Tilbake

En miniguide til verdens 7 nye underverk

Har du hatt æren av å se og oppleve verdens 7 nye underverk? Mange reiseentusiaster har som mål å oppleve alle syv i løpet av livet. Her kan du lese mer om underverkene, og samtidig få et knippe reisetips fra ansatte som har besøkt disse fantastiske stedene.

Jeg var ikke klar over det, men det heter altså verdens 7 «nye» underverk. De opprinnelige underverkene fra antikken er forsvunnet – alle bortsett fra én. Pyramidene i Giza er det eneste gjenværende opprinnelige menneskeskapte underverket. Pyramidene er naturlig nok ikke på listen over «nye» underverk, men de bør ikke glemmes for det underverket de faktisk er.

De 7 nye underverkene ble stemt frem gjennom et omfattende prosjekt av det sveitsiske selskapet New Open World Corporation (NOWC), og det var over 100 millioner stemmer i omløp. De nye underverkene ble annonsert 7. juli 2007 – 07.07.07. Nedenfor kan du lese om hver av de.

Den kinesiske mur slynger seg mellom åser og grønne skoger

Den kinesiske mur, Kina

Stor og massiv slynger Den kinesiske mur seg langs Kinas nordlige grense. Dette er et imponerende arkitektonisk vidunder, og er klodens største menneskeskapte underverk. Byggverket har uten tvil astronomiske proporsjoner, men det er en myte at den er synlig fra månen 😉

Historien til muren er lang og imponerende, men kort fortalt ble muren bygget som et krigsforsvar mot utfordrere fra nord og vest – blant annet fra mongolene og Djengis Khan. Muren stod ferdig på begynnelsen av 1600-tallet, og da hadde arbeidet med muren trolig pågått siden år 700 f.kr.

Det mest besøkte området av muren er det som ligger nordvest og nord i byprovinsen Beijing – partiene ved Badaling, Simatai og Mutianyu. Ønsker du derimot å se muren uten alt for mye mennesker, sies det at strekningen Jinshanling er den beste. Dette er en 5 kilometer lang løype med bratte trapper og 50/50 fordeling på original- og gjenoppbygd mur. Denne løypen ligger 130 kilometer nord for Beijing, og hit kommer du deg enkleste med bil og sjåfør eller evt. via en arrangert tur.

Nærbilde av muren

Flere av våre ansatte har vært her, og én av de er Heidi Stigen – reiserådgiver på kundesenteret. Dette er Heidi sine 3 tips til deg som ønsker å besøke muren:

 1. Husk gode sko og riktige klær. Det kan være kaldt og været der skifter fort. Vi opplevde snø på muren mens Beijing badet i sol og nydelig vårvær. Har du mulighet for å ta det litt på sparket så er det best, slik at du kan følge med på værmeldingen og velge en dag været ser bra ut, uten for mye tåke.
 2. Ta stilling til om du ønsker å være del av en stor gruppe, eller dra for deg selv. Det er ofte mer folk i områdende de store bussene kjører til. Fordelen med de store gruppene er at du får alt «servert» og de stopper gjerne på et par hyggelige steder på vei fra og til Beijing.
 3. Husk en rull med toalettpapir i sekken. Et tips som egentlig gjelder overalt i Kina.
Vakker arkitektur skjært inn i de brune fjellene i Petra

Petra, Jordan

Blant fjell og brune klipper finner du Petra – bortgjemt, vakker og mystisk. Her levde det en gang i tiden mange tusen mennesker, men ingen vet helt hvorfor byen ble forlatt. Dette er uten tvil Jordans mest berømte turistattraksjon, og har en velfortjent plass på underverk-listen.

I Petra finner du noen få frittliggende bygninger, ellers er alt bygget i ett med klippene. Alt er hugget med imponerende presisjon.

Blant høydepunktene her finnes al-Khazneh, som er skattekammeret. Skattekammeret er hugget ut fra en fjellside med et inngangsparti på 40 meter. Navnet kommer av historier knyttet til pirater og at de pleide å gjemme skattene sine her. Klosteret al-Deir er den største konstruksjonen i Petra, og minner litt om al-Khazneh. Et annet høydepunkt er en godt bevart kirke med alterganger i mosaikk som forteller historier om dyr, havet, jorden og årstidene.

Den enkleste inngangen til Petra er gjennom Siq – en smal og svingete kalksteinravin som strekker seg 80 meter opp i luften. Gangen er 1200 meter lang og fører deg inn til hjertet av Petra.

