Tilbake

Seychellene – 115 paradisøyer i Det indiske hav

Drømmer du om turkist hav, langstrakte hvite sandstrender, deilig badetemperatur og sol i fjeset – helst uten masse andre turister? Da bør Seychellene stå øverst på listen din. Etter å ha tilbragt noen fantastiske dager her i desember, kan jeg med hånden på hjertet si at dette er paradis på jord.

115 øyer – hvilken skal du velge?

Det er fort gjort å bli litt overveldet når man leser at Seychellene består av 115 øyer, men det finnes mange bittesmå øyer helt uten overnattingsmuligheter.

Når du ankommer Seychellene med fly, lander du på den internasjonale flyplassen på hovedøya Mahé. Dette er den største øya med flest overnattingsmuligheter og de rimeligste prisene, i kombinasjon med vakre paradisstrender, en lang rekke naturstier, golfmuligheter, samt hovedstaden Victoria (som for øvrig også er verdens minste hovedstad). Dette er uten tvil øya med størst underholdnings- og aktivitetstilbud.

Øya Praslin er nest størst, og er et veldig godt valg hvis du ønsker litt mindre forhold og enda et hakk finere strender. Dette er et ordentlig paradis for snorkling, golf og unike naturopplevelser i det UNESCO-oppførte naturreservatet Vallée de Mai. Hit kommer du med fly eller hurtigferge fra Mahé.

La Digue er enda mindre igjen, men er den øya med størst personlighet (i mine øyne). Her er strendene om mulig enda vakrere, det er enda færre turister, og du får kjenne på en avslappet atmosfære med fraværende biltrafikk og innbyggere som lever et øyliv i rolig tempo.

I tillegg til disse tre øyene, har du flere mindre øyer med ett eller to resorter på seg. Disse er selvsagt like vakre og med like vakre strender, og er perfekte valg dersom du kun ønsker å slappe av på stranden og ha en rolig resort-ferie.

Vi valgte å fordele nettene våre på Mahé og Praslin. Sett i ettertid, skulle vi gjerne hatt én natt på La Digue også. Hva som er riktig for deg, er helt avhengig av hva du ønsker å få ut av ferien din.

Er det kun sol og bad som står i fokus? Da kan du gå for hvilken som helst øy. Er du prisbevisst? Da vil nok mest sannsynlig Mahé være det riktige valget. Ønsker du å oppleve så mange øyer som mulig? Da vil Praslin være en utmerket base. Er du litt rastløs (som meg) og vil ha en variert ferie? Da vil jeg anbefale en kombinasjon av Mahé, Praslin og La Digue.

Reise rundt på Seychellene – bil, båt og sykkel

Bor du på Mahé og/eller Praslin så er det i mine øyne kun én ting som gjelder, og det er leiebil! Øyene er små, men for store til å oppleves på sykkelryggen. Det er i tillegg svært kupert terreng og varmt klima, så en liten søt bil med automatgir og aircondition er akkurat det du trenger. Vi betalte rundt NOK 400-500,- per dag for leiebil, så det er billig!

NB! Her kjører du på «feil side» av veien, på relativt smale veier. Men kjøremønsteret er enkelt og det er ganske få biler på veien, så med litt is i magen vil dette være overkommelig for de fleste. Fartsgrensen ligger på rundt 40 km/t over store deler av øyene, bortsett fra enkelte områder på Mahé, så trafikken går i et bedagelig tempo.

Sykkel leier du når du ankommer La Digue. Her finnes det en lang rekke utleiesteder rett ved fergekaien, og prisen for en dag ligger på rundt NOK 150,-. Her finnes det nesten ikke motoriserte kjøretøy, og de små avstandene og de smale veiene er perfekte å utforske med sykkel.

For å komme deg mellom øyene så er det båt som er det beste alternativet. Du kan som nevnt ovenfor også fly mellom Mahé og Praslin, men jeg råder deg til å gå for det mest miljøvennlige alternativet. I tillegg vil jeg si at båtturen er en opplevelse i seg selv. Båtselskapet som opererer hurtigfergene mellom Mahé, Praslin og La Digue heter Cat Cocos, og de har flere avganger daglig. Billettprisen ligger på rundt NOK 500,- per person, per strekning.

Aktiviteter og opplevelser på Seychellene

Sol og bad på verdens vakreste strender
De fleste drar til Seychellene for å koble av på noen av verdens vakreste strender. Turkist hav, kritthvit finkornet sand, og et deilig klima hele året – rett og slett paradis på jord. Uansett hvor du er på Seychellene, er det en vakker strand like i nærheten.

