blir en soleklar favoritt, som er et område hvor turister kan ferdes fritt og trygt, både på dagtid og om kvelden. I tillegg til å være både livlig og levende, kan du her støte på vinkende seler og hoppende delfiner. FOR en by!

I det solen går ned sitter jeg på takterrassen på det hippe hotellet, Radisson Red ved Waterfront, og nyter en lyserosa drink.

Autentisk afrikansk mat

Siste stopp for dagen er en autentisk afrikansk middag på The Africa Café. Dette er Sør-Afrikas første ordentlige afrikanske restaurant, og her får jeg servert 16 ulike afrikanske retter fra flere ulike land. Hver og en er en smakseksplosjon! I tillegg til maten ligger mye av opplevelsen i stedets dekor, gjestfrihet, sang og dans. En unik opplevelse jeg vil bære med meg i lang tid.

Selv om én dag på langt nær er nok tid til å bli godt kjent med en by som Cape Town, har jeg fått med meg noen av høydepunktene. Byen sies å være en av verdens vakreste, og det kan jeg si meg enig i.

Dag 2: En luksuriøs safariopplevelse

Etter en god natts søvn på The Portswood Hotel Waterfront, setter jeg meg i bilen sammen med David, og kjører østover. Foran oss venter en 4,5 timer lang kjøretur, som viser seg å bli langt fra kjedelig. Turen går gjennom et variert og flott landskap – fra vidstrakte jorder til frodige frukthager og vinranker.

I andre enden av dagens kjøretur ligger Gondwana Game Reserve, som er et lekkert 5-stjerners safarireservat. Det som har lokket meg hit er reservatets innsats hva gjelder det lokale plante- og dyrelivet. Her spiller Gondwana Conservation Foundation (GCF) er sentral rolle. Dette er en ideell organisasjon som jobber for å bevare og beskytte truede dyrearter og vegetasjon typisk for dette området. Her er utdanning av- og forankring hos lokalbefolkningen en viktig suksessfaktor. Les mer om GCF her.

Velkomstdrink i varmen, god lunsj og et utrolig kult hotellområde er det som møter meg bak portene. Her kan du bo i små runde hytte-suiter utstyrt med alt du trenger for et behagelig opphold, eller i store villaer ute i reservatet. 10 av 10 poeng fra meg.

Ettermiddagssafari

Kl. 16:30 starter ettermiddagssafarien og målet er å se «The Big Five». Reservatet er på svimlende 110.000 mål, så det er ingen selvfølge at jeg vil få øye på alle dyrene på ønskelisten.

Vi kjører rundt i en åpen Jeep i et helt eventyrlig landskap, og til min store glede treffer vi blant annet på sebra, bøffel, giraff, gnu, neshorn og impala. Solen er på hell i det rangeren får tips om hvor løvefamilien befinner seg. Vi kjører dypt inn i reservatet, opp på en høyde, og i det solen går ned får jeg et glimt av løvenes konge der han står i all sin prakt og brøler ut over landskapet. Målløs lener jeg meg tilbake og tar inn øyeblikket, som uten tvil er et av de mest spesielle på denne turen.

Kjøreturen tilbake til lodgen foregår i mørket. Lyset fra Jeepen er det eneste lyset så langt øyet kan se. Jeg ser opp på stjernehimmelen, og oppdager at Orion står opp-ned. Jeg kan også se Melkeveien klart og tydelig – den ligner på en elv av stjerner som sildrer over himmelen.

Dag 3: Elefanter, flodhester og vin

Vekkeklokken ringer kl. 05:30 og jeg spretter opp av sengen. For et B-menneske er dette høyst uvanlig, men tanken på morgensafarien fyller meg med energi. Dagens mål er elefanter og flodhester. Det er tykk tåke og kaldt i luften i det jeg setter meg i bilen, men jeg får en foret poncho som holder meg både varm og tørr.

Tåken letter etter hvert som vi kjører innover i landskapet, og etter en times leting får jeg endelig øye på de i horisonten – en stor elefantflokk i rolig marsj. Vi beveger oss sakte men sikkert mot elefantene. Rangeren tar seg god tid, så han er sikker på at elefantene aksepterer tilstedeværelsen vår og at det ikke oppstår ubehagelige situasjoner.

Etter et par minutter med litt blikkutveksling og nysgjerrighet, opptar de sine hverdagslige sysler, og beveger seg mot trærne for å spise. Det å se elefantene i sitt naturlige element, på relativt nært hold, var en utrolig flott opplevelse. Vakre og majestetiske dyr, med store kloke øyne.

Flodhestene var enkle å finne. I følge rangeren oppholder de seg på samme sted i ca. én uke av gangen. En liten familie på tre; mor, far og barn, lå og slappet av i et vannhull like ved elefantene. Øynene og snutene er det eneste som tittet opp over vannoverflaten. Plutselig kommer far mer til syne, han gaper høyt og brøler. Rangeren forteller at far gir oss beskjed om at dette er hans vannhull, og at vi skal holde avstand. Helt enig, tenker jeg 😉

Morgensafarien varer i litt over 3 timer, og etter en deilig frokost setter jeg meg i bilen på jakt etter nye eventyr.

