Tilbake

Snart klar for gruppereiser igjen? Randi hjelper deg gjerne

Reisebyråene har hatt et tøft år, men nå er vi i Berg-Hansen på full fart tilbake. Reiselystne kunder står og tripper ved døren, klare for å begi seg ut i den store vide verden – så snart myndighetene gir grønt lys.

Vi er et stort byrå, proppfullt av dyktige mennesker som også står og tripper – ivrige etter å dele sin kunnskap og erfaring. Hver uke presenterer vi en av reiseekspertene våre, som sitter på et av kontorene våre rundt om i landet. Ekspertene våre har alle mye på hjertet, og vil dele litt om sitt ekspertiseområde, fremtidsutsikter, og ikke minst komme med gode og uvurderlige tips som du ikke kan Google deg frem til.

I forrige blogg fikk du hilse på Hilde Karlsen, som er helt rå på eksotiske reiser. Denne gangen er det Randi Tomren Farstad i Ålesund som står for tur. Hun brenner for jobben sin, som er å organisere store gruppereiser – ofte til utlandet. Det er sikkert ikke bare Randi som savner å dra på tur med kunder, kolleger eller vennegjengen?

Gruppereiseekspert Randi
Gruppereiseekspert, Randi Tomren Farstad

Kan du si noe om fartstiden din i bransjen?

Jeg har jobbet med gruppereiser i Berg-Hansen siden 1999, og før det hadde jeg sånn cirka ti år i hotell- og restaurantbransjen. Serviceyrket er med andre ord noe jeg brenner for, og har blitt en livsstil. Det som er gøy med bransjen vår, er at det skjer nye ting hele tiden. Jeg er veldig glad i å holde meg oppdatert på alt som skjer – og det er gøy når jeg kan sette meg inn i nye systemer, verktøy, eller fokusområder som bærekraft og smittevern. I denne jobben blir man aldri utlært – og derfor blir jeg værende 😊

Hvorfor har gruppereiser blitt en stor lidenskap for deg?

Jeg er veldig glad i prosjekter, og det å sette mål sammen med kundene mine. De første møtene der vi diskuterer hva som er viktig for at turen skal bli en flott opplevelse, og hva som skal være høydepunktene og etterlatt inntrykk, gir meg mye energi. Det å sette opp et godt program, der logistikken er 100 prosent gjennomtenkt og absolutt alt flyter som det skal – DET er lykke!

Jeg har organisert så utrolig mange spennende turer opp igjennom, til mange ulike land og byer. At jeg organiserer turer ut fra Ålesund, og derfor har litt dårligere tilgang på direkteflyvninger enn det de eksempelvis har i Oslo, er ingen hindring. Jeg har ved flere anledninger chartret egne fly til firmaer som vil på tur til utlandet. Da får vi maksimalt ut av tiden også, ved å slippe mellomlandinger og ha muligheten til å kickstarte programmet med en gang flyet letter fra rullebanen. Dagene på tur er fylt med store smil og latter, reiseglede, og et perfekt balansert faglig- og sosialt program. Det er skikkelig stas når vi lander i Ålesund igjen, og har et fly fult av slitne og strålende fornøyde turdeltakere.

Det å sette opp påmeldingsturer med egne direktefly fra Ålesund til spennende byer i Europa, er også noe som er skikkelig gøy. Da velger vi gjerne byer som vanligvis er litt kronglete å nå fra Ålesund. San Sebastian, Porto, Rimini, Toscana, Korsika, Bordeaux, Edinburgh, Bratislava og Ljubljana for å nevne noen. For ikke å glemme julemarked-turene våre til Krakow, Berlin og Praha. På alle disse turene opplever vi ofte stor gjensynsglede på flyplassen, for vi har mange deltakere som er med oss igjen og igjen. Som reisearrangør så er jo det, det beste komplimentet man kan få.

