Tilbake

Våre favoritter i kontrastfulle Australia

Verdens største øy eller klodens minste kontinent? Geologisk sett eldgammelt, men kun 120 år som nasjon. Frodige regnskoger, knusktørr outback, pulserende storbyer og milelange strender gjør dette til et etterlengtet reisemål for mange.

45 millioner år med geografisk isolasjon har også sørget for et helt unikt plante- og dyreliv, som garantert blåser deg av banen.

Australia er med andre ord et stort og kontrastfylt land, spekket av muligheter! Nedenfor gir vi deg vår «topp 5» på hvorfor alle bør oppleve landet «Down Under» minst én gang i løpet av livet.

1. Kontrastfull natur

Er det noe Australia har skikkelig mye av, så er det natur. Regnskog, ørken, ville kyststrekninger, korallrev og paradisstrender. Du finner til og med fjelltopper dekket av snø.

Du har utallige naturopplevelser å velge mellom, men dersom vi må velge, så er dette favorittene:

Great Ocean Road – en av verdens desidert flotteste kystveier. Den 300 kilometer lange kjørestrekningen passerer fiskelandsbyer, regnskog, gyldne badestrender og nasjonalparker. Et av høydepunktene langs veien er The Twelve Apostles ved Port Campbell Nasjonalpark. Dette er søyler av kalkstein dannet av bølgeerosjon.

Start reisen i Melbourne og følg kystveien mot Adelaide. Turen kan tas i ett jafs eller den kan nytes over flere dager.

Kjenn på den virkelige outbacken, de uendelige avstandene og det røde ørkenlandskapet ved Uluru (Ayers Rock). Steinen regnes som et hellig sted for aboriginerne. For å komme deg til Uluru kan du ta det berømte toget «The Ghan» fra Adelaide i sør eller Darwin i nord. Toget stopper i byen Alice Springs hvor du kan se Uluru. Den berømte togturen er ingen svipptur, så len deg tilbake og nyt synet av Australias røde jord gjennom togvinduet.

NB! Av respekt for aboriginerne og etter ønske fra de lokale, er det fra oktober 2019 ikke lenger lov å bestige Uluru, men man kan gå tur rundt steinen.

Verdens største sandøy, Fraser Island, ligger utenfor østkysten av Australia. Øya er en eksotisk og spennende destinasjon med sin regnskog, ferskvannsinnsjøer og dyreliv. Øya er kjent som paradis, med krystallklart vann og eviglange kritthvite strender, deriblant Seventy Five Mile Beach.

Lei en firehjulstrekker og cruise rundt på øya langs vannkanten eller inne i regnskogen. Bad i den ubeskrivelig vakre ferskvannsinnsjøen Lake McKenzie, som er dannet utelukkende av regnvann. Og hvis du er litt ekstra eventyrlysten – sov i telt på stranden, og hør lyden av dingoene utenfor teltduken.

2. Unikt dyreliv

Australias dyreliv er variert og unikt, og vil garantert blåse deg av banen! 45 millioner år med geografisk isolasjon, kombinert med klima og diverse andre faktorer, har sørget for en utvikling uten påvirkning utenfra. Det betyr at mer enn 80 prosent av alle pattedyr, reptiler og frosker ikke finnes noe annet sted enn i Australia.

Emu, kenguru, koala, vombat, tasmansk djevel, dingo, echidna, quokka, krokodille, platypus…. Vi nevner i fleng med stor fascinasjon.

Australia er også kjent for sine giftige slanger og edderkopper, så sjekk alltid skoene før du tar de på deg!

3. Varierte og superfete storbyer

Australia byr på flere storbyer i verdenstoppen, som alle har sine unike preg. Er det to byer du definitivt ikke vil gå glipp av, så er det Sydney og Melbourne.

Sydney er Australias største by, og kanskje verdens mest «misforståtte» by. Svært mange tror nemlig at dette er Australias hovedstad, noe den altså ikke er. Hovedstaden heter Canberra, og er lokalisert midt mellom Sydney og Melbourne. Fun fact; Canberra ble faktisk hovedstad som et kompromiss mellom Sydney og Melbourne.

