Tilbake

Sidersafari i vakre Hardanger – en opplevelse for sansene

Hardanger er slående vakkert, det visste jeg på forhånd. Men jeg ble likevel blåst av banen av den friske lukten, de deilige smakene, og det utrolig flotte landskapet. Sideren er den nye champagnen, og Hardanger er vårt helt eget sider-paradis!

Epletrær i Hardanger

Sider har eksplodert i popularitet de siste årene, og mye har skjedd med både produksjonsmetode, smak og turismen rundt. De edle dråpene fra Hardanger har faktisk blitt et beskyttet varemerke – på lik linje som champagne. Jeg var ikke vond å be når jeg fikk muligheten til å dra på sidersafari i Hardanger med gode kolleger og De Historiske Hotel & Spisesteder. Nysgjerrig? Les videre, og bli med meg på denne turen.

Utsikten fra toget, på vei fra Oslo til Voss
Utsikten fra togvinduet på Hardangervidda

Første etappe – en reise over fjellet til Voss

Bergensbanen er en nydelig togstrekning, og fra Oslo til Voss tar det kun fem og en halv time. Kommer du fra vest er turen betydelig kortere. Med god beinplass, tilgang på strøm, en kafévogn med digg pizza og en god podcast på øret, går turen overraskende fort. Jeg er fremme i Voss akkurat i tide for lunsj.

En liten svipptur fra togstasjonen på Voss ligger Store Ringheim – en skjønn liten gårdsperle som tilbyr overnatting i historiske rom, lokale- og ureiste matopplevelser og konferansefasiliteter. Her blir jeg møtt av Jorunn og Svein Ringheim – eiere og vertskap. De serverer en nydelig 2-retters lunsj, med lam til hovedrett og sjokoladefondant til dessert. Svein deler med stor iver og glimt i øyet historier om gården og skrøner fra Voss. Jeg drar derfra mett og god.. og glad!

Bittelille Utne – med landets eldste hotell

Etter en kjapp busstur og en enda kjappere fergetur er jeg på plass i Utne, en bitteliten bygd i Hardanger. Det lukter friskt her – fruktig, ulikt noe annet sted jeg har vært tidligere. Nede ved fergekaia ligger et av landets eldste hoteller, nemlig Utne Hotel.

Hvitt trehotell i idylliske omgivelser. Foto
Utne Hotel

Dette historiske hotellet fikk bevilling i 1722, som det første i Hardanger. Her sjekker jeg inn på et av hotellets 15 unike rom. Gulvet knirker, bjørkeveden knitrer i resepsjonspeisen og hotellets sjel fyller meg med en indre ro. Jeg føler meg skikkelig heldig som er akkurat her, akkurat nå.

Kvelden kickstartes med en sidersmaking, hvor jeg får smake på tre ulike sorter fra Hardanger. Det er gøy å høre historien bak og oppleve tre så ulike smaker. Det går nå opp for meg at sideren fra Hardanger ikke er som «vanlig» sider man får kjøpt på butikken – den er langt mer raffinert og kompleks.

Smakingen blir etterfulgt av en raus 3-retters middag, basert på lokale råvarer. Eplekaken til dessert nærmest danser i munnen, selv om jeg er så mett at jeg holder på å falle av stolen. Etter middag stabber jeg meg opp i andre etasje, til rom nummer 13, klar for å lade batteriene til en dag full av nye smaker og inntrykk. På vei opp hører jeg snakk om spøkelser, men det var heldigvis på rom 15 i tredje etasje – langt unna meg og mitt.

Fra gård til gård – sidersafari i frodige omgivelser

Etter en god og hjemmelaget frokost på Utne Hotel er jeg klar for å oppleve mer av Hardanger. Jeg har aldri sett et så frodig sted, med frukttrær på rekke og rad – epler, pærer, plommer og moreller. Tåken ligger lett rundt fjellene rundt, og luften er frisk og varmere enn forventet.

Den første bonden jeg møter i dag er Joar Aga – en ung og driftig kar som har overtatt familiegården. Han er herlig jordnær, og det er ikke vanskelig å se iveren og lidenskapen i øynene hans når han forteller om gården og produktene sine. Vi får smake på et par av de, og det er gøy å registrere enda flere smaker i smaksregistret. Joar har vunnet priser for sideren sin.

Joar sin nærmeste nabo er Agatunet, som er et autentisk fredet klyngetun med historie helt tilbake til 1220. Vi titter innom, for det er ikke hver dag man har muligheten til å oppleve Norges eldste kjente rettssal, en ridderresidens og spor etter mange år med hverdagsliv – helt tilbake fra middelalderen.

Hvis du er ute etter et kult og annerledes venue til bryllupet ditt eller til en samling/konferanse med jobben, så er dette stedet!