Det å tilrettelegge for at andre skal få gode og uforglemmelige reiseopplevelser, er en utrolig fin og takknemlig jobb.

Berg-Hansen direktefly fra Ålesund
Direktefly fra Ålesund | Arill Riise er med på tur

Hva er status på gruppereisebestillinger nå for tiden?

Vi har en del bestillinger inne for høsten og for våren neste år, men akkurat nå er det få turer som gjennomføres – som jo er i tråd med reiseråd og smittevern. Det som er gøy, er at vi har en liste med kunder som vi holder kontakten med, som sitter og venter på grønt lys.

Trenden vi ser, er at flere av de bedriftene som har reist fast til utlandet hvert år, nå ser på ulike steder i Norge som potensielle reisemål. Det er jo fantastisk mye å oppleve og velge mellom – så det blir gøy å jobbe mer med eget land.

Hvilke fremtidsutsikter ser du for gruppereiser, ett år fra nå?

Jeg håper og tror at vi til neste år gjenopptar gruppereisene våre til spennende storbyer i Europa. Mange av de jeg snakker med har stor reiselyst, og lengter etter både å reise og sosialisere igjen. Gruppereiser kombinerer jo disse to tingene, så jeg er helt sikker på at det blir stor etterspørsel etter denne typen turer så snart vi får grønt lys fra myndighetene.

Er det én tur jeg håper jeg får organisere til neste år, så er det en tur til Island, med mye natur og utendørsaktiviteter! Hvem er med? 😉

Berg-Hansen på Island
Randi og kollega Oddhild på Island

Kan du gi oss 5 tips om gruppereiser?

  1. Det er stor forskjell på gruppereiser, og innholdet bør tilpasses ut fra hvilken type tur det er. Er det en belønningstur, inspirasjons- eller motivasjonstur, studietur, eller en ren hyggetur? Ha en tydelig formening om hva du ønsker å oppnå med turen, før du starter planleggingen.
  2. Lag et program som også gir rom for fritid, slik at turdeltakerne kan møtes og knytte bånd også på egenhånd. Kanskje du blir overrasket over hvem som tar en kaffe sammen på utekaféen på hjørnet?
  3. Overrask gruppen underveis. La noe uventet skje, som kan bli en positiv «snakkis» i etterkant av turen. Dette er med på å bevare den gode følelsen man har etter en tur, enda lenger.
  4. Selv om turen er av den faglige sorten, bør du unngå alt for lange- og mange dager inne i et møterom. Bryt opp programmet med innslag av noe sosialt og gøy, eller kan det faglige kombineres med en faglig befaring? Sørg for at du har et element på programmet, enten det er faglig eller sosialt, som blir et høydepunkt.
  5. Lag en liten inspirasjonsguide med tips om reisemålet og små hint til programmet, som du deler ut til alle i forkant. Et eksempel er å skrive noe om hva man absolutt bør prøvesmake på destinasjonen, og så inkluderer du noe av dette på menyen i løpet av turen. Velg restauranter med lokal mat, gjerne utenfor turistruta. Et annet eksempel er hva man bør kjøpe med seg hjem, eller hvilke severdigheter man ikke kan gå glipp av – som du igjen baker inn i programmet.
Ulike middager på gruppereiser rundt om i verden
Paul Bocuse sitt barndomshjem i Lyon | Panoramadeck i Hamburg | Ciderhus i San Sebastian

Et bonus-tips helt avslutningsvis, er å ta med en reiseleder på turen. Spesielt hvis dere er mange, og programmet er tettpakket. Det er et stort ansvar som hviler på skuldrene til den som arrangerer gruppereisen, og da vil det føles trygt og godt når man har med seg en profesjonell som alltid ligger et skritt foran. Jeg elsker å være med gruppene mine på tur – for selv om det er lange og hektiske dager, bobler jeg over med energi når jeg ser at alle koser seg.

Jeg gleder meg skikkelig til vi kan begynne å reise sammen igjen ❤️