Tilbake

Store passutfordringer i Norge – hva er siste nytt?

Passutfordringer, passkrise, opphoping av pass-søknader etter 2 år med pandemi og reisestopp, utfordringer med leveranse grunnet materialemangel. Overskriftene rundt dette temaet har vært mange den siste tiden. Her får du siste nytt.

Pass

De fleste har nok sett nyhetene om de store passutfordringene i Norge. Årsaken er høy etterspørsel og leveranseutfordringer som følge av materialemangel, grunnet koronapandemien og krigen i Ukraina.

Akkurat nå er det 7 ukers leveringstid på pass, men det er varslet at denne kan bli så mye som 10 uker frem mot sommerferien. Politiet oppdaterer denne siden jevnlig med status på leveringstid, så følg med her inne.

For reiser innad i EU/Schengen er nasjonalt ID-kort et fullverdig alternativ til pass, og på dette kortet er det «kun» 4 ukers leveringstid per i dag. For mange vil dette være tilstrekkelig for å gjennomføre årets sommerferie – gitt at man får time på pass/ID-kontoret.

Er du på jakt etter pass/ID-time så vil du spesielt i de store byene oppleve at det er fullbooket i lang tid fremover. Husk at du kan søke om pass og ID-kort på alle pass/ID-kontorer i Norge, ikke bare der du bor. Kanskje du er heldig å finner ledig tid i nabokommunen? Politiet legger også ut timer fortløpende, så forsett å prøve å bestille time!

Det er iverksatt tiltak både hos politiet og leverandøren av pass, for å kunne hjelpe enda flere med pass og nasjonalt ID-kort, men for de som er bekymret for årets sommerferie vil ikke disse tiltakene ha stor effekt dessverre. Politiets oppfordring er derfor å vente med å bestille utenlandsferie til man er sikker på at pass eller ID-kort er i orden.

Og du, husk å sette deg godt inn i hva du må ha med deg til passtimen din!