Tilbake

Alvdal – «Aukrustbygda» med det store hjertet

Har du hørt om Alvdal? Hvis ikke, har du garantert hørt om Aukrust? Den lille bygda nord i Østerdalen er nemlig fødestedet til verdensberømte Kjell Aukrust, og i tillegg kan de lokke med vakker natur og et hjerte så stort som Reodor Felgens månerakett!

Sammen med tre kolleger fra vår event-avdeling har jeg vært på tur til Alvdal for å bli bedre kjent med bygda. Enkleste transportmiddel fra Oslo er tog, og etter 3,5 times togtur glir vi inn på Alvdal stasjon.

Hedvig møter oss på stasjonen og tar oss med til sitt Steien Hotel. Varmen slår mot oss i det vi åpner døren. Det knitrer i kakkelovnen og det lukter hjemmelaget. Steien er et historiske jernbanehotell med røtter tilbake til 1878. Med en beliggenhet rett ved togstasjonen, er dette et supert overnattingstilbud for små grupper. 12 unike og sjarmerende rom i ulike størrelser, og med fellesområder som minner om bestemors gamle stue.

Anette får det grønne rommet som matcher boblejakken hennes. Jeg får det rosa som matcher min!

Huset Aukrust

Vi rusler ned til Huset Aukrust som ligger noen hundre meter lenger ned. For den som ikke vet, er Kjell Aukrust en av Norges mest folkekjære kunstnere, mest kjent for historiene om Flåklypa.

Vi går forbi en kirke og en thaisjappe – som du alltid finner på små steder.

Utenfor senteret blir vi møtt av selveste Reodor Felgen, som har rigget i stand hoppbakken og er klar for å ta oss med på flaskehopprenn. Etter litt praktisk informasjon om teknikk, flyr flaskene våre galant nedover hoppbakken. Suksessen sitter i knærne og armbevegelsen. Rake i ryggen og stolte over egen prestasjon, får vi tildelt hver vår diplom for innsatsen.

Selveste Solan åpner deretter døren for oss, og viser vei videre inn i Kjell Aukrust sitt univers. Et univers som byr på varme vafler og Ludvigs bringebærbrus, fint vertskap, gode historier, og morsomme maskiner og oppfinnelser – favoritten ble nok sjokolademaskinen.

Dette er en fin aktivitet for alle som kjenner til Kjell Aukrust, Flåklypa, eller Solan og Ludvig.

Dagen rundes av med et skikkelig hjemmelaget måltid på Steien. Hjortegryte, rotgrønnsaker, potetmos, tyttebær og flatbrød. 10 av 10 poeng.

Jakten på naturopplevelser

Setter du kursen mot Alvdal, er det gjerne fordi du er på jakt etter fine naturopplevelser. Dette er en helårsdestinasjon, som tilbyr helt ulike ting sommer og vinter. Her snakker vi fotturer, stisykling, trugeturer, randonee, langrenn. You name it!

Vi besøkte bygda i mars, og da var det naturlig nok vinteraktiviteter som stod på agendaen. Men bare for å gi deg en liten idé av hvordan stisyklistene har det i Alvdal på sommeren og høsten, legger jeg ved dette bildet:

Trugetur til Jutulhogget

Etter en god frokost på Steien, møter vi friluftsentusiasten Audun – en åpenbar ildsjel født og oppvokst i Alvdal. Han skal ta oss med på trugetur til Jutulhogget. Juvet ble dannet for ca. 10.000 år siden, og er ca. 2 kilometer langt og 60 meter dypt. Dette er faktisk Nord-Europas nest største juv, og Norges svar på Grand Canyon.

Etter en liten kjøretur, spenner vi på oss truger, griper én stav i hver hånd og labber av gårde. Opp en bakke, igjennom en skog, litt opp, og litt mer opp. Vipps så er vi fremme ved juvet. For å få den beste utsikten tar Audun oss med på en liten høyde hvor vi virkelig får sett hvor enormt juvet er.

Har får vi en fantastisk utsikt over landskapet. Prikken over i’en er kaffe på bålet og melkesjokolade – muligens produsert av Reodor Felgens sjokolademaskin.

Dette er en enkel gåtur vinter som sommer, som passer alle type mennesker i passelig store grupper.

Resten av dagen går med til sightseeing, badstue og besøk til ulike lokale aktører. Felles for alle er en enorm gjestfrihet og et brennende engasjementet for det de holder på med. Det er ingen tvil om at den lille bygda har et stort hjerte.