Agatunet - bilder fra lagmannsbygningen
Norges eldste kjente rettssal

Neste stopp på dagens safari er et møte med Arita og Gjermund Åkre, som er åttende generasjons fruktbønder. Arita viser vei inn i fjøset hvor produksjonen foregår, og forteller med stor iver om produktet sitt og måten boblene i sideren blir til. Åkre Gård har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser. De har tatt den tradisjonelle sideren et skritt videre med bruk av champagne- og charmant metoden, som gir en elegant smaksopplevelse.

En liten spasertur fra Åkre Gård, helt nede ved fjorden, ligger Siderhuset Ola K. Klokken er lunsj og på menyen står en av husets spesialiteter – fiskesuppe, med verdens beste brød på siden. Utenfor har de en knallfin uteservering med majestetisk utsikt, og jeg er ikke i tvil om at denne uteserveringen skal oppleves i strålende sol til sommeren!

Vision of The Fjords – lydløst over fjorden

Utenfor Siderhuset Ola K legger båten Vision of The Fjords til kai. Den elektriske båten går i rute på Sørfjorden om sommeren, og er et perfekt fremkomstmiddel for å komme deg rundt i Hardanger på en sømløs måte. Båten er lydløs og nærmeste flyr over fjorden, nå i retning Lofthus.

Vision of The Fjords

Lofthus er et lite sted og Hotel Ullensvang er det naturlige midtpunktet – beliggende idyllisk til ved vannkanten. Jeg sjekker inn på et stort og lyst rom med utsikt over Sørfjorden og Folgefonna, og konkluderer raskt med at det ikke er mulig å kjede seg. Badeanlegg, treningsrom, squash-bane, bowlinghall, nærheten til naturen. Her kan man velge og vrake, og jeg velger å ta på meg badekåpen og rusle ned i Ullensvang Bad.

Etter en svømmetur i utebassenget, setter jeg meg ned i boblebadet og kjenner på den deilige avslappende følelsen som jeg ofte higer etter når jeg bor på hotell.

Middagen serveres i hotellets restaurant, og kamskjellene nærmest smelter på tungen. Det er lenge siden smaksløkene mine har vært så tilfredsstilte etter en reise. Når jeg legger hodet på puten kjenner jeg igjen på følelsen av å være utrolig heldig som er akkurat her, akkurat nå.

Hotel Ullensvang

Siste etappe – en siste smaksopplevelse

Etter en deilig frokost og et lite stopp innom Mr. Applefarmer i Lofthus for å kjøpe med epler hjem, setter jeg kursen mot Voss igjen. Bussturen er på ca. en time, og går unna i en fei (den også).

Toget til Oslo går fra stasjonen litt over klokken ett, som gjør Voss til et perfekt lunsjsted – igjen. Og du kan nesten ikke være på Voss uten å ta turen innom det gamle og ærverdige Fleischer’s Hotel. Veggene oser av historie, og lunsjen byr på nok en fantastisk smaksopplevelse.

Langbord i historisk spisesal. Foto
Lunsj på Fleischer’s Hotel

Jordskokksuppen er den beste jeg har smakt, og desserten blir en verdig avslutning. Hvem hadde trodd at jordbær og is kunne smake så godt? Jordbæret marineres i en hemmelig ingrediens, og jeg vet hva den er. Anbefaler deg å teste den ut, neste gang du er i området.

Jeg setter meg på toget, skikkelig mett og skikkelig glad. Det er kult å tenke på hvor mye man kan oppleve på bare 3 dager, og hvor heldige vi er som bor i et av verdens vakreste land.

Dette ble en opplevelse for sansene, som jeg varmt vil anbefale videre!

Denne turen, eller en sidertur inspirert av denne, kan gjennomføres i sidersesongen fra ca. juni til september. Den kan tilpasses fra ti personer og opp til flere hundre.

Ta kontakt med oss for tilbud 😊

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Tre personer med tursekk som går i vakker natur. Foto
14. september 2023

Ta med kollegaene til vakre Vestlandet

Skal dere på firmatur, men ikke bestemt dere for sted? Da bør dere se vestover i landet, nærmere bestemt til Finse, Flåm og Voss.
Hvitt gammelt trehus beliggende helt nede ved kaia
24. oktober 2022

En historisk visningstur til Vestlandet

Vi har vært på gruppetur til Vestlandet! Her kan du lese om reisen, og om flotte overnattings- og spisesteder med lang og spennende historie.
Hvitt trehotell i idylliske omgivelser. Foto
31. mai 2022

Hardanger – en møteplass med fokus på det kortreiste

Hva med å tenke litt annerledes neste gang du skal arrangere en firmatur eller en konferanse for bedriften? Vi anbefaler Hardanger!