Tilbake

Unike hoteller i vårt langstrakte land

Er du på jakt etter unike hoteller med sjarm og sjel? Hoteller hvor du ønskes varmt velkommen, enten du reiser med kjæresten – eller skal på konferanse? Det finnes mange gode alternativer til dette i Norge. Hoteller som legger til rette for de aller beste matopplevelsene, fantastisk natur eller produktive møter og konferanser. Les videre og finn hotellet du vil besøke!

De Historiske er en uavhengig samling av hoteller og spisesteder i hele Norge. Om du foretrekker fjell eller fjord, sommer eller vinter, velvære eller aktivitet, så finnes det hoteller som passer for deg. Her gir vi en smakebit på et knippe hoteller med interessant historie som passer like godt for miniferie som for konferanse.

Kronen Gaard
Kronen Gaard Hotell. Foto: De Historiske

Kronen Gaard Hotell – landlig i Rogaland

Er du på jakt etter et lite hotell med historisk sus, så kan Kronen Gaard være hotellet for deg. Kronen Gaard ble bygget av trelasthandler Gabriel Block Watne i 1898 som sommerbolig, og skapte med det et samlingssted for familie, slekt og venner. Nøkkelord som god mat og selskapelig aktivitet danner grunnlaget for den koselige og uformelle stemningen som fremdeles hersker her.

Kjøkkenet på Kronen Gaard Hotell er godt kjent for sin ærlige tilnærming til maten, hvor råvarer fra lokale leverandører står i fokus. Her er kaffen alltid nykokt og vertskapet gjør det de kan for sine gjester. Skal du arrangere et møte eller en konferanse skal du vite at dette er stedet for å tenke store og kreative tanker!

Kronen Gaard ligger 5 minutter fra Sandnes sentrum og 20 minutter fra Stavanger sentrum.

Vi foreslår:

Ta med hotellets smakfulle lunsj ut i hagen – eller ta en tur i nærområdet med lunsj i piknik-kurven? Har du med gjester utenbys fra så anbefales også et fjordcruise på Lysefjorden.

(Fun) facts:

 • Hengebøken på eiendommens sørside er trolig Rogalands eldste, plantet i 1907.
 • 34 behagelige rom, alle med hver sin historie.
 • Møterom tilpasset små og større grupper.
Gamlaværket i Sandnes
Sjarmerende Gamlaværket. Foto: De Historiske

Gamlaværket – historisk i Sandnes sentrum

Gamlaværket Teglstein Fabrique var Sandnes første industribedrift tilbake til 1873 når leirindustrien ble etablert i byen. I dag er Teglsteinfabrikken gjenskapt som et urbant gjestehus for alle sanser, hvor gjestene blir tatt godt hånd om.

Her ligger alt til rette for både en romantisk weekend med kjæresten, eller et møte med kollegaer. Restauranten serverer lokal og kortreist mat som er godt forankret i tradisjoner.

Vi foreslår:

Hos Gamlaværket er det mange artige aktiviteter å være med på! Vi nevner Afternoon Tea, surdeigsbaking, pottemakerkurs, plantekurs og kjøkkenteater, eller hva med eller vin-, øl- og champagnesmaking?

(Fun) facts:

 • Midt i Sandnes sentrum bor du og annerledes og herskapelig i store værelser. Noen er nostalgisk innredet, mens andre er moderne.
 • Her er også  lokaler som egner seg for kurs, møter, forelesninger og samvær fra 5 til 80 personer, med fersk bakst til kaffepausen.
Stue på Boen Gård
Nydelige stuer på Boen Gård. Foto: De Historiske

Boen Gård – lystgården på Sørlandet

Noen kilometer innenfor Sørlandets svaberg ligger den staselige lystgården Boen, hvor hovedhuset fra 1813 er omkranset av en klassisk park. Bygningen er grundig restaurert med tidsriktige møbler og kunst, og gjestene ønskes velkommen til store, lyse rom og salonger i to etasjer. Her ligger det også til rette for å fiske laks, turer i dype skoger, golf eller en tur til Kristiansand. Sommertid innbyr hagens  grønne plener til både krokket og kubb.

Kjøkkenet på Boen Gård  er kortreist og sesongbasert. Grønnsaker, epler, bær, urter og honning høstes i egen hage, og blant råvarene finner vi også lam fra utmarken og villaks fra gårdens egen fiskerett.

Sommer som vinter tilbys perfekte rammer rundt event, teambuilding og arrangementer av alle slag. Her kan man møtes usjenert og diskret, og det finnes utstyr og fasiliteter for at både større og mindre grupper skal kunne møtes til diskusjon og samvær.

Boen Gård ligger 20 km nord for Kristiansand sentrum, og kun 8 km fra Kristiansand Lufthavn.

Vi foreslår:

Hva med et «kongelig opphold» som inkluderer en 13-retters kongelig meny anno 1891? Det er det ikke mange andre steder som kan tilby!