Veien inn til Petra

En av våre ansatte som har vært i Petra er Anne Kristin Nesje – leder for kvalitet på vår kundeservice. Dette er Anne Kristin sine 3 tips til deg som ønsker å besøk Petra:

 1. Petra er perfekt å kombinere med andre spennende severdigheter i Jordan. Jeg hadde basen min i havnebyen Akaba, og besøkte Petra sammen med Wadi Rum og Dødehavet. Det kan jeg virkelig anbefale!
 2. Bestill deg en guidet tur, så får du mest mulig ut av Petra. Historiene blant veggene her er mange, og de får du ikke med deg hvis du går her alene.
 3. Selv om du befinner deg inne i ørkenen kan du oppleve lave temperaturer. Ta derfor med deg en jakke så du ikke fryser.
Kristusstatuen ruver over Rio de Janeiro

Kristusstatuen, Brasil

Den majestetiske Kristusstatuen står på toppen av fjellet Corcovado, og speider ut over millionbyen Rio de Janeiro. Et utrolig imponerende skue, som har blitt et verdenskjent symbol på både Rio og Brasil. Den 38 meter høye statuen stod ferdig i 1931, 9 år etter prosjektets oppstart. Om natten lyses den opp så den kan ses og beundres fra nær sagt alle deler av byen, også for de som ikke har råd til å oppleve den på nært hold. Selv om statuen er av Kristus blir det sagt at symbolikken bak den er mer enn religion – den representerer også vitenskap og kunst.

Opp til statuen kommer du deg ved hjelp av Tannstangbanen, som er et tog med tannhjul. Reisen opp tar 20 minutter, og utsikten som venter på deg på toppen av det 700 meter høye fjellet er helt enestående. Et tips dersom du vil svette litt og unngå alle folkene på toget, er å gå opp. Stien er på litt over 2 kilometer, men fordi det er så bratt må du regne med å bruke et par timer.

Nærbilde av Kristusstatuen

En av våre ansatte som har hatt gleden av å besøke Rio de Janeiro er Raymond Engelstad Jamaris – produktkoordinator for Berg-Hansen Asker & Bærum. Dette er Raymond sine 3 tips til deg som ønsker å besøke Kristusstatuen:

 1. Sjekk været før du drar opp! Om det er mye skyer eller tåke forsvinner statuen og bildene du tar blir rett og slett ganske stusselige. Når du først skal oppleve et av verdens underverker vil du jo ha den beste opplevelsen, og de fineste bildene til fotoalbumet.
 2. Det lønner seg å bestille tur opp til statuen på forhånd, så slipper du kø. Det er også bittelitt billigere.
 3. Ikke tenk at du har «sett nok» fordi du ser statuen nede fra byen. Kom deg opp på fjellet og se statuen på nært hold. Utsikten fra fjellet er helt utrolig, og er verdt turen i seg selv.
Inkabyen Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu – også kalt Inkaenes tape by, klamrer seg fast til en 2.430 meter høy fjellrygg i Urubambadalen, og må sies å være selve symbolet på Peru og inkakulturen. Den er ikonisk, vakker, fascinerende, spennende og en smule mystisk, og vil garantert ta pusten fra deg.

Det menes at byen ble grunnlagt rundt 1440 og at den kun var bebodd i rundt 100 år. Selv om noen lette, var det ingen som fant Machu Picchu før den amerikanske utforskeren Hiram Bingham snublet over den i 1911. Ruinene er godt bevart og består av rundt 200 byggverk med en rekke funksjoner – og litt gøy er det at teorien om Machu Picchu er at det var en «ferieby» for de rikeste i inkasamfunnet.

For å bevare Machu Picchu og «beskytte» byen mot turistene, er det satt en begrensning på noen få hundre vandrere på inkastien hver dag. Og skal du først besøke dette enestående menneskeskapte underverket er vår soleklare anbefaling at du går inkastien. Hvis kroppen og helsen din tillater det selvfølgelig. Dette er en tre-fire dagers tur, fra inkaenes hellige dal til Machu Picchus inngang «Solporten». For de som ikke ønsker å ta beina fatt, eller har flere dager til rådighet, er det mulig å ta buss opp.

