Tilbake

Verdens 5 mest spektakulære togstrekninger

Tog er en utrolig fin måte å oppleve nye steder på – du kommer tett på omgivelsene dine, det er (stort sett) en behagelig reiseform, og det er skånsomt for miljøet. Flere av mine drømmereiser inkluderer tog, og her har jeg rangert mine topp 5 i verden.

Togreise i Sri Lanka
Fra Kandy til Ella på Sri Lanka

1. Fra Kandy til Ella på Sri Lanka

Togturen mellom byene Kandy og Ella på Sri Lanka er uten tvil en av verdens vakreste. Her kjører du gjennom et frodig og grønt landskap, te-plantasjer og opp og ned gjennom fjell og åskammer. Hele turen tar rundt 6 timer, og på det høyeste er du oppe på 2024 meter over havet. Stå i døren for å nyte utsikten og kjenne på den deilige brisen.

Dersom du er opptatt av komfort anbefaler jeg deg å bestille plass på en av førsteklassevognene deres – bare husk at dette må gjøres god tid i forkant.

Yurt i Mongolia
Yurt i Mongolia

2. Den transsibirske jernbane

Dette er verdens lengste sammenhengende jernbanelinjen og virkelig en unik opplevelse. Med sine 10.000 kilometer går denne togreiser over en tredjedel av kloden, fra Moskva i vest til Beijing i øst. Sjekk ut turisttoget som går via Mongolia, som tillater deg å ta flere spennende stopp underveis på reisen. Denne reisen tar 6 døgn og du krysser altså Mongolia via Gobiørkenen på vei inn i Kina. Her vil du få en utrolig innholdsrik reise, både i form av natur og kultur.

Flåmsbana
Flåmsbana her hjemme i Norge

3. Flåmsbana i Norge

Flåmsbana er av flere internasjonale reisemagasiner kåret til en av verdens mest spektakulære togstrekninger, og jeg er selvfølgelig helt enig. Her tas du med på en vakker reise fra Aurlandsfjorden og opp på høyfjellet ved Myrdal stasjon, 867 meter over havet. Strekningen er en av verdens bratteste på normalsporm der nesten 80 prosent av reisen har en stigning på 5,5 prosent. Turen viser Vestlandets vakre og dramatiske landskap fra sin aller beste side, med stupbratte fjellsider, høylytte fossefall, den svingete Rallarvegen, og utallige utkikkspunkter.

Strekningen er 20 kilometer lang og tar i overkant av 1 time.

Glenfinnan Viaduct i Skottland
Glenfinnan Viaduct i Skottland

4. West Highland Line i Skottland

En togreise gjennom noe av Storbritannias mest avsidesliggende landskap vil garantert ta pusten fra deg. Her kan du bare legge fra deg boka eller telefonen, og heller la øynene hvile på et urørt, frodig fjellandskap. Turen starter i Glasgow og tar deg til Mallaig, og hele reisen tar et sted mellom 5-6 timer. Her kjører du også over The Glenfinnan Viaduct, som er en verdenskjent bro etter sin rolle i Harry Potter-filmene.

California Zephyr
California Zephyr. Foto: Amtrak / Togreiser.no

5. The California Zephyr fra Chicago til San Francisco

Drevne togfarere skryter hemningsløst av denne togreisen, som tar deg over Sierra Nevada, på vei fra Chicago til San Francisco. Dette er den perfekte måten å oppleve USA på, i all sin naturlige prakt. Toget er enormt (som alt annet i USA), med to etasjer og flotte sovekupéer. Hele turen uten stopp tar rundt 52 timer, og jeg er ganske sikker på at du ikke vil kjede deg med den utsikten denne reisen har å by på.

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Raumabanen
28. juni 2022

Norske togstrekninger på topp i europeisk kåring

Lonely Planet har kåret Europas topp 10 mest naturskjønne togreiser for 2022, og Norge stikker av med hele to av tre pallplasseringer!
Bernina Express i Sveits
17. februar 2020

De 5 mest opplevelsesrike togstrekningene i Europa

Europa har et stort nett av toglinjer som bare venter på å bli oppdaget. Hva med en togferie i Alpene, langs Spanias vakre kyst, eller i historiske England?
Flåmsbana
11. februar 2020

De 5 vakreste togstrekningene i Norge

Vurderer du å bytte ut sydenturen med en togferie i sommer? Vi i Norge er velsignet med flere enestående togstrekninger, og her får du våre favoritter!