Tilbake

Alt du trenger å vite om pass

Har du sjekket utløpsdatoen på passet ditt i det siste? Tiden flyr av gårde, og plutselig er sommerferien her. Det å skaffe seg nytt pass kan være mer tidkrevende enn du kanskje tror, så her har vi samlet litt info til deg som forhåpentligvis gjøre prosessen bittelitt enklere.

Generelt

For å unngå en potensiell tidsklemme anbefaler vi deg å være ute i god tid. Det er stor pågang nå på nyåret, og ventetiden på pass-timene er overraskende lang. All erfaring tilsier også at køene blir lengre jo nærmere sommeren vi kommer, så ikke ta noen sjanser. Husk at flere land i verden krever at passet er gyldig i minst 6 måneder etter at reisen er over.

Alle som søker om nytt pass må møte på politistasjonen personlig, og ha med seg ID med fødselsnummer og bilde.

Politiet har en leveringstid på 10 arbeidsdager, fra du har vært inne og bestilt passet ditt. Vær imidlertid obs på at det i april, mai og juni kan være lengre leveringstid på grunn av den store pågangen.

Prisen for pass er kr 570,- for alle over 16 år. Er du under 16 år betaler du kr 340,-.

Elektronisk timebestilling

Flere og flere politistasjoner krever nå at du bestiller time for å fornye passet ditt. Drop-in er med andre ord ingen selvfølge. Et slikt system hindrer lange fysiske køer, men det kan også føre til at det ikke er ledig tid for den som er sent ute. Så igjen, søk pass i god tid!

Bestill pass-time her.

Hvis du ikke har mulighet til å bestille elektronisk, kan du ringe 02800 eller kontakte ditt lokale politikontor.

Pass til barn

Alle barn og ungdom under 18 år må møte opp sammen med forelder. Skal du reise med din nyfødte på tur? Dette gjelder også spedbarn.

Begge foreldre må samtykke i at barnet skal ha pass, og minst én med foreldreansvar må fysisk møte opp. Du finner skjema for fullmakt (samtykke) her. Dette skjemaet må tas med av den forelderen som møter opp sammen med barnet. I tillegg må det tas med legitimasjon fra begge foreldre, samt barnets fødselsnummer.

Nødpass

Nødpass er ingen god løsning, og regelverket rundt dette har blitt en god del strengere de seneste årene. Det er heller ikke alle land som godtar nødpass, som eksempelvis USA og Dubai.

Du kan få innvilget nødpass ved uforutsette forretningsreiser, sykdom/dødsfall i familien, hvis gyldig pass er stjålet rett før planlagt reise, eller når andre vesentlige velferdsgrunner tilsier dette. Vær oppmerksom på at du ikke vil få innvilget nødpass dersom du har mottatt dette flere ganger tidligere, eller dersom du tidligere har mistet et nødpass.

Nødpasset koster kr 1.000,-, og det ordinære passet ditt vil ikke lenger være gyldig når du mottar nødpass.

Politiets huskeliste for søking av pass:

  • Husk gyldig legitimasjon
  • Du må være norsk statsborger
  • Viktig at du har med deg ditt tidligere pass
  • Passet ditt skal betales med bankkort eller kontanter (ikke kredittkort)
  • Husk signert fullmakt dersom barnet ditt er under 18 år
  • Du skal ikke ta med deg bilde, da dette tas på politistasjonen