En lama som rusler rundt i ruinene på Machu Picchu

En av de som nylig har vært på besøk her er Catrine Fladsrud Vold – Digital Key Account Manager i Oslo. Dette er Catrine sine 3 tips til deg som ønsker å besøke Machu Picchu:

 1. Bruk reisebyrå! Da får du en tur til Peru og opp til Machu Picchu som er tilpasset deg og dine behov, og som du vet blir bra. Denne turen er en investering og gjerne en «once-in-a-liftetime»-opplevelse, som du ønsker skal gå på skinner.
 2. Er du bekymret for at Machu Picchu kun kan oppleves av de som går til fots i flere dager? Frykt ikke, det går en buss fra Aguas Calientes. Book en guide på forhånd som møter deg der oppe, så får du mest mulig ut av besøket.
 3. Er du glad i å ta bilder uten en drøss av andre turister på? Da kan et godt tips være å be reisebyrået om billetter til første «tidsintervall» med en gang det åpner. Du bør du legge inn en overnatting i Aguas Calientes, så du rekker første buss opp.
Den største pyramiden på Chichen Itza

Chichen Itza, Mexico

Chichen Itza er et seremonielt senter for mayafolket på Yucatán-halvøyen i Mexico, og er en av landets aller største turistattraksjoner. Her finner du vakre templer, imponerende pyramider og en fascinerende historie om hvordan mayaindianerne levde for over 1000 år siden. Selv om mange forbindelser Mexico med late dager på stranden, eller liv og røre, er dette et menneskeskapt underverk du virkelig bør ta deg tiden til å oppleve. Det finnes et hav av ulike dagsturer og utflukter å velge mellom, avhengig av hvor i Mexico du har base.

Den største pyramiden er El Castillo, som er den mest avbildede og i våre øyne den mest fascinerende bygningen i Chichen Itza. Pyramiden ble bygget til ære for maya-guden Kukulkan, som ifølge mayaenes tro var en fjærkledd slange. Ved vår- og høstjevndøgn kaster solen skygger på pyramiden og skaper en illusjon av to slanger som slynger seg nedover pyramidens nordside og ender ved nordtrappen – noe som viser at mayaene hadde store astronomiske kunnskaper.

Den mesoamerikanske ballbanen og El Caracol er også høydepunkter som må ses!

Nærbilde av detaljer på pyramiden på Chichen Itza

Flere av våre ansatte rundt om i landet har hatt gleden av å besøke dette underverket, deriblant Marius Rambøl Foseid – IT-konsulent på hovedkontoret vårt. Dette er Marius sine 3 tips til deg som ønsker å besøke Chichen Itza:

 1. Jeg kombinerte besøket til Chichen Itza med besøk på tequila-brenneri og bading i krystallklare ferskvannsbrønner/synkehull (Cenoter), som var utrolig kult. Her fikk jeg pakket mye kultur og lange tradisjoner sammen til en veldig innholdsrik og lærerik dag. Det finnes mange ulike pakker du kan kjøpe, og dette kan garantert hotellet ditt bistå deg med.
 2. Pakk med deg rikelig med snacks og drikke, da prisene i dette området gjerne er skrudd litt ekstra opp «til ære» for turistene.
 3. Sett deg inn i vitenskapen og astrologien bak Chichen Itza – for den er nesten mer imponerende enn byggene i seg selv. Et eksempel er akustikken de har skapt, ved hjelp av nøye valgte konstruksjoner og plasseringer, for å kunne sende lyd til et større publikum. Et annet eksempel er skygge-slangene på pyramiden som kun dukker frem på gitte tider.
Oversiktsbilde over Forum Romanum og Colosseum

Colosseum, Italia

Er du i Roma er det praktisk talt umulig å ikke legge merke til Colosseum – så stor, stolt og praktfull. Byggearbeidet startet i år 72 og var ferdig i år 80, men i etterkant ble det også bygget en kjeller med avlukker til dyr og mennesker, og en heisanordning for å frakte de samme dyrene og menneskene opp til arenaen og kampen. Colosseum kunne invitere hele 50.000 tilskuere inn, og billettene var trebrikker med plass – jo høyere rang, jo bedre plasser.

Etter at gladiatorkampene ble avskaffet i år 405, mistet Colosseum betydningen sin som underholdningsarena, og stod mer eller mindre i brakk i lang tid. Pave Benedikt XIV sørget dog i 1749 for at Colosseum nå er et hellig område. Hans begrunnelse var at mange kristne hadde lidt martyrdøden her, ikke som gladiatorer, mens som forsvarsløse mennesker i kamp med løver og tigere.

Historien er spennende, fascinerende og litt skuffende på én og samme tid, men at dette underverket er et av Romas mest besøkte attraksjoner er ikke vanskelig å forstå. Har du forresten hørt at dersom Colosseum faller, så går verden under? Heldigvis ser det ut som dette underverket står stått. 

