Tilbake

Fotballtur til London – kamp, stadium tour og rappellering

Når anledningen bød seg, var jeg ikke vond å be. Vår samarbeidspartner på kampbilletter spanderte billetter til Tottenham Hotspurs – Manchester United, på Tottenham Hotspur Stadium i London. Da ble det fotballtur med «noko attåt». Les om opplevelsen her!

Tottenham Hotspurs er en av Englands største fotballklubber, med lange tradisjoner og en stor, lojal supporterskare. Stadion er topp morderne, og når et storlag som Manchester United kommer på besøk, er alt lagt til rette for en fantastisk fotballopplevelse.

Sammen med kampbilletter følger overnatting fra fredag til mandag. Alle som ser på fotball vet at kamper i Premier League gjerne flyttes til søndag, så det er greit å helgardere seg med både ekstra overnatting og fleksible flybilletter.

De viktige ritualene før avspark

Når lørdagen melder sin ankomst er det duket for storkamp mellom Spurs og United. Jeg kler meg i nøytrale klær og spiser en stor engelsk frokost. Tottenham Hotspur Stadium ligger en halv time med kollektivtransport nord for sentrale London, og jeg reiser tidlig for å ha mest mulig tid der.

Tips! Google Maps fungerer utmerket i London. Legg inn hvor du skal, så fikser Google Maps resten. Fra sentrum tar du tuben til Seven Sisters, og herfra kan du hoppe rett over på en av dobbeltdekkerne som opererer strekningen.

Pubkulturen står sterkt i England, og et viktig rituale før kamp er pubbesøk – både for å møte likesinnede supportere og for å «varme opp». Hele Tottenham High Street er full av supportere, og The Beehive, The Antwerp Arms og The Bricklayers er fine møtesteder for Tottenhamsupportere. Du er mer enn velkommen her så lenge du har kommet for å heie frem hjemmelaget.

Jeg stikker innom The Antweps Arms, og stedet er stappfullt av entusiastiske engelskmenn ikledd hvite drakter og brede smil. Det er herlig å se hvor mye fotballen engasjerer på kryss av generasjonene, for her er det både bestefedre, sønner og barnebarn.

Premium-billetter

Et par timer før kampstart rusler jeg bort til stadion og finner inngang East Atrium 15 og 16. Jeg har fått Premium-billetter og har derfor egen inngang. Her er det ingen kø, så i løpet av 2 minutter er jeg gjennom både sikkerhetskontroll og billettsjekk. Jeg får beskjed om å bevege meg opp i 3. etasje. Loungen er stor – mye større enn jeg hadde sett for meg, og den er allerede full av kampklare supportere.

I loungen har jeg tilgang på gratis mat før kampen – så mye jeg orker, og her var det mye godt å velge mellom. Jeg spiser meg stapp mett på en asiatiskinspirert scampi-rett og et lammespyd med tzatziki og hjemmelaget brød. Ikke det man forventer seg på en fotballstadion! Loungen har også flere store barer som gjør at det aldri er lang kø for å kjøpe drikke. Det samme gjelder toalettet – flere å velge mellom, rene og pene, og ingen kø.

10 minutter før avspark finner jeg plassen min på tribunen, og blir positivt overrasket over kvaliteten på setene. De er myke og komfortable, og skuldrene mine er ikke klistret inntil skuldrene til de ved siden av. Også en av fordelene med Premium.

Stemningen på stadion er elektrisk, dog relativt rolig i min fløy. Det er 0-0 når dommeren blåser av til pause, og jeg kan trekke inn for gratis drikke. Både øl, mineralvann og vann. Score!

Tips! Husk at du ikke kan nyte alkohol ute på tribunen. Gjør deg derfor ferdig med øl’en inne, og ta med deg mineralvann eller vann til å drikke under kampen.

Retur til fots

I andre omgang plukker Spurs med seg to mål, og kampen ender 2-0. Det er fantastisk gøy å se gleden blant supporterne – sang, dansing, hopping og jubel. Og for en akustikk det er på stadion! Jeg får gåsehud flere ganger og det er rett og slett umulig å ikke bli sugd inn i den magiske stemningen på tribunen.

Jeg tar en gratis kake i hånden på vei ut av stadion, og finner fort ut at eneste returmulighet ned til Seven Sisters er til fots. Veien forbi stadion er stengt når folkemassene beveger seg ut, naturlig nok. Sammen med flere tusen andre rusler jeg nedover gaten mot tuben. Den gode stemningen blir med ut, og supporterne synger høylytt mens de går.

