Tilbake

På bilferie i Italia – fra Milano til Roma

Det er kort vei mellom høydepunktene i Italia, og landet er helt perfekt for den som ønsker å oppleve flere steder på én og samme tur. Samboeren min og jeg hadde en uke til rådighet, leide en liten Fiat Panda, og dro på speeddate med noen av Italia største perler.

Mange tenker nok at bilkjøring + Italia = galskap. Det er fort gjort å svette litt bak rattet når italienske sjåfører suser forbi, tuter med hornet og roper ukjente fraser ut av vinduet. Men veiene er fine å kjøre på, bomsystemet er enkelt og det finnes bensinstasjoner rundt hver sving. Easy peasy? 😉

Ukens reiserute er: Milano – Portofino – Lucca – Pisa – Firenze – Montalcino – Roma.

Milano – motemetropolen med det lille ekstra

Milano er et utmerket sted å starte reisen, da det finnes flere direkteflymuligheter fra Oslo. Vi bestilte leiebil på forhånd, så ved ankomst på flyplassen står en søt Fiat Panda og venter på oss.

Ved hjelp av Google Maps kommer vi oss trygt frem til hotellet, som ligger midt i det hippe området Navigli. Her ligger restaurantene og barene tett i tett langs den brede kanalen, og stemningen er vibrerende.

Milano er uten tvil en shoppingby og motemetropol, hvor du enkelt kan svi av titusenvis av kroner dersom budsjettet tillater det. Vi er ikke så opptatte av shopping, så etter å ha besøkt Duomo di Milano beveger vi oss litt vekk fra shoppingstrøket og finner smale og sjarmerende gater, små piazzaer, koselige restauranter og bøttevis av den sjarmen som Italia er så kjent for.

Meningene er mange om Milano som reisemål, men vi angrer ikke et sekund. Byen er ikke like spektakulær som noen av de andre turistmålene i Italia, for vi må være ærlige å si at konkurransen er skyhøy! Men byen har sine høydepunkter og er absolutt verdt et besøk.

3 ting du ikke kan gå glipp av i Milano:

 1. Duomo di Milano er selvfølgelig et must, for dette er jo selve symbolet på Milano. Det er i tillegg Italias største gotiske katedral og den fjerde største i verden. Utrolig imponerende! Når du allikevel er i området bør du også titte innom naboen, Galleria Vittorio Emanuele.
 2. Dra på kunsttitting, vintage-skattejakt og oppdagelsesferd i den svært sjarmerende og vakre bydelen Brera. Ta rikelig med pauser på gatekaféer og unn deg mer enn én gelato.
 3. Spis deilig italiensk pizza i Navigli, mens du kjenner på bydelens levende stemning. Anbefaler calzonen med sterk italiensk pølse og gorgonzola på Forno 21 – turens desidert beste pizza!

Portofino – en dyr men sjarmerende affære

Etter en ekte italiensk frokost bestående av kaffe og cornetto, setter vi kursen mot kysten og Portofino – et av Italias desidert mest avbildede reisemål. Kjøreturen tar ca. 2 timer og går gjennom variert og spennende landskap. Det kiler litt ekstra i magen på de svingete veiene ned mot havet.

Kjøreturen langs kysten fra Rapallo, via Santa Margherita, til Portofino er utrolig flott. Jeg sitter med store stjerner i øynene hele veien og mobilkameraet går varmt. Vi finner hotellet vårt langs den smale og svingete kystveien, kun 5 minutters rusletur fra torget i Portofino. Perfekt! Hotellet ligger idyllisk til i nabobukten med eget strandområde. Dobbel-perfekt! Hotellets eksteriør er pent, mens interiøret er sterilt og kjedelig. Heldigvis gjør utsikten fra rommet opp for manglende kunst på veggene.

Portofino er en gammel fiskelandsby i hjertet av den Italienske riviera, og er virkelig et vakkert postkortmotiv. Her ligger de fargerike husene side om side, og omkranser en sjarmerende piazza og havn. Bakteppet er frodige og grønne skoger – som skapt for perfekte Instagrambilder! Prisnivået er skyhøyt og langs havnen ligger yachtene som perler på en snor. Dette reisemålet har stått på bucketlisten en stund, og det føles utrolig godt å endelig være her!

