Tilbake

Reduser fotavtrykket: 9 tips for fremtidens arrangementer

I en verden hvor klimaendringer stadig blir mer merkbare, har bærekraft blitt en nøkkelfaktor i planleggingen av ethvert arrangement. Det handler ikke bare om å redusere eget fotavtrykk, men også inspirere andre til å ta gode valg. Her får du 9 tips til et mer klimaansvarlig arrangement.

 • Måling av karbonavtrykk:
  For å kunne forstå og forbedre arrangementets miljøpåvirkning, er det helt essensielt å måle CO2 ekvivalenter. Dette inkluderer direkte utslipp fra arrangementet, samt indirekte utslipp fra deltakernes reise og transport av varer. Ved å identifisere de største kildene til utslipp, kan man jobbe målrettet med å ta gode valg og redusere disse så langt det lar seg gjøre. Vi har både erfaringen og verktøyene som trengs for å jobbe målrettet med dette.
 • Utslippsfrie transportmetoder:
  Transport står for en betydelig del av et arrangements karbonavtrykk. Å velge en sentral lokasjon som tilgjengeliggjør bruk av kollektivtransport, sykkel eller føttene kan utgjøre en stor forskjell. For de som må fly, er biodrivstoff et bedre alternativ. Og så må vi ikke glemme tog!
 • Servering og avfall:
  Velg lokal mat – kortreist mat reduserer transportutslippene betydelig. Velg smart mat – fjern rødt kjøtt fra menyen og øk heller mengden plantebasert på tallerken. Kast mindre mat – å minimere matsvinn er et viktig skritt mot et mer klimaansvarlig arrangement. En bevisst plan rundt avfallshåndtering sikrer at arrangementet etterlater seg så lite avfall som mulig.
 • Inkluder deltakerne:
  Legg inn et felt i påmeldingsskjemaet der deltakerne angir sin reisevei og transportmiddel. Basert på denne informasjonen kan vi utarbeide en utslippsrapport, som danner grunnlag for videre utslippsrådgivning. Dette er en enkel måte å øke bevisstheten om eget utslipp blant deltakerne på, og de blir samtidig aktive deltakere i arrangementets miljøtiltak.
 • Tenk lokalt og utslippsfritt:
  Velg lokalproduserte varer og tjenester for å minske transportbehovet, og støtt opp om det lokale næringslivet. Be leverandørene dine om å benytte utslippsfri transport når de skal levere tjenester som teknikk til arrangementslokalet.
 • Gjenbruk:
  Vurder å leie eller låne dekor, og unngå engangsartikler. Materiell som kan gjenbrukes eller doneres etter arrangementet reduserer avfall og fremmer en sirkulær økonomi. Dropp «giveaways» eller erstatt de med meningsfulle opplevelser. Alternativt kan du støtte lokale initiativer, som vil forsterke arrangementets positive innvirkning.
 • Digitalisering – fremtidens format?
  Digitale og hybride arrangementer blir mer og mer populære, da møteformen er kostnadseffektiv, og reduserer både reising og materiellbruk. Du kan fremdeles engasjere deltakere fra ulike geografiske områder – les mer om hvordan her.
 • Bygg kultur:
  Kommuniser tydelig dine bærekraftmål og -tiltak, til alle involverte parter. Dette inkluderer ansatte, leverandører, deltakere og resten av samfunnet. Ved å dele din reise mot en mer klimaansvarlig arrangementsgjennomføring, kan du inspirere andre til å følge etter og skape en dominoeffekt av positive endringer.
 • Vær modig og ta første skritt:
  Frykten for å feile og bli kritisert holder oss ofte tilbake. Det viktigste er å begynne – ta det første skrittet, uavhengig av usikkerhet og frykt. Veien til suksess ligger ikke i å unngå feil, men å ta lærdom av de og anse det som en del av utviklingen. 

Fremtiden for klimaansvarlige arrangementer

Klimaansvarlige arrangementer er en nødvendighet for å beskytte vår planet for fremtidige generasjoner. Vi er medlem av Green Producers Club, et nordisk initiativ og nettverk som jobber med miljøavtrykket til arrangementer. Sammen jobber vi frem gode løsninger og ansvarlige alternativer, som vi tar med oss inn i vår utslippsrådgivning. 

Ved å implementere tiltakene over, vil du ikke bare redusere eget fotavtrykk, men også inspirere andre til å tenke nytt og bli mer engasjert. La oss jobbe sammen for en renere og mer inkludere fremtid. 

Telefon: +47 810 56 810
E-post: grupper@berg-hansen.no

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Tre personer med tursekk som går i vakker natur. Foto
6. februar 2024

Spoiler alert! Dette er trendene du bør se opp for i 2024

Nytt år betyr nye muligheter – og hva betyr det for eventåret 2024? Stikkord er mer fokus på bærekraft og et høyere andel av bleasure-reiser.
Mann i blå dress står på scene og gestikulerer med hendene. Foto
16. januar 2024

5 flinke foredragsholdere med høyaktuelle temaer i 2024

Kunstig intelligens og inspirasjon til å være modig i usikre tider er aktuelle temaer. Her er 5 foredragsholdere du bør se nærmere på i 2024!
Mann står med detaljplan i hendene og studerer den. Foto
28. november 2023

Slik får du et bekymringsfritt arrangement

Ha med prosjektleder eller holde i hele gjennomføringen selv? Her er 5 grunner til hvorfor du bør ha med prosjektleder på gjennomføringen!