Ved tuben er det en kontrollert kø der de slipper inn noen om gangen, for å unngå trengsel. Jeg står i kø rundt et kvarter, før jeg slipper ned og får plass på første forbipasserende tog. Det er veldig tydelig at de har gjort dette en million ganger tidligere – og det fungerer.

Stadium Tour

Tottenham Hotspur Stadium er flunkende ny. Den er av de største i England, landets dyreste, topp morderne – rett og slett imponerende. Jeg booker meg derfor inn på en Stadium Tour søndag formiddag. Dette gjør jeg enkelt på nettet til ønsket tidspunkt.

Jeg får utdelt en liten skjerm med tilhørende øreplugger, og denne tar meg gjennom stadion trinn for trinn. En helt genial måte å gjøre det på, for jeg kan gå i mitt eget tempo og bruke så mye/lite tid jeg selv ønsker i hvert område av stadion.

Høydepunktet er nok hjemmelagets garderobe, hvor spillernes drakter henger side om side. Og selvfølgelig det å kunne gå ut på banen gjennom spillertunellen, ta på gresset og sette meg i stolen til både trenere og spillere.

The Dare Skywalk

Tottenham Hotspurt Stadium tilbyr også en opplevelse de kaller «The Dare Skywalk», som kan bookes på samme sted som Stadium Tour. Dette er en tur opp på taket og ut på gullmaskoten som ruver 46 meter over banen. Jeg får på meg sikkerhetsutstyr i form av en sele og sko med godt grep, blir koblet på et vaiersystem, og går opp.

Solen skinner over London denne dagen, og på toppen blir jeg møtt av en fantastisk utsikt.

Her går jeg sammen med en gruppe og guide. Når alle er på taket, blir vi kobler over på et nytt vaiersystem, og på rekke og rad beveger vi oss ut mot gullmaskoten. Vi står nå på et smalt glassgulv og ser rett ned på banen. Det kribler litt i magen mens vi står der og får servert den ene historien etter den andre. Guiden er helt fabelaktig, og opplevelsen i seg selv er morsom.

For å komme ned fra taket har jeg to muligheter – gå ned samme vei som jeg kom, eller rappellere ned. Jeg velger selvfølgelig rappellen. Prosessen er veldig enkel; jeg får på meg litt ekstra sikkerhetsutstyr, blir koblet opp i et tauverk, lener meg utenfor kanten, teller til tre og slipper beina utfor. En luftig opplevelse som gjør omvisningen enda mer minneverdig. Anbefales!

Tips! Bestill Stadium Tour og The Dare Skywalk på forhånd, slik at du får de to opplevelsene på ønsket tidspunkt og rett etter hverandre. 15 minutter mellom opplevelsene holder. Rappelleringen kan bestilles på forhånd eller tas på sparket (hvis du trenger å føle litt på høyden før du bestemmer deg).

En helg fylt med opplevelser

London er en fantastisk by å reise til, og byr på mye gøy ved siden av fotballen. Den er tettpakket med restauranter i verdensklasse, severdigheter og opplevelser – og uansett hvor mange ganger du reiser til storbyen er det alltid noe nytt å oppdage.

Fartsfylte «Thames Rocket», musikal, London Eye, shopping, museer og gallerier, sightseeint med hopp-on-hopp-off buss eller til fots, kanalcruise, guidede turer, Hyde Park, Buckingham Palace, vintage markeder, pub-til-pub.. Det er utrolig hvor mye man rekker på en langhelg!

Er du klar for en fotballtur til London?

..eller en av de andre engelske byene?

Vi selger fotballpakker bestående av kampbillett og hotell, og kan legge til flyreisen også dersom du ønsker det. Les mer og send oss en forespørsel her!

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Bar og spiseområde i premium-område på fotballstadion. Foto
12. september 2023

Slik får du med deg kjæresten på fotballtur

Er du en av de som har forsøkt å få med kjæresten på fotballtur uten hell? Det er fullt mulig, du må bare gjøre hele turen uimotståelig!
Supportere jubler på stadion etter mål. Foto
12. september 2023

10 tips til deg som skal på fotballtur

Vi er en seriøs formidler av fotballreiser, og her kan du lese om våre beste råd og anbefalinger for en friksjonsfri fotballopplevelse.
Picadilly Circus fra gateplan
19. februar 2020

På fotballkamp i England

For mange fotballinteresserte nordmenn er en Premier League kamp i England noe av det største man kan oppleve. Få gode tips her!