Tilbake

Nye passregler for barn under 18 år

Pass har vært et «hett» tema i nyhetene den siste tiden, og passtrengende nordmenn må fremdeles forholde seg til lange køer og leveringsproblemer. Har du barn under 18 år som trenger nytt pass? Da må du være obs på det nye regelverket som trer i kraft fra 1. november.

Pass

Samtykkeskjema som tidligere var et alternativ for én av de foresatte, forsvinner fra 1. november 2022. Nå blir det krav om at begge foresatte møter opp personlig for å gi sitt samtykke, når barn under 18 år skal søke om pass eller nasjonalt ID-kort.

Slik vil det fungere i praksis:

  • Begge foresatte må møte opp personlig for å gi samtykke til søknad om pass og nasjonalt ID-kort til barnet. De foresatte trenger ikke møte samtidig eller på samme passkontor.
  • Foresatte må ha med eget pass eller nasjonalt ID-kort for å gi samtykke.
  • Samtykket kan enten gis når den foresatte møter til timen sammen med barnet, eller på et annet tidspunkt. Barnet trenger ikke være med hvis den foresatte kun skal gi samtykke.
  • Dersom den foresatte kun skal gi samtykke, kan dette gjøres på alle passkontorer, og det er ikke behov for å bestille time på forhånd.
  • Barn som er 13 år eller eldre og som skal søke om nasjonalt ID-kort uten reiserett, kan møte alene på passkontor uten samtykke.

Den foresatte velger selv hvor lenge samtykket gjelder. Samtykke kan gis til én enkelt søknad om pass eller nasjonalt ID-kort, eller det kan gis et varig samtykke til alle søknader frem til barnet er 18 år.

Ønsker den foresatte å trekke et samtykke må dette gjøres ved personlig oppmøte på valgfritt passkontor.

Kilde: Politiet.no

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Bilde av et gammelt og et nytt norsk pass
8. september 2022

Status på passutfordringene etter sommeren

Flere måtte endre ferieplanene sine på grunn av lange passkøer i sommer, men hva er status nå i høst – er passkrisen over?
Pass
9. juni 2022

Store passutfordringer i Norge – hva er siste nytt?

Overskriftene rundt passutfordringene i Norge har vært mange den siste tiden. Her får du siste nytt rundt leveringstider og timebestilling.
Det norske passet i gammel versjon
24. januar 2022

Alt du trenger å vite om pass

Klar for å reise på sommerferie? Har du husket pass? Trenger du nytt pass kan det nemlig ta lang tid å få det ordnet. I tillegg har nye passregler på flyplassen trådd i kraft fra 1. mai. Disse kan det være lurt få med seg! Vi har derfor samlet alt du trenger å vite om pass for å gjøre ferien litt enklere for deg.