Fjelltopphytter 800 moh.

Natten skal tilbringes på nytt overnattingssted. Vi skal opp i høyden – nærmere bestemt 800 moh. til Baugsberget Fjelltopphytter. Vi er så heldige at vi får skyss av eieren opp, og kommer frem i det solen går ned.

Utsikten vi blir møtt med er helt fantastisk! Vi står på «toppen» av Alvdal og skuer utover bygda, og rett frem ser vi Tronfjellet – Alvdals landemerke som ruver 1.666 moh.

Jeg får min helt egen fjelltopphytte, Topphytta, og er selvfølgelig strålende fornøyd med det. Det er totalt tre hytter hvor alle er innredet i koselig hyttestil, samtidig som de er topp moderne. Det er store glassvinduer hvor utsikten kommer til sin rett, kjøkken, bad og sittegruppe. Skal jeg beskrive disse hyttene med ett ord, så er det; WOW!

Med nydelig kortreist middag levert fra en lokal aktør, har vi det som plommen i egget. Vi nyter utsikten, stillheten og føler oss i ett med naturen.

Hyttene anbefales virkelig, og passer best for par, små familier eller små firmagrupper som på vår størrelse.

Randonee på Tronfjellet

Etter en god natts søvn i høyden, spenner vi på oss ryggsekkene og går ned fra fjellet – tilbake til sivilisasjonen. Vi møter Audun igjen, for ny dag i Alvdal betyr nye naturopplevelser. Heldige som vi er, skal vi på randoneetur på Tronfjellet.

Tronfjellet er stort og som skapt for randonee. Her kan turene tilpasses ulike vanskelighetsgrader, basert på hvor mye du har stått på ski. Tåken ligger tett i det vi setter på oss skiene, men det tar ikke lange tiden før vi er over tåken og blitt møtt av deilig solskinn. Alle gliser bredt i det vi labber oppover fjellet. Audun tar seg god tid og forklarer hvordan man bør lese terrenget og hvordan legge opp en trygg tur.

Et litt hardt føre gjør turen ned et par hakk vanskeligere enn forventet, men alle kommer seg ned og er strålende fornøyde. Skal du til Alvdal og ønsker en guide – om det er truger, langrenn, randonee, fottur eller sykling, så er Audun mannen!

Turen avsluttes med hygge på toget, og alle fire sitter med store smil og roser i kinnene. Det er lite som slår frisk luft og norsk natur.

Visste du forresten at..

  • ..Alvdal har sin egen musikkfestival, hvor både musikk og natur står i fokus? Den heter Livestock og går av stabelen andre helga i juli hvert år. Her får du oppleve norske artister, lokal mat og drikke, og en basecamp med en rekke rå naturopplevelser.
  • ..Alvdal har også sin egen samtalefestival ved navn Trontalks? Navnet er inspirert av Tronfjellet, og festivalen er en arena der musikk, filosofi og kunst møtes. Her kan du oppleve og delta i samtaler med journalister, filosofer, psykologer, samfunnsdebattanter, forfattere, kunstnere og politikere.
  • ..Alvdal er mest kjent for stisyklingen sin? Du finner et stort nettverk av sykkelstier som går både høyt og lavt – og som passer hele familien. Det ser helt magisk ut!
  • ..svenskene valfarter til Alvdal hvert år for å fiske harr i Glomma, og Langodden Gård er deres prefererte bosted?


Ønsker du å bestille en gruppereise til Alvadal? Ta kontakt med våre prosjektledere!

Telefon: +47 810 56 810
E-post: grupper@berg-hansen.no

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Grønt nordlys som danser over blikkstille vann. Foto
20. november 2023

National Geographic anbefaler Nordland i 2024

National Geographic har reist verden rundt og plukket ut 30 destinasjoner som bør besøkes i 2024, og her finner vi selveste Nordland!
Tre personer med tursekk som går i vakker natur. Foto
14. september 2023

Ta med kollegaene til vakre Vestlandet

Skal dere på firmatur, men ikke bestemt dere for sted? Da bør dere se vestover i landet, nærmere bestemt til Finse, Flåm og Voss.
To menn sitter ved hver sin kontorpult og jobber foran PC. Foto
1. juni 2023

5 ting du ikke visste om Berg-Hansen

Berg-Hansen er Norges største- og eldste forretningsreisebyrå, men i dag leverer vi langt mer en forretningsreiser til kundene våre.