Uansett, så er et besøk til Sydney et must når du er i Australia. Opplev Sydney Harbour med den berømte operaen, de vakre Royal Botanic Gardens og Harbour Bridge. Befinner du deg i Australia på nyttårsaften, er det uten tvil her du skal være – med verdens mest spektakulære fyrverkerishow. Byen byr i tillegg på alt fra shopping og matopplevelser, til strand og surf.

Melbourne er landets kulturby, og yrer av restauranter og uteliv, gatekunst, festivaler, og hippe matmarkeder. Gå deg bort i sentrums mange og trange gater, som gjerne har ulike temaer som kunst eller en spesiell type sport. Vi anbefaler en tur til Brunswick Street i Fitzroy for restauranter og uteliv.

Om været er bra, bør du ta turen innom den hippe bystranda St. Kilda Beach, hvor det yrer av mennesker, fargerike kafeer og restauranter.

Det beste været og de deiligste temperaturene får du ved å besøke Melbourne i perioden oktober til mai.

4. Verdens beste surfesteder

Australia har verdens beste surfesteder, uten tvil. Dersom du ikke kan surfe fra før, kan du få profesjonell undervisning på surfecamper langs hele østkysten.

Du har nok av steder å velge mellom, men vår favoritt er (kanskje noe overraskende) Bondi Beach. Dette er ikke Australias vakreste strand, men definitivt en av de kuleste. Stranden ligger en liten mil utenfor Sydney, og er en velkjent attraksjon blant turistene. Observer de beste surferne i verden, eller ta et surfekurs på en av de mange surfeskolene du finner her.

Vi må selvfølgelig også nevne Surfers Paradise beliggende på Gold Coast i Queensland. Her finner du noen av verdens fineste og reneste strender, i kombinasjon med høye skyskrapere, shopping, og et pulserende uteliv. Surfing er et must når du er her, men du finner også en hel del andre tilbud her som wakeboard, bodyboard, paddle boards, vannscooter, volleyball, bungyjumping osv.

Er du her i mars så sørg for å få med deg den spennende Quicksilver Pro Surfing Competition.

5. Great Barrier Reef

Hvem drømmer vel ikke om å oppleve Great Barrier Reef, som blir omtalt som verdens åttende underverk? Revet er verdens største på 340 000 kvadratkilometer, og strekker seg 2000 kilometer langs Queenslands kyst. Dette er et must når du besøker Australia!

Dersom du ikke er fan av dykking eller snorkling, finnes det en rekke andre måter å oppleve korallene på. Bli eksempelvis med på en enestående båttur ut til korallrevene fra Port Douglas.

I hjertet av Great Barrier Reef ligger 74 magiske øyer, kalt Whitsunday Islands. Start opplevelsen i Airlie Beach, hvor du kan seile ut og oppleve delfiner og skilpadder, krystallklart vann og kritthvite strender. Whitehaven Beach består av 98 prosent ren silika, som gir den klare, hvite fargen. Men pass deg for det fristende vannet, her kan du nemlig støte på både revhai, rokke og farlige maneter.

Bonus: The Aussies

En liten bonus som du får med på kjøpet, uansett hvor i Australia du ender opp, er gleden av å være i selskapet til de fantastiske «Aussiene». De har et herlig humør, er vennlige, og har en vidåpen attitude. Aksenten er utrolig kul og vi lar oss fascinere av den avslappende livsstilen. Det er kanskje ikke alltid like enkelt å forstå hva de sier, så her har du 10 ord/fraser du kan merke deg i forkant av turen:

  • «MATE» – «Venn», brukes hele tiden
  • «G’DAY» – En generell hilsen
  • «HOW ARE YOU GOING?» – Brukes for å spørre om det går bra, eller om du trenger hjelp med noe
  • «GOOD ON YA» – Et kompliment dersom du har gjort noe bra
  • «TOGS» – Brukes for all type badetøy
  • «BARBIE» – Grilling
  • «LAPPY» – Datamaskin
  • «MOZZIE» – Mygg
  • «SERVO» – Bensinstasjon
  • «ROO» – Kenguru

Du er vel ikke i tvil lenger?

Ønsker du hjelp med å skreddersy drømmereisen til Australia? Våre reiseeksperter hjelper deg mer enn gjerne!