Vinlandet Stellenbosch

Kursen går vestover igjen, mot vinland og vinområdet Stellenbosch. Kjøreturen er på 4 timer, og går i vakkert fjellandskap, via det kjente vinområdet Franschhoek. Vel over fjellpasset åpner landskapet seg og det er vinranker og frodige åskammer så langt øyet kan se. Fjellene i området skjermer Franschhoek-dalen fra brisene fra havet, som gjør klimaet her både varmt og frodig. Stellenbosch er nabo-dalen, og fordi denne dalen ikke er like skjermet, er klimaet litt kjøligere. Det betyr at det kan dyrkes helt andre type vindruer her. Et utrolig fascinerende område!

Innerst i dalen ligger vingården og hotellet Devon Valley, og her skal jeg tilbringe min siste natt.

Utsikten fra hagen her er helt eventyrlig, og jeg blir vitne til nok en magisk solnedgang. Devon Valleys sommelier byr på en svært interessant vinsmaking, der vi får smake på flere av husets egne viner. Jeg føler meg litt ekstra modig denne kvelden, og bestiller struts til middag. Jeg vet ikke hvorfor jeg forventet hvitt kjøtt, men det var det altså ikke. Det var dog utrolig godt og mørt. Anbefales.

Dag 4: På oppdagelsesferd rundt Kapphalvøya

Min siste dag i Sør-Afrika skal tilbringes ute på Kapphalvøya. Det er ikke lange kjøreturen før jeg ser dramatisk kystlandskap, kritthvite strender og snirklende kystveier utenfor bilvinduet. Dette landskapet er helt ulikt alt annet jeg har sett på turen – noe som understreker hvor store kontraster det faktisk er her. Magisk!

Kule stoppesteder ligger på rekke og rad nedover kysten, og min soleklare favoritt blir sjarmerende Simons Town. Flotte hus i kolonistil kombinert med en deilig og avslappet atmosfære, gjør Simons Town til et godt valg dersom du vil ha et lite avbrekk fra storbyen Cape Town. Her ligger også Boulders Beach, som er berømt for sine Kappingviner. Jeg blir helt mo i knærne når jeg hilser på de søte små krabatene.

Dagens sørligste punkt (for øvrig ikke det sørligste punktet på det afrikanske kontinent, som mange tror) er Kapp det gode håp. Dette er et velfotografert og vakkert sted, sørvest på Kapphalvøya. Et «må ses» sted, når du er i området.

Vi kjører også innom Cape Point som ligger sørøst på Kapphalvøya, kjent for sitt fyrhus og sine sultne bavianer. Etter å ha utvekslet noen ord med et par bavianer på parkeringsplassen, går jeg den 15 minutter lange gåturen opp til fyrhuset. På toppen blir jeg møtt av en utrolig fin utsikt over det uendelige havet. Her er det også mulig å ta trikk opp og ned, for den som ønsker det.

Kjøreturen går så nordover igjen mot Chapmans Peak Drive og Cape Town. Chapmans Peak Drive blir omtalt som en av verdens vakreste og mest spektakulære kjøreturer, full av svinger og langs dramatisk klippelandskap. Kjører du veien uten stopp tar den rundt 20-25 minutter. Her må du ha mobilkamera klart, og forvente sommerfugler i magen!

En perfekt avslutning på en perfekt tur.

Jeg flyr hjem igjen til Oslo med Emirates på kvelden. De har en avgang kl. 18:20, slik at jeg får maksimalt ut av hjemreisedagen også 😊

Drømmer du om en reise til Sør-Afrika?

Alle fire dager er høydepunkter på hver sin måte, og det er ingen av opplevelsene jeg ville vært foruten eller byttet ut. Sør-Afrika bør definitivt stå på din bucketliste og besøkes i løpet av livet.

Les mer om hva vi kan hjelpe deg med i Afrika her.

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Utsiktsbilde over Cape Town, hvor du ser masse hus ligge nedover en bakke mot havet. Foto
16. september 2019

Storby, safari og strand i eksotiske Sør-Afrika

Cape Town og Sør-Afrika tok hjertet mitt med storm – det er desidert min favorittdestinasjon! Les om storby, safari og strandliv i eksotiske Sør-Afrika.
Cape Town, Sør-Afrika
8. november 2018

Opplev Sør-Afrika: vin, safari og golf i Cape Town-området

Skal du på jobbreise til Cape Town? Reiser du så langt burde bør du slå sammen jobbreisen med noen dager ekstra ferie. Kan vi friste med opplevelser som vin, safari eller golf? Billigere for deg og bedre for miljøet!
Utsikten fra Table Moutain over Cape Town, Sør-Afrika
4. oktober 2017

Alt dette kan du gjøre i Cape Town på kun 48 timer

Er det mulig «å gjøre» Cape Town på to døgn? En gjeng fra Berg-Hansen, sammen med KLM og Marriott, ville teste ut dette.