Tilbake

De 5 vakreste togstrekningene i Norge

Tog er heitere enn noen gang, og det er garantert flere av oss som titter på muligheten for å bytte ut sydenturen med en togferie i sommer. Vi bor i et utrolig vakkert land, og er velsignet med flere enestående togstrekninger som garantert får gåsehuden til å titte frem.

Flåmsbana
På tur med Flåmsbana

Det er skikkelig vanskelig å velge mellom alle de flotte strekningene vi har her til lands, men her er våre 5 favoritter i helt tilfeldig rekkefølge.

1. Ofotbanen

Ofotbanen går mellom Narvik og Riksgränsen/Bjørnfjell, og omtales av mange som Nord-Norges skjulte perle, og en av de mest spektakulære jernbanestrekningene i verden. Turen går gjennom et unikt, vakkert, folketomt og variert landskap. De vakre fjordene og de bratte fjellene tar pusten fra alle som én, og forfatteren Ernst Dedring har gått så langt som å beskrive strekningen som «Verdens åttende underverk».

Strekningen er på 43 kilometer og tar rundt 1 time.

Ofotbanen
Foto: Ofotbanen av SJ/Roar G. Nilsson

2. Flåmsbana

Flåmsbana er uten tvil en av verdens mest spektakulære togstrekninger, og en av de mest populære turistattraksjonene i Norge. Toget kjører fra enden av Aurlandsfjorden (en sidearm av Sognefjorden) og opp på høyfjellet ved Myrdal stasjon, 867 meter over havet. Strekningen er også en av verdens bratteste på normalspor, der nesten 80 prosent av reisen har en stigning på 5,5 prosent. Turen viser Vestlandets vakre og dramatiske landskap fra sin aller beste side, med stupbratte fjellsider, høylytte fossefall, den svingete Rallarvegen, og utallige utkikkspunkter.

National Geographic har kåret Flåmsbana til én av Europas topp 10 togreiser, og Lonely Planet har kåret Flåmsbana til verdens beste togreise!

Strekningen er 20 kilometer lang og tar i overkant av 1 time. Den korresponderer med Bergensbanen på Myrdal stasjon.

Flåmsbanen
Flåmsbana

3. Raumabanen

Raumabanen går gjennom den vakre Romsdalen, mellom stasjonene Dombås og Åndalsnes. Her får du oppleve de desidert mest spektakulære fjellformasjonene i Norge, med den enorme Trollveggen i spissen. Togturen er som hentet fra en eventyrfortelling, og i løpet av reisen får du oppleve frodig natur, jagende elver, og den velkjente attraksjonen Kylling bru.

Strekningen er 114 kilometer lang og tar 1 time og 40 minutter. På Dombås korresponderer toget videre med Dovrebanen til både Oslo og Trondheim.

Raumabanen
Foto: Raumabanen av Leif J. Olestad

4. Bergensbanen

Bergensbanen er Nord-Europas høyestliggende jernbanelinje og av totalt 371 kilometer går 100 av de gjennom vakkert og vilt fjellandskap. Ta hele turen fra Oslo til Bergen, eller deler av strekningen til eksempelvis Finse eller Voss. Banen følger Hallingdalen opp til Hardangervidda og når sitt høyeste punkt på Finse, 1237 meter over havet, før den går nedover forbi Myrdal og vakre Voss. Siste strekning går langs fjordene ned til Bergen. Togstrekningen binder øst og vest sammen, og bærer preg av det dramatiske landskapet den går gjennom.

Togturen fra Oslo til Bergen tar rundt 7 timer.

Bergensbanen
Bergensbanen

5. Nordlandsbanen

Nordlandsbanen er Norges lengste togstrekning på hele 729 kilometer, og i følge Lonely Planet er dette også en av verdens vakreste. Banen strekker seg fra Bodø til Trondheim, og på Saltfjellet passerer du Polarsirkelen. Om vinteren kan du oppleve det beromøte nordlyset og om sommeren går turen i vakker midtnattsol. Strekningen er utrolig variert, både med tanke på naturen, kulturen og klimaet, og byr på dype skoger, storslått fjellandskap og en vakker nordlandskyst.

Var du én av de som satt benket foran tven da NRK sendte sin 10 timer lange dokumentar om Nordlandsbanen? Vel, du burde definitivt oppleve strekningen «in real life» også.

Strekningen mellom Bodø og Trondheim er som nevnt 729 kilometer, og hele turen tar rundt 10 timer.

Nordlandsbanen
Foto: Nordlandsbanen av VY

Kunne du tenke deg å dra på togferie?

Ta kontakt med våre dyktige reiserådgivere, så hjelper vi deg med bestillingen 😊

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Raumabanen
28. juni 2022

Norske togstrekninger på topp i europeisk kåring

Lonely Planet har kåret Europas topp 10 mest naturskjønne togreiser for 2022, og Norge stikker av med hele to av tre pallplasseringer!
Togreise i Sri Lanka
24. februar 2020

Verdens 5 mest spektakulære togstrekninger

Tog er en utrolig fin måte å oppleve nye steder på – og det finnes et hav av enestående muligheter for togferie rundt om i verden. Her får du mine topp!
Bernina Express i Sveits
17. februar 2020

De 5 mest opplevelsesrike togstrekningene i Europa

Europa har et stort nett av toglinjer som bare venter på å bli oppdaget. Hva med en togferie i Alpene, langs Spanias vakre kyst, eller i historiske England?