Tilbake

Covid-19: En reiseekspert svarer deg

Behovet for å få hjelp med bestilling av reiser fra våre reiseeksperter har aldri vært større enn nå. Og selv om grensene til Norge stenges i 14 dager, vil det fremover være en rekke regler og restriksjoner fra myndighetene du som reisende må forholde deg til. Her svarer en av våre reiseeksperter, Gun, på det kundene lurer mest på akkurat nå.

Koffert med hatt, solbriller og munnbind

Hvilke regler gjelder til landet jeg skal reise til, og hva kreves av tester?
Her endrer reglene seg fort, så krav til innreise kan endre seg fra bestilling til man reiser. Mitt beste tips for å holde deg oppdatert på dette er UDs landsider. Her får du oversikt over alle land og hvilke krav som må innfris før innreise. Finner du ikke informasjonen du leter etter her, kan du også kontakte ambassaden i landet du skal besøke. Alt dette bør naturlig nok gjøres god tid i forveien.

Hvilken type covid-19 test er gyldig? PCR eller hurtigtest? Og hvor mange timer før avreise må testen tas?
Dette varierer fra land til land. På IATAs nettsider  finner du oppdatert informasjon om hvilket testkrav det enkelte land har. Oversikten viser også ulike innreisekrav, så her kan du finne mye nyttig informasjon.  

Er det en grense for hvor lenge jeg kan være i transit?
Ja, de fleste flyplassene har satt en øvre grense for hvor lenge man kan oppholde seg i transit. Dette varierer fra flyplass til flyplass, og jeg anbefaler at du i forkant av reisen sjekker på deres nettside. Det er mye relevant informasjon å finne her. Mitt aller beste tips er dog å bestille en direkteflyvning så langt det er mulig. Da slipper du å tenke på transittider. 

Må jeg ha på munnbind og hvilken type er påkrevd?
Den generelle regelen er at du må ha på munnbind gjennom hele flyvningen. Dette gjelder så å si alle flyselskaper. Mitt beste tips er å alltid ta med seg munnbind. Husk at det også kan være krav om å bytte underveis, dersom du er på en langflyvning, eller må bytte fly. Munnbind og ansiktsmaske er to forskjellige ting. Noen flyselskaper krever at du har ansiktsmaske. Vil også minne om at flere flyplasser krever at du har på munnbind under oppholdet.

Må jeg bo på karantenehotell ved ankomst, og hvordan kan jeg vite hvilke hotell som er karantehoteller?
Det er ankomstlandet som bestemmer om du må bo på karantenehotell eller ikke. Hvilke hoteller dette er varierer. Det kommer an på hvor stort behovet er fra dag til dag. Det betyr at et hotell kan bli et karantenehotell fra en dag til en annen. På IATAs nettside finner du informasjon om du må bo på karantenehotell ved ankomst, og hvordan du må forholde deg. 

Kan jeg endre billetten min? Når får jeg refusjon for min avbestilte reise? Hvor finner jeg kvittering for reisen min?
I disse tider er min klare anbefaling at du bestiller fleksible billetter som kan refunderes. Flyselskapene endrer fortløpende flyrutene sine, og dette skaper uforutsigbarhet for deg som skal reise. Da er det ikke alltid at det nye reisetiden flyselskapet tilbyr passer dine planer, og billetten må avbestilles. Da er det en fordel å ikke tape unødvendig med penger.  

Her kan du lese mer om våre anbefalinger rundt bestilling, avbestilling og refusjon 

PS: Husk at du alltid finner kvitteringer for dine reiser i «reisemappen» på  www.berg-hansen.no


Gun Hansen har over 28 års erfaring som reiserådgiver og vet alt som er verdt å vite om reiser og de utfordringer du kan møte. Våre reiserådgivere er lokalisert over hele landet og sikrer at du alltid reiser trygt. Med lokale kunnskap og solid kompetanse fra reisebransjen sitter de klare til å hjelpe deg dersom noe uforutsett skjer på reisen. Eller om du rett og slett bare trenger et godt reiseråd.

Har du andre spørsmål til hvordan du skal forholde deg til reisen, og hva du bør gjøre av forberedelser? Da anbefaler jeg at du leser denne bloggen om  hvordan du reiser trygt.

Husk at vi også har en nettside som holder deg løpende oppdatert på reiser og smittesituasjon

Ha en god og trygg reise!