Tilbake

5 grunner til at jeg digger Lisboa

Portugals vakre hovedstad er en skikkelig kul by. Den enestående pittoreske arkitekturen, og den lune og innbydende atmosfæren gjør dette til et helt unikt reisemål som bare venter på å bli oppdaget.

Lisboa er en by jeg har hørt om med jevne mellomrom, men som aldri helt har nådd opp når jeg har valgt reisemål. Barcelona, Berlin, London… De skriker liksom litt høyere, og får dermed min oppmerksomhet. Men i høst falt valget på Portugal og Lisboa, og for meg ble det kjærlighet ved første blikk.

Lisboa er en autentisk by, som du bare har lyst til å gå deg bort i. På leten etter veien igjen, oppdager du skjulte skatter som bare finnes her. Lisboa er også en av Europas mildeste hovedsteder, og kan flagge med over 260 soldager i året. Det er ganske digg å tenke på, når du bestiller reisen hit.

Hovedstaden er selvfølgelig full av høydepunkter, men dette er mine topp 5:

1. Arkitekturen

Lisboas er bygget på syv åskammer, og har en variert arkitektur som spenner seg fra middelalder til nåtid.

Historiske Alfama er for meg den mest sjarmerende bydelen, med sine trange labyrintiske gater, skjeve brostein og flisbelagte hus. De flotte flisedekorasjonene som smykker flere av gamlebyens eldste bygg, stammer helt tilbake fra maurernes tid.

Alfama ligger på høyden nedenfor Castelo São Jorge, et maurisk slott fra 1100-tallet som også er verdt et besøk. Her får du 360 graders utsikt over Lisboas mange røde hustak.

2. Fado-sang

Fado betyr savn, og er hjerteskjærende sang om ulykkelig kjærlighet, sosial urett og lengsel etter bedre tider. Stilen vokste frem i Lisboas fattigere bydeler, og er nå oppført på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig kulturarv. Fado fremføres av en solosanger som akkompagneres av portugisisk- og gjerne spansk gitar. Det er en unik opplevelse å være tilstede når dyktige artister lar sin klagesang runge ut over de små intime lokalene. Ingen scene, ingen mikrofon, ingen spotlight – kun rene følelser.

Det finnes en hel rekke steder som byr på Fado i Alfama og Bairro Alto.  Jeg anbefaler en tur innom intime Tasca do Chico. Vi kom helt tilfeldigvis over dette stedet, men jeg har i etterkant funnet ut at det er kåret til et av byens beste. Lokalet er bittelite, så sannsynligheten er stor for at du må stå litt i kø for å komme inn, men opplevelsen er absolutt verdt det.

3. Mercado de Ribeira – TimeOut Market

Spis deg igjennom hele Portugal på det relativt nye TimeOut Market ved Mercado de Ribeira. Dette stedet byr på mer enn 40 utsalgssteder, som selger småretter og spesialiteter fra hele Portugal. Markedet er åpent hver dag, og i helgene er det ordentlig god trøkk, med sultne og festglade mennesker fra hele verden.

Jeg elsker mathallkonseptet, så dette var midt i blinken for meg. I tillegg holder maten en skyhøy standard, så du er garantert et (eller flere) deilige måltider her.

4. 28-trikken

Lisboa sammenlignes ofte med San Francisco på grunn av de bratte bakkene, de kule trikkene, og den store røde broen Ponte 25 de Abril (inspirert av Golden Gate). De små gule trikkene snirkler seg opp og ned de bratte bakkene, mellom byens syv høyder. Byen er kompakt og lett tilgjengelig til fots, men jeg anbefaler allikevel en tur med trikken – som er en opplevelse i seg selv.

Min soleklare favoritt er 28-trikken, som tar deg på kryss og tvers igjennom sentrum, og gamlebyen Alfamas trange gater. Turen kan best beskrives som en kulturell berg og dalbane. Og ja, det er mange turister som gjør det samme, men det må allikevel oppleves!

5. Pastelarías

I Lisboa står kafékulturen høyt, og det skjønner jeg godt. Du finner pastelarías på hvert eneste gatehjørne, proppfulle av deilige bakevarer. Et av de mest kjente bakverkene er Pastel de Nata, som er en terte fylt med eggkrem.

Hvis du skal spise det beste av det beste, anbefales en tur innom Pastelaria Santo Antonia. Vi gikk helt tilfeldig forbi dette stedet, på vei ned fra Castelo São Jorge. Deres Pastel de Nata er kåret til Lisboas beste i 2019, og jeg kan bekrefte at den var helt himmelsk!

Frister det med en tur til Lisboa?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med både planleggingen og bestillingen.

Ønsker du å se mer av Portugal? I forkant av mitt Lisboa-besøk var jeg på 5 dagers roadtrip langs Portugals ville kystlandskap. Les og bli inspirert 😃