Tilbake

Alt du trenger å vite om pass

Har du sjekket utløpsdatoen på passet ditt i det siste? Tiden flyr av gårde, og plutselig er sommerferien her. Det å skaffe seg nytt pass kan være mer tidkrevende enn du kanskje tror, så her har vi samlet litt info til deg som forhåpentligvis gjøre prosessen bittelitt enklere.

Generelt

For å unngå en potensiell tidsklemme anbefaler vi deg å være ute i god tid. Det er tidvis stor pågang, og ventetiden på pass-timene er overraskende lang. All erfaring tilsier også at køene blir lengre jo nærmere sommeren vi kommer, så ikke ta noen sjanser. Husk at flere land i verden krever at passet er gyldig i minst 6 måneder etter at reisen er over.

Alle som søker om nytt pass må møte på politistasjonen personlig, og ha med seg ID med fødselsnummer og bilde.

Politiet har vanligvis en leveringstid på 10 arbeidsdager fra du har vært inne og bestilt passet ditt. Vær imidlertid obs på at det i april, mai og juni kan være lengre leveringstid på grunn av den store pågangen. Akkurat nå er vi i tillegg inne i en «passkrise», som gjør at ventetiden kan være flere uker.

Prisen for pass er kr 570,- for alle over 16 år. Er du under 16 år betaler du kr 340,-.

Elektronisk timebestilling

Flere og flere politistasjoner krever nå at du bestiller time for å fornye passet ditt. Drop-in er med andre ord ingen selvfølge. Et slikt system hindrer lange fysiske køer, men det kan også føre til at det ikke er ledig tid for den som er sent ute. Så igjen, søk pass i god tid!

Bestill pass-time her.

Hvis du ikke har mulighet til å bestille elektronisk, kan du ringe 02800 eller kontakte ditt lokale politikontor.

Pass til barn

Fra 1. november 2022 endres reglene om samtykke (fullmakt) for pass og nasjonalt ID-kort til barn og ungdom under 18 år. Endringene betyr at du ikke lenger skal ha med et samtykkeskjema på papir fra den andre foresatte. Begge foresatte må møte opp personlig ved et pass– eller ID-kontor for å gi samtykke. Les mer om hvordan du gir samtykke etter 1. november her.

Nødpass

Nødpass er ingen god løsning, og regelverket rundt dette har blitt en god del strengere de seneste årene. Det er heller ikke alle land som godtar nødpass, som eksempelvis USA og Dubai.

Du kan få innvilget nødpass ved uforutsette forretningsreiser, sykdom/dødsfall i familien, hvis gyldig pass er stjålet rett før planlagt reise, eller når andre vesentlige velferdsgrunner tilsier dette. Vær oppmerksom på at du ikke vil få innvilget nødpass dersom du har mottatt dette flere ganger tidligere, eller dersom du tidligere har mistet et nødpass.

Nødpasset koster kr 1.000,-, og det ordinære passet ditt vil ikke lenger være gyldig når du mottar nødpass.

Politiets huskeliste for søking av pass:

  • Husk gyldig legitimasjon
  • Du må være norsk statsborger
  • Viktig at du har med deg ditt tidligere pass
  • Passet ditt skal betales med bankkort eller kontanter (ikke kredittkort)
  • Husk at begge foreldre må gi samtykke med fysisk oppmøte (nye regler fra 1. november 2022)
  • Du skal ikke ta med deg bilde, da dette tas på politistasjonen