(Fun) facts:

 • Gårdens 18 dobbeltrom er  fordelt på to historiske bygg ved elvebredden samt hovedhusets fløybygninger.
 • Ballsalen er husets største rom, med plass til 70 personer i kino-oppsett.
Hotel Opus XVI
Ærverdig fasade på på Hotel Opus XVI. Foto: De Historiske

Opus XVI – historisk midt i Bergen sentrum

Hotell Opus XVI ligger i en historisk bygning fra 1876, opprinnelig bygget til Bergen Kreditbank. Bygget i Vågsallmenningen 16 ligger i hjertet av Bergen Sentrum, bare 2 minutters gange fra Fisketorget. Her har du med andre ord Bergen for dine føtter!

Hotellets ærverdige lokaler med lysekroner og joniske søyler sikrer god stemning og passer perfekt både til private feiringer eller konferanser. Er du i det kulturelle hjørnet kan du vite at hotellet har en unik utstilling om Edvard Grieg og hans A-moll konsert, Opus 16.

Vi foreslår:

Aftneroon Tea er populært og hos Opus XVI får du en smakebit av denne britiske tradisjonen!

(Fun) facts:

 • Som  slektninger av Edvard Grieg ønsker vertskapet å gi gjestene en klassisk og moderne vri på hotellopplevelsen. Rett og slett en opplevelse som gir et innblikk i komponistens rike liv!
 • 65 unike og luksuriøse rom, hvor du enten nyter utsikt mot Fløyen eller Vågsallmenningen.
 • Hotellet har to konferansesaler samt tre mindre gruppe/møterom.
Bårdshaug Herregård
Vakre Bårdshaug Herregård. Foto: De Historiske

Bårdshaug Herregård – ærverdig midt i Norge

Bårdshaug Herregård er et familieeid hotell sentralt beliggende i småbyen Orkanger, kun 30 minutter fra Trondheim og 60 minutter fra Trondheim Lufthavn Værnes. Opprinnelig var den majestetiske herregården hjemmet til gründeren og verdensmannen Christian Thams; arkitekt, minister, godseier og generalkonsul.

Her ligger alt til rette for overnatting i moderne eller historiske omgivelser, selskap i herskapelige lokaler, gjennomføring av møter, kurs og konferanser, og ikke minst – gode måltider. Vertskapets mål er å gi gjestene en god opplevelse og sørge for at alle har det bra!

Bårdshaug Herregård serverer hjemmelaget mat av høy kvalitet, og med ustrakt bruk av lokale råvarer. I Trøndelag er det god tilgang til det aller beste fra både hav og land. I samarbeid med lokale aktører tilbyr herregården også et variert aktivitetstilbud med både sosiale og lagånd-byggende aktiviteter som passer alle.

Vi foreslår:

Det er flere hyggelige fellesområder på Bårdshaug Herregård, deriblant Jaktbaren som egner seg utmerket til sosialt samvær!

(Fun) facts:

 • Søsknene Gunvor og Magnus er tredje generasjons verskap ved Bårdshaug herregård. De ønsker at et opphold på herregården gjenspeiler en liten opplevelse av bygda; mat fra de lokale gårdene, den gjestfrie kulturen, lakseelva, eller historien om den første eieren, Christian Thams.
 • Her er det 90 hotellrom med god komfort.
 • Seks møterom, perfekt for grupper inntil 80 personer.
Hagen til Lysebu
Et glimt av hagen på Lysebu. Foto: De Historiske

Lysebu – en fredelig oase med adresse Oslo

Vakker som kongsgården i eventyrene ligger historiske Lysebu øverst i Holmenkollen, kun 20 minutter fra det pulserende storbylivet i Oslo. Lysebu ble opprinnelig bygget i 1916 i tradisjonell norsk byggestil, og både innredning og miljø er i samsvar med bygningens opprinnelige egenart – slik har det beholdt sitt preg av å være en storgård.

Hotellet byr på enestående muligheter for natur- og friluftsopplevelser, og er velkjent for sitt gode kjøkken og vinkjeller i verdensklasse. Et gjennomført fokus på detaljer skaper helheten som gjør Lysebu til en uforglemmelig opplevelse!

Vi foreslår:

Hva med en gourmetweekend eller ølsmaking med øl fra hotellets eget mikrobryggeri?

(Fun) facts:

 • Boutique-hotellet Lysebu eies av Fondet for dansk – norsk samarbeid. En historie om krig, okkupasjon, mangel på livsviktige ressurser og medmenneskelighet danner grunnlaget for Fondet og Lysebu slik det er i dag.
 • Du kan ta t-bane fra Oslo sentrum, nesten helt frem til hotellet.
 • Hotellet har 85 rom og 20 konferanserom.

Spør oss!

Enten du trenger anbefaling til en miniferie med familien eller om du planlegger et møte eller en konferanse, så har vi eksperter som kan hjelpe deg!

Send en forespørsel for en privatreise her, eller send en e-post til våre prosjektledere for møter, kurs og konferanser her.