Tilbake

Penang – den harmoniske smeltedigelen i øst

Penang er så mye! Her har du vakre strender, tonnevis med kultur og historie, tropisk regnskog, et myldrende storbyliv, og et spennende dyreliv. Den frodige øya i Malaysia er bare 3 mil lang og 2 mil bred, men allikevel inneholder den alt du kan drømme om, og vel så det. Dette er mine beste tips til reisen ned, hoteller og aktiviteter.

Enkel og effektiv reisevei med Qatar Airways

Qatar Airways åpnet i 2018 sin nye rutesatsning på Malaysia, nemlig en rute til Penang og Langkawi. Flyturen fra Oslo til Penang er på rundt 15 timer, med et effektivt stopp innom Doha.

For de av dere som ikke kjenner til Qatar fra tidligere reiser, så er dette definitivt et flyselskap du bør teste ut. De har et knallbra rutetilbud østover og produktet de leverer er helt i toppsjiktet. De har ved flere anledninger vunnet kåringer for beste flyselskap og beste Business Class. En ung flyflåte, et upåklagelig underholdningssystem, enestående service og god mat (til å være flymat) er stikkord.

Når du skal fly langt er det ofte verdt å investere i flykomfort – noe du absolutt gjør med Qatar Airways. Har du planer om å unne deg litt ekstra på ferien, så anbefaler jeg deg å teste ut Business Class. Du blir garantert blåst av banen, med både flatbed og høy champagneføring!

Jeg anbefaler deg å kombinere turen til Penang, med et avslappende strandopphold på paradisøya Langkawi.

Det å kombinere to steder som Penang og Langkawi handler om å få maksimalt ut av turen din. Du har tross alt fløyet over halve jorda. Det er vel ikke bare jeg som elsker å få i både pose og sekk? 😉

Les mer om magiske Langkawi her.

Velkommen til Penang – en verden full av kontraster

Penang ligger på Malayahalvøya i Malaysia, og er definitvt et sted som fester seg på netthinnen. «Pulau Pinang», «The Isle of the Betel Nut», «Orientens Perle» – kjært barn har mange navn. Her blir du sugd inn i en verden full av kontraster, og det er ikke bare bare å løsrive seg igjen.

Delstaten i Malaysia har vært oppført på UNESCO sin liste siden 2008, og det mangler ikke på hverken kultur- eller naturopplevelser. Her kan du lese om mine favoritter i Penang, og bli inspirert til din neste reise.

Sol og bad

Ønsker du sol og bad mens du er på Pengang, er det ikke vanskelig å oppdrive vakre strender. På øyas flotteste strand, Batu Ferringhi, kan du nyte lange og stressfrie dager. Lenger ned i bloggen kommer det en hotellanbefaling på et resort som ligger rett på stranden her.

Gjør du derimot som meg og kombinerer turen din med paradisøya Langkawi, ville jeg heller fokusert på ALT det andre Penang har å by på, og heller spart strandopplevelsene til senere.

George Town

Penangs delstatshovedstad er George Town, og denne fantastiske smeltedigelen av en by er definitivt noe du må oppleve i løpet av livet. Byen er en salig blanding av arkitektur, kulturer og religioner, og et levende bevis på at mennesker kan leve sammen i harmoni på tross av etnisitet og tro.

Her ligger templer, moskeer og kirker tett på hverandre. Alle er med og feirer hverandres religiøse merkedager, så sannsynligheten er stor for at det feires noe mens du er på besøk.

Her er det også en herlig miks av nytt og gammelt, vestlig og orientalsk. Opplev storslått arkitektur fra den britiske kolonitiden, kombinert med typisk Malaysisk bebyggelse. Denne byen kan virkelig ikke sammenlignes med noe annet sted på kloden.

George Town er kjent for sin gatekunst – og for et skue dette er. Vegg på vegg er prydet med de kuleste kunstverkene jeg noen gang har sett. Felles for de fleste er at de er satt sammen av både rekvisitter, eksempelvis gamle sykler og stoler, samt maling. Kunsten er vakker, autentisk og flere av verkene vekker noe i deg.