Nærbilde av Colosseum med solen i bakgrunnen

Svært mange av våre ansatte har sett dette arkitektoniske mesterverket, og en av de er Ania Levkowetz – reiserådgiver på avdelingen for Meetings & Events. Dette er Ania sine 3 tips til deg som ønsker å besøke Colosseum:

 1. Ta på deg gode sko og kombiner besøket ditt til Colosseum med Forum Romanum som ligger et steinkast unna. Dette er to viktige severdigheter som forteller mye om byens spennende historie.
 2. Det er helt nødvendig å kjøpe billett på forhånd. Her blir det utsolgt flere dager i forveien, og i høysesong kan du oppleve at det er utsolgt ukesvis i forkant. Billetter kjøper du online, og her finnes det også VIP/«skip-the-line» varianter hvis du er villig til å betale litt ekstra.
 3. Er du her på sommeren bør du unngå å besøke Colosseum midt på dagen, når det er stekende sol. Her finnes det ingen skygger å gjemme seg bak, så det kan bli en ganske varm og ubehagelig opplevelse. Legg besøket til tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen.

Taj Mahal, India

Reist i 1632 av keiser Shah Jahan til ære for sin avdøde kone, blir Taj Mahal av mange omtalt som et av verdens vakreste monumenter og største kjærlighetserklæringer. Etter å ha født sitt fjortende barn dør prinsesse Mumtaz Mahal, og keiseren befinner seg i dyp sorg. Han bestemmer seg derfor for å reise det mest romantiske byggverket i verden, til ære for sin elskede.

I tjue år slet mer enn 20.000 byggearbeidere seg til blods med å ferdigstille bygget. Den hvite marmoren ble brutt 200 mil unna, og ble transportert til området med en flåte på 1000 elefanter.

Taj Mahal ligger sørøst for Agra, og kan enkelt nås med lokal taxi. Ønsker du å oppleve stedet med guide finnes det mange flinke og kunnskapsrike guider inne på selve området, som jobber for Taj Mahal. Hopp ikke derfor på det første og beste tilbudet du får utenfor murene.

Nærbilde av de flotte detaljene på Taj Mahal

En av våre ansatte som besøkte Taj Mahal for noen år tilbake er Hilde Karlsen – salgsleder på ferieavdelingen i Arendal. Dette er Hilde sine 3 tips til deg som ønsker å besøke Taj Mahal:

 1. Gjør deg kjent med bakgrunnshistorien, så blir opplevelsen enda større. Selv om palasset ser ut til å være utrolig perfekt fra nesten alle vinkler, er det nærbilder av arbeidet med marmoren som virkelig er forbløffende. Når dette universelle kjærlighetsbeviset ble bygget ble det ikke spart på hverken penger eller innsats. Taj Mahal er et fantastisk monument over udødelig kjærlighet og er helt fortjent et av verdens syv underverk.
 2. Har du muligheten til å besøke Taj Mahal på morgenen eller ettermiddagen, vil du oppleve det på sitt vakreste.
 3. Forbered deg på at byggverket faktisk er vakrere i virkeligheten enn hva du har sett på bilder. I disse tider hvor man stadig ser reisebilder på sosiale medier, tror jeg man fort kan komme til å bli skuffet når man selv tar turen og skal oppleve det samme. Da er det godt i vite at det ikke gjelder Taj Mahal! Her går drømmer i oppfyllelse. Det gjorde det i alle fall for meg – evig kjærlighet 😊

Kontakt oss

Er du på jakt etter en reise til et av de 7 nye underverkene? Ta kontakt med våre ferieeksperter, så bistår vi deg gjerne!

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Utsikt over den lille fiskelandsbyen Portofino
2. august 2022

På bilferie i Italia – fra Milano til Roma

Kollega Carina har vært på bilferie i Italia. Her kan du lese om turen fra Milano – Portofino – Lucca – Pisa – Firenze – Montalcino – Roma.
Geiranger
29. juni 2022

Dette er UNESCO-stedene i Norge

Visste du at vi har hele åtte oppføringer på UNESCOs verdensarvliste her i Norge? Her får du en oversikt over hvor de er!
Portrett av kvinne i India
16. juni 2017

Indias gyldne triangel

Kvinner i fargerike sarier, rickshawene på kollisjonskurs, den lille jenta med kajalsvarte øyne, kua som spaserer midt i veien. Man kan ikke forberede seg på ankomsten til Delhi. Gatene er smale og fulle av folk. Mennesker, maskiner, hester og til og med kuer skubber borti hverandre for å få plass. Slik er India!