Tilbake

Norske togstrekninger på topp i europeisk kåring

Et av verdens mest kjente og solgte reisebok-forlag, Lonely Planet, har kåret Europas topp 10 mest naturskjønne togreiser for 2022. Her stikker Norge av med hele to av tre pallplasseringer! Nysgjerrig på hvilke togstrekninger det er?

Europa er perfekt å oppleve med tog. Nettverket av jernbanespor strekker seg langt, og er du heldig å sikre deg et vindussete kan du nyte variert og vakker utsikt mens du forflytter deg mellom landegrensene. Europa har virkelig noe for alle – fra slående vakkert fjordlandskap her i Norge, til majestetiske alper i Sveits, pittoreske kystperler i Italia og frodig langstrakt slettelandskap i Frankrike.

Lonely Planet har kåret «Europe’s top 10 scenic train journeys for 2022» og to av våre kjente og kjære togstrekninger har kapret både første- og tredjeplass på listen. Forlaget har en rekke ulike reiserelaterte kåringer hvert år, men fra et miljøperspektiv må vi vel kunne si at denne kåringen er litt ekstra gjev?

Raumabanen
Raumabanen. Foto: Leif J. Olestad

Førsteplass: Raumabanen

Den 1,5 timer lange togturen mellom Dombås og Åndalsnes stikker av med kåringens førsteplass. Adjektivene sitter løst i Lonely Planet sin beskrivelse, der de trekker frem at du på Raumabanen kan nyte sensasjonell utsikt over høye topper og taggete fjellvegger, mens du følger Raumaelva. Det å kjenne toget riste mens du kjører over den luftige Kyllingbroen beskrives som et av turens store høydepunkter, i tillegg til reisen gjennom Reinheimen Nasjonalpark.

Bergensbanen
Bergensbanen

Tredjeplass: Bergensbanen

Den 550 kilometer lange Bergensbanen stikker av med kåringens bronsemedalje. Lonely Planet beskriver strekningen mellom Oslo og Bergen som imponerende, der toget ruller gjennom erodert fjellandskap, over det vakre Hardangervidda-platået, og via Norges høyeste togstasjon – Finse på 1.222 meter over havet. Det anbefales å ta en avstikker fra Myrdal til Flåm, for å oppleve verdens bratteste jernbane og Flåmsbana Museum.

God togtur 😊