Ta deg tid og råd til en guidet kunsttur, for å få med deg de aller fineste- og mest kjente verkene. Det er ikke en kostbar affære, og du tilegner deg massevis av spennende historie.

Det morsomste med George Town er hvor levende og ekte den er. På hvert gatehjørnet møter du de lokale som iherdig jobber til livets opphold.

Mr. Lee Beng Chuan er verdens eldste, og eneste gjenlevende maker av kinesiske Joss Sticks i George Town. Dette er en duftpinne som benyttes i buddhistiske templer og hjem. Mr. Haja Mohideen skreddersyr feser, og har vunnet priser for sitt presise håndtverk. Dette er et gammelt tradisjonelt hodeplagg mye benyttet i Nord-Afrika, Midtøsten og på Balkanhalvøya. Rundt hjørnet står en ivrig te-mester, klar for å tilby deg byens beste Teh Tarik. Direkte oversatt så betyr dette «pulled tea», eller «dratt te». Dette er en variant av chai te, og er Penangs nasjonaldrikk. Må prøves 😊

De lokale tar seg god tid til å snakke med deg og deler gladelig sin historie. Til å være Penangs største by, er det et utrolig rolig og behagelig tempo her. Sinnsstemningen til de som bor og jobber her er likedan, noe som gjør George Town til et supert sted å være som turist.

Ikke glem å sette deg ned på en rød plastikkstol og nyte et bedre gatemåltid – gatematen her er prisbelønnet for sin unike og innholdsrike smak!

Penang Hill og The Habitat

Jeg elsker høyder og noe av det første jeg gjør når jeg kommer til et nytt sted, er å komme meg opp i høyden. Penang Hill er med andre ord obligatorisk for min del, og det burde det være for deg også. Ta en av verdens eldste trikkesystemer hele veien opp til toppen. Turen tar rundt 10 minutter og går i stupbratt terreng. Jeg overdriver ikke når jeg sier at turen minner om en berg- og dalbane.

Fra toppen, 821 meter over havet, får du et upåklagelig overblikk over hele Penang, og temperaturen her holder seg konstant 5 grader lavere enn i George Town. Det er deilig på en steikende varm og klam sommerdag! Her finner du også det siste gjenværende området i Penang med tropisk regnskog, så både plante- og dyrelivet her er veldig spennende.

Tips: Kjøp billetter til trikken på forhånd og inkludert fast lane. Fast lane koster en hundrelapp ekstra, og du slipper all kø – verdt hver eneste krone.

På toppen av Penang Hill finner du The Habitat, som byr på en autentisk, variert og lærerik opplevelse i Malaysisk regnskog. Den Malaysiske regnskogen dateres 130 millioner år tilbake i tid, noe som er dobbelt så gammelt som regnskogen i Amazonas. Her finner du et av klodens mest varierte økosystemer, som er hjem for rundt 20 prosent av verdens dyrearter.

Regnskogen huser en rekke spennende dyrearter, både aper, fugler, slanger og edderkopper. Min favoritt er den vakre Dusky leaf langur, som er en ape som trives svært godt opp i høydene. Det å traske rundt på naturstier og hengebroer midt inne i regnskogen, er en utrolig opplevelse!

Her er det bare å lukke øynene og lytte til alle de ukjente dyrelydene. Er du heldig, får du også øye på flere av de unike dyreartene som lever her.

Tropical Spice Garden

Penang er kjent for sin Tropical Spice Garden, som også betegnes som én av områdets vakreste blomsterhager. Dette er et levende museum bestående av krydder og tropiske planter, som har vært med på å forme vår kulinariske historie.

Dette er definitivt et sted du bør få med deg, mat-interessert eller ei. Den beste måten å få med seg både smaker og historie på, er ved en guidet tur rundt i hagen. Her får dere smake, lukte og kjenne på både kjente- og ukjente krydderplanter. Klarer du å gjette hva de ulike plantene er?

En guidet tur koster ca. 100 kroner per person.

Matlagingskurs med Chef Jamie

Kom tett på de spennende lokale smakene med et matlagingskurs. Det finnes flere ulike steder som tilbyr dette, men jeg deltok på et i regi av Tropical Spice Garden Cooking School. Lokalene ligger skjermet til, inne i krydderhagen, noe som gir hele opplevelsen et ekstra eksotisk preg.

