Tilbake

Hvordan påvirker økonomien ferieplanene våre i 2024?

Prisvekst på varer og tjenester, økte boliglånsrenter og svak kronekurs har preget 2023. Det har vært et krevende år for mange nordmenn, som har hatt mindre disponibel inntekt enn tidligere. Hvordan påvirker dette ferieplanene våre i 2024?

Fargerike hus i Villajoyosa (Seville), Spania

Prisen på varer og tjenester har økt, og det inkluderer selvfølgelig også flyreiser og hotell. Vi har med andre ord ikke bare lavere kjøpekraft for tiden, vi må i tillegg betale mer for ferien. Betyr det at vi dropper ferie i 2024?

Svaret er heldigvis nei. I følge VIRKEs ferskeste reisepulsundersøkelse, er ferien fremdeles viktig for nordmenn. De fleste ønsker å prioritere denne selv om den har blitt dyrere.

Faktisk så har gjennomsnittlig feriebudsjett per husholdning økt fra kr 36.250,- i 2023 til kr 45.900,- i 2024. En betydelig økning. Dette indikerer at vi er klar over prisøkningen og budsjetterer deretter, og at vi velger å sette av penger til feriereiser. En regnfull sommer og en bitende kald vinter setter kanskje ekstra fyr på reiselysten?

Sommerferien betyr mest

Nesten 7 av 10 nordmenn skal på sommerferie i år. Dette er et tall som har holdt seg stabilt høyt i flere år. Mange skal tilbringe ferien i Norge, men samtidig planlegger halvparten av de ferierende en reise til utlandet. De mest populære reisemålene er:

  1. Spania
  2. Hellas
  3. Sverige
  4. Danmark
  5. Italia
  6. Frankrike

Vi ønsker nemlig sol og bad i sommer, i tillegg til kvalitetstid sammen med familie og venner.

Europakart som viser det mest populære reisemålene. Illustrasjon

Undersøkelsen viser at mange av oss begynner planleggingen, samt bestiller sommerferien 4-6 måneder i forkant. Det betyr at du bør starte prosessen nå, hvis du ikke allerede er i gang. Prisene øker jo nærmere sommeren du kommer.

Hent inspirasjon til årets ferie blant våre anbefalte turer.

Pris og privat økonomi påvirker ferievalgene våre

Det er flere ting som påvirker ferievalgene våre, men pris og privat økonomi er det som utmerker seg mest i undersøkelsen. Vi har blitt litt mer prisbevisste enn tidligere. Undersøkelsen viser altså at vi prioriterer å bruke penger på ferie, men tilpasser planene våre etter feriebudsjettet. Feriebudsjettet styrer valg av reisemål, reisemåte, standard på overnatting og lengde på reise.

Da er det litt overraskende at vi også i år ser mot ferieland som kan gi lommeboken vår et realt «kurssjokk». Men hva er vel bedre enn å være norsk i Danmark, spise pasta i Italia, eller nyte langstrakte strender i Spania?

Største delen av feriebudsjettet vårt går til sommerferien, mens en liten andel går til helgeturer med minst én overnatting. Helgeturene er like populære i år som alltid, og hele 8 av 10 skal på en helgetur i løpet av 2024. Vi skal på flest helgeturer i Norge, men én tredel av helgeturene vil gå utenlands. Danmark, Sverige og Storbritannia er reisemålene som troner øverst på ønskelisten vår.

Øvrige ferier tilbringes på hytta

1 av 5 nordmenn planlegger vinterferie i 2024, og flertallet skal tilbringe denne i Norge – enten på hytta eller hjemme. De som beveger seg ut av landet ser mot varmere strøk, nærmere bestemt Spania, Thailand og Frankrike.

1 av 3 nordmenn planlegger påskeferie i år, og denne skal tilbringes på hytta. Dette er et tall som holder seg stabilt år etter år, som viser at påsken for nordmenn i stor grad er forbeholdt ski, kvikklunsj og solbrilleskille.

Kun 2 av 10 nordmenn planlegger høstferie, som er noe lavere sammenlignet med de seneste årene. Her er det god variasjon mellom å tilbringe ferien på hytta, og å reise utenlands – primært til Spania.


Konklusjon: vi prioriterer ferie i år også, selv om økonomien preger beslutningene våre. Vi har blitt mer prisbevisste. Det er fremdeles populært å feriere i eget land, og når vi skal utenlands søker flertallet mot reiseklassikere – på tross av valutakursen.



Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført på web av Opinion på vegne av VIRKE i november/desember 2023. Resultatet er basert på et befolkningsrepresentativt utvalg for norsk befolkning over 18 år. Det er totalt 2.000 respondenter og resultatet er vektet på geografi, kjønn og alder.

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Kvinne står på scenen og synger. Foto
15. desember 2023

Et tilbakeblikk på event-året 2023

2023 har vært et innholdsrikt år med minnerike øyeblikk, inspirerende konferanser, og uforglemmelige firmareiser. Vi ser tilbake på noen av høydepunktene!
Grønt nordlys som danser over blikkstille vann. Foto
20. november 2023

National Geographic anbefaler Nordland i 2024

National Geographic har reist verden rundt og plukket ut 30 destinasjoner som bør besøkes i 2024, og her finner vi selveste Nordland!
Gammelt hotell i dragestil mellom grønne trær og høye fjell. Foto
6. november 2023

6 norske hoteller til topps i internasjonal kåring

Hvert år har reisemagasinet Condé Nast Traveler spennende kåringer, og i 2023 står Norge for hele 6 av de beste hotellene i Nord-Europa.