Tilbake

Topp 10: De beste tingene å gjøre i Warszawa

Skal du på helgetur til den polske hovedstaden, Warszawa? Den kontrastfulle byen er et utmerket valg hvor du kan kombinere historie og kultur, med shopping, mat & drikke, og lave priser! Her får du vår topp 10 på ting du må se og gjøre i Warszawa.

1. Kultur- og vitenskapspalasset

Dette kjente landemerket er selve symbolet på Warszawa, og kan benyttes som et orienteringspunkt når du er på besøk i byen. Den enorme bygningen ble reist mellom 1952 og 1955, og var en gave til Polen fra Stalin og «det russiske folk». Følelsene knyttet til bygningen er noe ulike – da mange opplevde gaven som en ubehagelig påminnelse av Sovjetunionen. Men den 237 meter høye konstruksjonen har blitt en del av bybildet, og fra utsiktsplattformen på 30. etasje finner du byens desidert beste utsikt. Pałac Kultury i Nauki, som den heter på polsk, er et must!

2. Gamlebyen

80 prosent av Warszawa ble ødelagt under andre verdenskrig, inkludert store deler av gamlebyen – eller Stare Miasto. Allikevel har dette området fått en plass på UNESCOs verdensarvliste, som et eksempel på en nesten fullstendig gjenoppbygging av et historisk kulturminneområde. Her finner du sjarmerende brosteinsgater og fargerike hus, utsmykkede kirker og spennende museer. Sett deg ned på en gaterestaurant ved den vakre Markedsplassen, let etter skatter blant de mange antikvitetsbutikkene, og hvil øynene på flotte malerier fra lokale kunstnere i et av kunstgalleriene.

3. Lazienki-parken

Łazienki Królewskie er den største parken i byen og en severdighet du bør få med deg. Den ligger på «Kongeruten», som binder sammen Kongeslottet med Wilanów-palasset. Parken er full av klassisistiske severdigheter, og benyttes til både kulturelle-, vitenskapelige-, sports- og fritidssammenhenger. Her kan du rusle på stier omgitt av vakker natur, nyte stillheten og samtidig oppleve litt av byens spennende historie. Besøker du Warszawa i sommermånedene mai til september, får du hver søndag en gratiskonsert i nærheten Chopin-monumentet.

4. Kongeslottet

Kongeslottet, Zamek Królewski, er et av byens mest berømte landemerker og ligger på slottsplassen ved inngangen til Gamlebyen. Slottet står på UNESCOs verdensarvliste, sammen med Gamlebyen, og er absolutt verdt et besøk. Slottet huset de polske monarkene fra 1596, og det var faktisk her Europas første grunnlov ble vedtatt på slutten av 1700-tallet. Det ble fullstendig ødelagt av tyskerne i 1944, men er gjenoppbygget og benyttes i dag til ulike seremonielle begivenheter. Mye av interiøret er originalt, slottet inneholder imponerende takmalerier og stukkatur, og du finner en betydelig samling 1700-tallsmalerier av Bernardo Bellotto her.

5. Guidet tur med kommunistbil

Personlig elsker jeg å benytte meg av guide når jeg er på et nytt sted. Er guiden god kan opplevelsen bli en av de du husker best fra turen. Du lærer mye om stedets historie, får mange gode tips til hva du kan gjøre, og ikke minst – du får oppleve ting du kanskje aldri hadde funnet ut av selv. Ta med deg reisefølget ditt på en guidet tur i kommunistbil, for en opplevelse utenom det vanlige. Bilene er håndlaget i Polen mellom 1950- og 1970-tallet, og er virkelig et morsomt blikkfang. Kombiner dette med et besøk til kommunistmuseet Muzeum Życia w PRL, for å få et godt innblikk i hvordan det var å leve i Polen på denne tiden.

6. Dra på melkebar

Det blir ikke mer polsk enn en «melkebar» – bar mleczny. Man hva i alle dager er det? Melkebaren har sin opprinnelse fra kommunisttiden i Polen, der formålet var å servere billig mat til folket. Melkebarene var faktisk subsidiert av staten, for å kunne holde prisene nede. Det er ingen gourmetopplevelse, men en form for polsk hurtigmat bestående av enkel men god hverdagskost. Opprinnelig bestod menyen av melkeprodukter, derav navnet, men nå finner du også egg, grønnsaker og kjøtt på menyen. Alt foregår på polsk – og er du litt eventyrlysten av deg, bestiller du tilfeldige retter fra menyen og ser hva du får.

