Tilbake

Covid-19: 5 huskeregler før du bestiller reise i sommer

25. juni kom regjeringen med oppdaterte reiseregler som gjelder fra 15. juli. Det åpnes nå opp for at vi kan reise til flere land i Europa, uten å gå i karantene ved hjemkomst. Selv om dette betyr at du nå får større valgfrihet til hvor du kan legge sommerferien, er det viktig at du setter deg nøye inn i de ulike reise- og smittevernrådene som gjelder.

Dame på huske i Bahamas

Vi har samlet fakta og gode anbefalinger for deg som planlegger å reise utenlands i sommer.

Regjeringens oppdaterte reiseregler:

  • Fra 15. juli kan nordmenn reise til flere land i Europa og komme hjem igjen uten å gå i karantene – forutsatt at landene oppfyller de norske smittevernkriteriene.
  • Innen 10. juli skal Folkehelseinstituttet utarbeide en liste over hvilke land du kan reise til – og hvilke som fortsatt er rammet av reiserestriksjoner. Den vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Sjekkliste for deg som skal reise utenlands i sommer:

  1. Hvilke land kan du reise til?
    Folkehelseinstituttet vil 10. juli komme med en oversikt over land i Europa med et tilfredsstillende smittenivå. Disse landene kan man reise til, og reiseforsikringen vil gjelde. Vi anbefaler at du også sjekker reiserådene fra Utenriksdepartementet for hva som gjelder med tanke på endringer som kan skje på svært kort varsel.

    Les også: Reiseråd fra UD
  2. Hva dekker reiseforsikringen?
    Før du bestiller reise anbefaler vi at du sjekker med ditt forsikringsselskap for å finne ut om forsikringen dekker reiser til landet du har planlagt å besøke.

    Les også: Dette sier forsikringsselskapene 
  3. Hva er status på smittesituasjonen?
    Sett deg nøye inn i hvordan smittesituasjonen er i landet du skal besøke. Det kan også være klokt å sjekke om helsevesenet i landet har kapasitet til å ta imot og behandle turister som blir syke på reisen.

    Dette er smitte-kriteriene til Folkehelseinstituttet som avgjør om man kan reise:

  • Regionen må ha færre enn 20 nye smittede pr. 100.000 innbyggere i gjennomsnitt de siste to ukene.
  • Regionen må også ha færre enn 0,5 nye innleggelser på intensivavdeling pr. 100.000 innbyggere som snitt de siste to ukene.
  • Andelen positive prøver må være under 5 prosent.

    Les også:  Dette er reglene som gjelder for utenlandsreisen i sommer 

  1. Vurder å bestille reise med avbestillingsforsikring
    Dette for å sikre deg økonomisk, dersom situasjonen endrer seg fra du bestiller til avreisedato.
  2. Hvilke smittevernregler gjelder for flyselskapene?
    Også flyselskapene må innrette seg etter ulike smittevernregler om bord. Flere flyselskap har blant annet innført krav om munnbind om bord. Her er en kort oppsummering av smittevernreglene som gjelder hos flyselskapene:
  • Munnbind: Det er påbudt å benytte seg av munnbind på alle flyvninger med SAS, Widerøe og Norwegian. Passasjerer uten munnbind vil bli nektet ombordstigning. Husk at mange land krever beskyttende munnbind på flyplasser og offentlig transport, så sørg for at du har med deg nok munnbind for hele turen.
  • Temperaturkontroll: Air France og KLM vil gjennomføre en temperaturkontroll før avgang for alle flyreiser. Disse kontrollene vil bli utført med kontaktløse infrarøde termometre. Kunder hvis temperatur er høyere enn 38 grader vil bli nektet ombordstigning og reservasjonen deres vil bli endret gratis til et senere tidspunkt.
  • Gruppevis ombordstigning: Alle flyselskaper bør ifølge veilederen sørge for god tid til å fylle opp og tømme fly. Dette innebærer blant annet at    ombordstigning bør skje gruppevis, og i en «slik rekkefølge at passasjerer ikke må krysse hverandre i kabinen». I praksis betyr dette at dersom flyet bare har én inngang foran, bør flyet fylles bakfra.
  • Tomt midtsete mellom passasjerer:
    Samferdselsdepartementet har gått bort fra kravet om tomme midtseter på fly, i tråd med internasjonale anbefalinger. Det er svært god aircondition om bord på flyene, og samtidig er det påbudt med munnbind. Det anses derfor helt trygt å fly med fulle maskiner.
  • Matservering om bord: På flyvninger hvor det serveres mat, vil maten deles ut på forhånd.
  • Kun én håndbagasje: Flere flyselskap har innført nye regler for håndbagasje. Passasjerer får kun ha med én håndbagasje hver. Håndbagasje som ikke kan plasseres under setet bør begrenses. Dette for å redusere mulige smitteoverflater ved at flere personer kommer i kontakt med hattehyllene over setene.

NB: Husk at Utenriksdepartementet fortsatt fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land. Selv om du har bestilt reisen i en periode hvor alt er avklart, kan ting endre seg fort, og vi anbefaler at du går gjennom sjekklisten på nytt, rett før avreise.