På Mahé ble Beau Vallon Beach, Anse Major og Port Launay tre av våre favoritter. På Praslin ble vår soleklare strandfavoritt den utrolig vakre Anse Lazio, og i tillegg merket Cote D’or Beach seg ut med sin helt kritthvite sand. På La Digue falt vi pladask for Petit Anse Beach, og så har du selvfølgelig Anse Source d’Argent som er en av verdens mest fotograferte strender her.

Øyhopping
Er det én ting du skal gjøre i løpet av oppholdet ditt på Seychellene, så er det å leie en privat båt og ta en hel dag ute på havet med «hopping» fra øy til øy. Dette er nøkkelen til de ekte Robinson Crusoe-opplevelsene. Har du gjort litt research på forhånd kan du bli enig med båtføreren din hvilke øyer dere skal besøke. Alternativt kan du legge din lit til de lokale, og be båtføreren vise deg det beste Seychellene har å by på.

Vi hadde gjort litt research på forhånd, og ønsket å besøke Coco Island, Grande Soeur og La Digue. I tillegg snorklet vi ved den utrolig vakre og bittelille øya Ave Maria, samt tittet innom øya Felicite.

Dette var en drømmedag! Se for deg å være helt alene på en «øde» øy, som er så vakker at den umulig kan beskrives med ord.

Hotellet vårt på Praslin organiserte båten for oss, og det kostet EUR 350. Da var vi to personer og hadde en privat båt med sjåfør og drikkevarer hele dagen. Verdt hver eneste krone!

Naturstier og naturreservatet Vallée de Mai
Både Mahé og Praslin er kuperte øyer med mye natur, og perfekt for opplevelser i «skog og mark». Det finnes en lang rekke naturstier til topper, utkikkspunkter og strender, så her er det bare å velge og vrake. Startpunktet på turene er merket med skilt, som forteller deg om stien, lengden på turen, stigning, vanskelighetsgrad og spesielle dyr/planer du kan se etter.

Vi gikk Anse Major Trail, Morne Blanc Nature Trail (som er det nest høyeste fjellet på Mahé) og Dans Gallas Nature Trail på Mahé. Dette var kjempefine turer som ikke var veldig krevende. I tillegg var vi på besøk i Vallée de Mai på Praslin. Et besøk innom dette naturreservatet er et absolutt must hvis du er på denne øya. Her finner du blant annet verdens største nøtt – Coco de Mer, og Seychellenes nasjonalfugl som er en svart papegøye som kun lever her.

Vannsport og golf
Naturlig nok er Seychellene et lite mekka for den som liker vannsport, med mange vakre steder for snorkling, flere dykkesentre, og muligheter for leie av kajakk over alt – noen også med glassbunn. Sjekk med hotellet ditt hva de anbefaler i nærheten. På Mahé kjørte de for eksempel kajakk-kurs på stranden Port Launay, og på Praslin var Cote D’or Beach full av både dykke-, snorkling- og båtmuligheter.

Er du glad i golf så finner du 18-hulls golfbaner både på Mahé og Praslin.

Overnatting på Seychellene

Øyene er proppfulle av store luksuriøse resorter beliggende rett på strendene, og med en lang rekke fasiliteter in-house. Du finner også resorter i 4-stjerners klassen, og leiligheter/selvhusholdsalternativer for de som ønsker det. Det er greit å merke seg at overnatting er relativt dyrt her, men det kommer selvsagt an på sesongen og standarden. Seychellene har en strategi om å ikke drive med masseturisme, som er noe av årsaken til hvorfor prisene er slik de er.

De beste restaurantene ligger i stor grad knyttet til resortene, så er du opptatt av mat og matopplevelser anbefaler jeg deg å velge et resort med gode restauranter og flere valgmuligheter.

På Mahé bodde vi på STORY Seychelles, et 5-stjerners resort som i 2021 ble kåret til Seychellenes ledende «grønne resort» av World Travel Awards. Her finner du hele syv restauranter, der tre av de er rangert øverst på Trip Advisor som de beste på øya. Hotellets beliggenhet er rett på den vakre og levende Beau Vallon Beach, som er en 3 kilometer lang hvit sandstrand, 10 minutter fra hovedstaden Victoria og 20 minutter fra flyplassen. Resortet er utrolig vakkert, suitene og villaene er store, rene og velholdte, og bassengområdet er lekkert med solsenger og cabanaer. Du finner også et treningssenter og spa her, som også er kåret til øyas beste av Trip Advisor.

På Praslin bodde vi på Le Domaine de La Réserve, som er et 4-stjerners resort beliggende idyllisk til ved Anse Petite Cour. Resortet består av 39 suiter og villaer, beliggende rett ved stranden. Her er du i en nasjonalpark, så lån snorklingutstyr i resepsjonen og begi deg ut i det turkise havet på jakt etter koraller og fisk. Villaene er store og gir deg en autentisk følelse. Om morgenen kunne vi åpne døren og løpe rett ut i havet for et morgenbad. Servicen her må også trekkes frem, for den var helt suveren!