3 ting du ikke kan gå glipp av i Portofino:

 1. Unn deg et overpriset måltid på en av restaurantene langs havnen. Vi testet et par av de, og kan med hånden på hjertet si at maten er av høy kvalitet. Spesielt god var pastaen på Ristorante Puny. Utsikten er selvfølgelig også upåklagelig!
 2. Ta deg en rusletur opp til Église Saint Georges eller Castello Brown, for en flott utsikt over Portofino. Det er alltid fint å komme seg litt opp i høyden, for å få et bedre inntrykk av stedet du er på.
 3. Gå tur gjennom skogen til Faro di Portofino, et fyrtårn helt ytterst på halvøyen. Her kan du kjøpe deg noe å drikke i solen, mens du kjenner på den deilige brisen og titter ut over det store blå havet.

Lucca – middelalderbyen med den enorme muren

Etter et forfriskende morgenbad i det krystallklare vannet nedenfor hotellet, setter vi oss i bilen og kjører videre sørover til Lucca. Kjøreturen tar ca. 2 timer.

Middelalderbyen Lucca ligger i det nordlige Toscana, og tiltrekker seg nysgjerrige turister som vil oppleve den godt bevarte gamlebyen, omkranset av den 4 kilometer lange og 12 meter brede bymuren.

Byen er utrolig flott og det er morsomt å rusle rundt i de smale labyrintiske gatene. Jeg registrerer kirker rundt hvert et hjørne, og har senere lest at byen kalles «kirkenes by» på grunn av sine 99 kirker. Det er lett å drømme seg bort, og la tankene vandre og undre over hvordan det var her tilbake i middelalderen.

Her er det delikatessebutikker på rekke og rad, og restauranter i hopetall. Lucca er derfor det perfekte stedet å kombinere med lunsj. Vi setter oss ned på en tilfeldig gaterestaurant og får servert en helt nydelig ravioli. Jeg elsker Italia!

3 ting du ikke kan gå glipp av i Lucca:

 1. Spankuler oppe på den enorme bymuren, og gå deg deretter vill inne i byens trange gater og smug.
 2. Kom deg opp i høyden i Torre Guinigi. Her går du 233 trappetrinn opp til et utkikstårn, hvor du kan nyte enestående utsikt over Lucca. Litt overraskende deler du tårnet med syv eiketrær, som har fått tildelt hedersplassen i dette 45 meter høye tårnet.
 3. Sveip innom den imponerende Piazza Anfiteatro, som i sin tid var et romersk amfiteater.

Pisa – mer enn bare et skjevt tårn?

Etter å ha tilbragt en halv dag på oppdagelsesferd blant Luccas middelaldergater, setter vi oss i bilen og kjører i ganske eksakt 30 minutter. Vi ankommer Pisa, hvor vi skal tilbringe resten av dagen. Etter litt kjapp research skjønner vi fort at byens skjeve tårn er attraksjonen hele Pisa fokuserer på, så vi bestemmer oss for å legge fra oss Google og ta byen på sparket.

Vi sjekker inn på en liten bed & breakfast rundt hjørnet fra tårnet, og setter umiddelbart kursen mot byens store stolthet. Tårnet er både større og skjevere enn det jeg så for meg. Vi ler godt når vi kommer inn på området og ser alle turistene som står i rare positurer på jakt etter det perfekte bildet.

Vi legger selvhøytideligheten på hylla, og gjør som alle andre! Utrolig morsomt! Etter å ha knipset en hel del bilder i ulike positurer, rusler vi videre. Pisa viser seg å være en hyggelig og livlig by, så ettermiddagen og kvelden flyr av gårde.