Stor flott sandstrand langs en bred elv. Det er båter og liv langs stranden. Foto.

7. Elven Wisla

Wisla er Polens lengste elv, og et viktig natursymbol for landet. Wisla boulevard er et levende område langs elven som virkelig bør oppleves. Her kan du lene deg tilbake med sol i fjeset, bade, teste elve-jetski, og spise spennende mat fra bodene. Faktisk så har National Geographic uttalt at strendene langs elven er noen av de vakreste urbane strendene i verden. De er rene og ryddige, og de er elsket av både lokale og besøkende. Der elven treffer Gamlebyen finner du også en multimedia fontenepark som byr på spektakulært lysshow i takt med vannstrålene om sommeren, og animerte lysskulpturer om vinteren. Gøy for både liten og stor.

Vindu med et lysende grønt neonskilt. Foto

8. Elektrownia Powiśle

Kraftverket Elektrownia Powiśle, har forsynt Warszawas innbyggere med strøm i nesten 100 år. Men i 2001 var det stopp. Anlegget er nå åpent for befolkningen, og her finner du spennende shoppingmuligheter og matopplevelser fra hele verden. Ta også en titt innom Eko Targ Powiśle, som er et organisk matmarked med ekte honning, tradisjonelt polsk brød og lokale oster. Ombyggingen er gjort med stor respekt for stedets historie, som gjør besøket verdt det i seg selv. For hvor mange anledninger har du egentlig til å besøke et ekte kjernekraftverk? Hit kommer du deg enkelt med metro, to minutters gange fra stoppet «Copernicus Science Centre».

9. Grób Nieznanego Żołnierza – Den ukjente soldats grav

Minnesmerket er en gripende hyllest til alle de menn og kvinner som mistet livet mens de kjempet for et fritt Polen. Monumentet ligger under en frittstående søylegang, som er gjenværende elementer av Det Saksiske Palass, som ble ødelagt under andre verdenskrig. Flammen som brenner her, brenner alltid, og er voktet av soldater til enhver tid. Om vinteren foregår vaktbyttet hver time, og er du her på en søndag kl.12:00 får du med deg en litt mer omfattende vaktbytteseremoni.

10. Merkevarer til en billig penge

Mange kommer til Polen utelukkende for shoppingen sin del, og det er absolutt rom for å gjøre kupp! Bare ikke kjøp masse ting du ikke trenger, for det er lite bærekraftig. På Designer Outlet Warszawa i utkanten av byen har de samlet 130 butikker under samme tak, og her finner du «alle» de kjente merkene til en mye lavere pris enn hjemme i Norge. Er du på jakt etter en skatt eller to, bør du sette kursen hit. Vil du holde deg i sentrum anbefaler vi en tur innom Zlote Tarasy.


Kunne du tenke deg å besøke Warszawa? Vi hjelper deg gjerne med både fly og hotell! Ta kontakt med våre reiseeksperter her!

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Gamlebyen i Gdansk, Polen
21. november 2019

Ta med jentegjengen til Gdansk

Har du en ledig helg til overs? Hva med en skikkelig jentetur til fantastiske Gdansk? Kort flytur, uimotståelig shopping, avslappende SPA, spennende mat, kule kaffebarer og glasset fylt med god vin eller champagne. Da anbefaler jeg at du ringer jentegjengen og setter kursen mot Polen.
Turister på torg i Krakow
4. november 2019

Krakow – Europas vakreste by?

Velkommen til byen som regnes som en av Europas vakreste. Krakows historiske sentrum er på UNESCO`s verdensarvliste og dateres tilbake til det syvende århundre.
Budapest om kvelden
15. mai 2018

Tips for deg som planlegger å besøke Budapest

Byen som byr på flotte severdigheter, restauranter i verdensklasse og er tettpakket med historie. Det er mange ting som gjør at Budapest er en fantastisk storby. Her har vi samlet noen tips enten du skal besøke byen sammen med kjæresten, familien, venner eller kolleger.