Tilbake

Status på passutfordringene etter sommeren

Flere måtte endre ferieplanene sine på grunn av lange passkøer i sommer. Men hva er status nå – er passkrisen over? Dessverre ikke. Har du planer om å tilbringe høstferien eller vinteren i varmere strøk bør du ha passet i hånden før du bestiller reisen.

Bilde av et gammelt og et nytt norsk pass

For at flest mulig skal få pass eller ID-kort, oppfordrer Politidirektoratet de som ikke trenger dette nå, om å vente til senere med å søke. Søkere med dobbelt statsborgerskap, og som har gyldig pass i et annet land, oppfordres til å vente med å søke om det norske passet.

Politidirektoratet melder om at det er noe enklere å få passtimer nå, enn før sommeren. Ved en kjapp sjekk på politiets nettsider ligger det faktisk en god del timer tilgjengelig i både Oslo og de andre store byene i både september og oktober. Bestill passtime her!

Men det betyr ikke at du kan senke skuldrene helt. Det er fortsatt lang kø hos produsenten av pass, Thales. I følge Politidirektoratet går ikke disse køene ned, og er heller noe lenger nå enn i midten av juni. Årsaken sies fremdeles å være mangel på råvarer.

På spørsmål om når passkrisen vil være over, svarer Politidirektoratet at dette er vanskelig å si på grunn av råvaresituasjonen. Men basert på foreløpige analyser forventes det at vi er tilbake i en normalsituasjon ved utløpet av 2022.

I følge politiet sine nettsider er leveringstiden på både pass og nasjonalt ID-kort 6-7 uker, pluss postgang. Er du tidlig ute, er sannsynligheten derfor stor for at utenlandsferien til vinteren går i boks. Politiet oppdaterer denne siden jevnlig med status på leveringstid, så følg med her inne.

Land som Hellas, Tyskland, Island, Estland og Portugal åpnet tidligere i år opp for at nordmenn som ikke har fått fornyet passet sitt kan reise inn i landet med sitt utløpte pass som legitimasjon, frem til 31. desember (kilde: Justis- og beredskapsdepartementet). Det finnes med andre ord reisemuligheter også for de som ikke rekker å få nytt pass i tide til høstferien 😊

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Berg-Hansen App
29. august 2022

10 tips til hvordan bli mer selvbetjent i Berg-Hansen

Via onlineportalen Webgate kan du hente kvitteringer, administrere profilen din, gjøre endringer, kansellere reiser og mye mye mer.
Utsikt over den lille fiskelandsbyen Portofino
2. august 2022

På bilferie i Italia – fra Milano til Roma

Kollega Carina har vært på bilferie i Italia. Her kan du lese om turen fra Milano – Portofino – Lucca – Pisa – Firenze – Montalcino – Roma.
Pass
9. juni 2022

Store passutfordringer i Norge – hva er siste nytt?

Overskriftene rundt passutfordringene i Norge har vært mange den siste tiden. Her får du siste nytt rundt leveringstider og timebestilling.