3 ting du ikke kan gå glipp av i Pisa:

 1. Det skjeve tårnet i Pisa er og blir hovedattraksjonen i denne byen, og det er en grunn til det. Ta med deg en god dose selvironi og kast deg på bilde-bølgen. Vi gikk på motsatt side av tårnet enn alle andre, og fikk knipse bilder helt for oss selv.
 2. Mirakelplassen inneholder mer enn bare et skjevt tårn, så ta deg tid til å titte rundt når du først er her. Her finner du blant annet Duomo di Pisa, Nattistero, Campo Santo Monumentale, Museo del Opera del Duomo og Museo delle Sinopie.
 3. Ta deg en rusletur langs elven Arno og inn i gatene i sentrum. Her møter du på overraskende mye spennende!

Firenze – renessansen vugge

Etter en kjapp frokost setter vi oss i Pandaen og plotter inn Firenze på Google Maps. Firenze er regionhovedstaden i Toscana, og har stått på ønskelisten vår lenge. Kjøreturen tar 1,5 time og går som en drøm, tross høye skuldre der vi kjører mellom Oltrarnos særdeles smale gater.

Oltrarno er en bydel i Firenze kjent for sin levende og karakteristiske sjarm. Hotellet vårt ligger midt i denne bydelen, i de øverste etasjene av et gammelt palass fra 1505. Palazzo Guadagne er sjarmerende og autentisk, og kan varmt anbefales. Hotellets terrassen er en skjult og unik perle, som i tillegg til god frokost og deilige drinker, byr på flott utsikt over nabolaget.

Firenze rommer et imponerende antall museer, palasser og kirker, og er en av Italias desidert største og viktigste turistbyer. Byen omtales som renessansens vugge og det historiske sentrum står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du noen av arkitekturhistoriens største prestasjoner av multikunstnere som Michelangelo, Leonardo da Vinci og Brunelleschi.

Vi går rundt i gatene, målløse av beundring. Firenze er virkelig 10/10 – både når det kommer til kunst, arkitektur, historie, mat og drikke. Dette er en by som er vanskelig å beskrive, den må rett og slett oppleves!

3 ting du ikke kan gå glipp av i Firenze:

 1. Det finnes flere utkikkspunkter i byen, men min anbefaling er å gå til toppen av Campanile di Giotto. Her får du en fantastisk utsikt over byen, inkludert den berømte Basilica di Santa Maria del Fiore.
 2. Smak deg igjennom Italia på Mercato Centrale – en kjempestor mathall som byr på deilige smaksopplevelser og en smule kaos. Kanskje du vil lære å lage ekte italiensk pasta? Her tilbyr de matlagingskurs i flere former og fasonger.
 3. Det er så mange museer, palasser, kirker og piazzaer å velge mellom, at du kan bli her i flere uker. Her bør du gjøre research på forhånd og finne frem til de severdighetene som vekker akkurat din interesse. For vår del hadde vi sett en dokumentar om Medici-familien i forkant av turen, og ble derfor dratt mot det utrolig fascinerende Palazzo Vecchio.

Montalcino – et lite vinmekka 567 moh.

Det gjør litt vondt å sette seg i bilen og reise fra Firenze, men vissheten om hva som ligger foran oss gjør det heldigvis enklere. Dagens endestasjon er Roma, men for å gjøre kjøreturen mer spennende og innholdsrik bestemmer vi oss for å kjøre via tettstedet Montalcino. Kjøreturen tar i underkant av 2 timer, og er absolutt verdt det!

Dette er hjembyen til Toscanas største vinprodusent, og er derfor proppfull av vinutsalg, delikatesseforretninger og vinbarer som tilbyr vinsmaking. Tettstedet ligger på en høyde, 567 meter over havet, og byr på utrolig fin utsikt over landskapet rundt.

3 ting du ikke kan gå glipp av i Montalcino:

 1. Ta en tur innom festningen Rocca fra 1300-tallet. Gå opp på muren og få en enestående utsikt over Toscana. Jeg har aldri sett en festning som har tilbudt vinsmaking før, men her er det både mat- og vinutsalg, og vinsmaking i borggården.
 2. Her er du midt i Toscana, og hva er vel Toscana mer berømt for enn sine smaksopplevelser knyttet til mat og drikke? Benytt anledningen til å teste ut noen av Montalcinos velsmakende spesialiteter.
 3. Gå på oppdagelsesferd i de små gatene innenfor bymuren, og titt innom én eller flere av stedets delikatesseforretninger. Skal du kjøpe med deg smaksprøver hjem, er dette det perfekte stedet.