Jeg kan varmt anbefale begge disse hotellene, men tar du kontakt med oss kan vi komme med forslag til overnatting basert på dine ønsker og behov.

Reisen dit med Qatar Airways

Flere flyselskaper flyr til Seychellene, men det finnes ingen direkteruter fra Norge så du må belage deg på en mellomlanding. Valget mitt falt på Qatar Airways, på grunn av prisen og flytidene med en relativt kort mellomlanding i Doha. I tillegg er dette flyselskapet helt i øverste sjiktet hva gjelder standard på fly, mat, underholdningssystem og service. Hvis du ikke har testet Qatar Airways før, kan jeg varmt anbefale dette flyselskapet.

Vi fløy økonomiklasse til Seychellene og businessklasse på vei hjem. Uansett hvilken kategori du velger, så får du et produkt i verdensklasse. Fordelen med businessklasse er selvfølgelig ditt eget avlukke med en stor og komfortabel stol som kan legges helt flatt, en stor skjerm proppfull av underholdning, champagne fra start til slutt, og en variert meny med mye god mat fra ulike verdenshjørner. Et eget avlukke føles også veldig trygt og godt, i forhold til å kunne holde avstand til andre reisende.

På reise i en usikker tid

Mange vegrer seg litt for å reise nå, selv om Utenriksdepartementet har opphevet det generelle reiserådet for utenlandsreiser. Frykt for smitte, smitteverntiltak som endrer seg på kort varsel, karantenebestemmelser, obligatorisk testing. Det er mye man må forholde seg til på reise akkurat nå, og det er en rekke nye elementer man bør ta med inn i vurderingen når man velger reisemål.

Seychellene har i skrivende stund lave smittetall og fokus på smittevern, men samtidig ingen inngripende tiltak som gjør at ferien din blir påvirket i særlig stor grad.

Vi måtte ta en PCR-test 72 timer før avreise, bestille all overnatting på godkjente overnattingssteder på forhånd, samt få innreisen vår godkjent av myndighetene på Seychellene via et nettskjema. Når alt dette var på plass, gikk reisen lekende lett.

På returen var det ikke behov for annet enn innreiseregistrering og obligatorisk test på OSL Lufthavn.

Men dette endrer seg med jevne mellomrom, så det er viktig at du sette seg godt inn i hvilke regler som gjelder når du skal på reise, også på stedet du mellomlander.

Mine 10 beste tips til deg:

  1. Opplev mer enn én øy.
  2. Lei bil på forhånd, slik at denne står klar og venter på deg ved ankomst – både på Mahé og Praslin. Unngå å parkere under trær, da kokosnøtter kan påføre bilen store skader. Det er ikke mange veiskilt her, så sørg for at du har med deg et kart på mobilen som fungerer offline.
  3. Cash is king – fremdeles. Du kan selvsagt betale med kort på de fleste steder, men ikke over alt. I tillegg kan du risikere høye tilleggsgebyrer ved betaling med kort.
  4. Besøk et utkikkspunkt i løpet av turen, for å se øya fra en litt annen vinkel.
  5. Bruk solfaktor 50.
  6. Hos Cat Cocos kan du bestille fergebilletter i tre ulike klasser. Bestill billetter og print disse på forhånd, så går innsjekk og bagasjehåndtering helt friksjonsfritt. Ønsker du å stå i så lite kø som mulig, og ha et eget område på båten, bestiller du business-billetter. Vi reiste på premium economy, og syns det fungerte utmerket.
  7. Forbered deg på dårlig mobilsignal, og bli heller positivt overrasket dersom det fungerer som det skal. Gjør det til en del av ferien, og heller ta i bruk gratis WIFI når du er på hotellet. Alternativt kan du kjøpe SIM-kort der nede, som gir deg tilgang på mobildata.
  8. Skal du ta en PCR-test i forkant av reisen, kan det være lurt å bestille en «fast track» test, som garanterer svar i løpet av få timer. Da slipper du å bekymre deg for at du ikke får svar i tide. Sørg for at leverandøren av testet leverer et «fit to fly» sertifikat på engelsk.
  9. Kjøp økonomibilletter på Qatar Airways og benytt deg av et «i siste liten» oppgraderingstilbud til Business Class. Det kan du spare flere tusenlapper på.
  10. Sørg for at passet ditt er gyldig i 6 måneder etter endt reise. Turister med norsk pass trenger ikke visum for å reise til Seychellene.

Står Seychellene øverst på ønskelisten din?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med bestillingen 😊