Alle deltakerne får sitt eget arbeidsområde, med både stekeplater og alt av nødvendig redskap. En erfaren kokk, i mitt tilfelle Chef Jamie, geleider deg igjennom kurset hvor du lærer deg å lage Malaysiske spesialiteter.

Vi laget Udang & Nenas Masak Lemak Cili Api, som er store reker og ananas i sterk kokosnøttsaus. Tilbehøret het Kerabu Kacang Botol, som er en salat med både ingefær, chilli, sitrongress og løk. En smakseksplosjon for å si det mildt.

Dette var en skikkelig morsom opplevelse, og ikke minst lærerik! Jeg er på ingen måte et kulinarisk geni, men kurset er lagt opp på en utrolig enkel og avslappende måte. Ingen høylytt Gordon Ramsey eller Master Chef, med andre ord 😊

Her bør du bo i Penang

Hvor i Penang du bør bo kommer litt an på hva du ønsker å fokusere på når du er her.

Har du fokus på kultur- og natur, anbefaler jeg deg et hotell i nærheten av George Town. Ønsker du sol og bad, bør du finne et resort beliggende på én av de vakre strendene her. Her får du mine anbefalinger.

Eastern & Oriental Hotel
Bo på det vakre og legendariske Eastern & Oriental Hotel, i utkanten av George Town. Dette er et helt fantastisk hotell, beliggende rett på havet. Her har utallige filmstjerner og forfattere overnattet, og flere kjente filmer er spilt inn her – senest feelgood filmen «Crazy Rich Asians».

Alle hotellrom og suiter er romslige, og vakkert innredet i kolonialsk stil med klassiske tremøbler og rene linjer. Badene er store og flotte, alle med lekre og svært Instagramvennlige badekar. Her føler du deg virkelig som en kongelig.

Slapp av i solen ved det flotte evighetsbassenget, koble av med en treningsøkt på hotellets velutstyrte treningssenter, eller spis et bedre måltid på én av hotellets restauranter.

Hotellets hovedrestaurant er et naturlig samlingssted for både turister og lokale. Den enorme middagsbuffeten består av både tradisjonelle Malaysiske retter, så vel som sjømat og nydelige desserter.

Desserten «Shaved Ice» er typisk for Penang, og her har de en helt egen dessertkokk som står og lager isen til deg på bestilling. Hvis du ikke ruller ut herfra, så skjønner jeg ingenting.

Areca Hotel Penang
Ønsker du å bo litt rimeligere og midt inne i George Town, anbefaler jeg Areca Hotel Penang. Dette er et sjarmerende familiedrevet hotell med 48 rom, fordelt over 12 nyrenoverte «shop houses». Et shop house er et hus hvor du kombinerer privat bolig med forretningslokaler – en svært vanlig boform i sørøst-Asia.

Her får du alt fra romslige familierom til mer luksuriøse suiter, så dette er et hotell som passer for alle.

Vi spiste lunsj på hotellets restaurant og fikk servert en ut-av-denne-verden-nydelig tunfiskfilet. Anbefales virkelig!

PARKROYAL Penang Resort
Er det sol og bad som er formålet med turen til Penang, vil jeg anbefale PARKROYAL Penang Resort. Dette ligger flott til langs stranden Batu Ferringhi, som uten tvil er Penangs vakreste strand.

Resortet er lekkert designet i varme toner og moderne stil. Her har du absolutt alt du trenger for en avslappet strandferie, med både spa-anlegg, treningssenter, flere restauranter og et stort bassengområde for voksne og barn.

Her tilbys det enkle dobbeltrom, store familierom og luksuriøse suiter. Bestill et av rommene med havutsikt og terrasse, slik at du kan sitte ute på kvelden og skue ut over det azurblå Andamanhavet.

Hovedrestauranten byr på en stor frokost- og middagsbuffet, som består av både tradisjonelle malaysiske retter og innslag fra andre deler av verden.

Drømmer du om en reise til Malaysia?

Sjekk ut vår inspirasjonspakke til Malaysia, eller ta kontakt med våre ferieeksperter for å få drømmereisen din skreddersydd 😊