Roma – et gigantisk museum

Fra Montalcino til Roma går første del av reisen i vakkert naturlandskap gjennom Toscana. Her har du flere kjente bilde-stoppesteder på veien. Vi leverer fra oss leiebilen litt utenfor sentrumskjernen, i overkant av 2 timer etter avreise fra Montalcino.

For å være helt ærlig var det litt godt å levere fra seg bilen etter flere dager på veien. Kjøringen har gått fint, men nå er vi skikkelig klare for et par dager med gode sko på beina i Roma.

Vi sjekker inn på Royal Suite Trinità dei Monti som ligger svært sentralt til i forhold til mange av byens mest kjente severdigheter. Hotellrommet er utrolig vakkert innredet og balkongen vår går rett ut på Spansketrappen. Vi jubler litt og er skjønt enige om at rommet er verdt hver eneste krone.

Vi har begge vært i Roma tidligere, så de neste dagene skal benyttes til å rusle gatelangs, spise god mat og nyte omgivelsene.

Den italienske hovedstaden er virkelig et reisemål som alle bør oppleve én (eller flere) ganger i løpet av livet. Byen har eksistert i over 3.000 år og er rett og slett enestående på alle mulige måter. Å være her er litt som å være på et gigantisk museum, for uansett hvor du går så er alt eldgammelt med spennende historie knyttet til seg.

Er det mulig å runde Roma? Jeg tror ikke det, selv om du reiser hit igjen og igjen. Det er selvfølgelig helt umulig å trekke frem kun tre ting du bør gjøre i Roma, men jeg gjør et forsøk i visshet om at mange av dere garantert er uenige og ville satt opp listen annerledes 😉

3 ting du ikke kan gå glipp av i Roma:

 • En av de tingene som har gjort mest inntrykk på meg, er besøket i Peterskirken med tur opp i basilikaen. Dette gjorde jeg på min første tur til Roma/Vatikanet for mange år siden, og denne opplevelsen er fremdeles noe jeg ser tilbake på som en skikkelig WOW-opplevelse.
 • Du kan nesten ikke dra til Roma uten å besøke Colosseum og Forum Romanum, som ligger like i nærheten av hverandre. Dette er to utrolig fascinerende steder, hvor du lærer mye om byens historie fra flere tusen år tilbake i tid. Husk å bestille inngang på forhånd, for her blir det fort fullt.
 • Trastevere er annerledes enn andre områder i Roma. Her får du en form for landsbyfølelse, med skjev brostein, svært trange gater og varme farger. Sett kursen mot bydelen når det er tid for middag, og kjenn på den levende og varme atmosfæren.


God tur ❤️

Drømmer du om en tur til Roma? Bestill fly og hotell her eller send oss en forespørsel!

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
En jente bader i krystallklart vann på en vakker sandstrand
14. september 2022

Vinterens topp 3 mest populære reisemål

For vinteren 2022/2023 opplever vi stor etterspørsel etter reisemål langt unna, med solgaranti året rundt.
Bilde av et gammelt og et nytt norsk pass
8. september 2022

Status på passutfordringene etter sommeren

Flere måtte endre ferieplanene sine på grunn av lange passkøer i sommer, men hva er status nå i høst – er passkrisen over?
Trevi fontenen i Roma
24. juli 2019

Restauranter, shopping, hoteller og severdigheter i Roma

Roma regnes av mange å være en av verdens vakreste byer. Roma er også min favorittby. Byen er kjent for sin fantastiske arkitektur, yrende kultur og spektakulære historie. Kombinasjonen av det historiske og det moderne Roma er noe av det som gjør Roma til en så populær by. Her er mine beste reisetips til Roma!