Tilbake

Praha – en firmatur i vakre omgivelser

De fleste kjenner til Praha og det med god grunn. Praha er en vakker by med en godt bevart gamleby. Bygningene er velholdte og fargerike, og det er noe nytt rundt hvert eneste gatehjørne. Byen er perfekt for en firmatur med fokus på opplevelser og vakre omgivelser!

Utsiktbilde over by med en kirke i sentrum. Foto

Mitt navn er Catrine og jeg jobber som prosjektleder på avdelingen vår for Meetings & Events. Jeg har vært på studietur til Praha, og her får du mine råd og anbefalinger for en reise hit.

Praha er lett tilgjengelig fra Oslo. En flytur på ca. 1 time og 50 minutter kan forsvare en helgetur eller en hyggelig jobbreise med kolleger. Flyplassen ligger kun en drøy halvtime med buss fra sentrum, så du kommer deg kjapt inn og ut. Praha er kjent for å ha et kollektivsystem i verdensklasse, så det er enkelt å komme seg rundt i byen.

Attraksjoner på rekke og rad

Sentrum er delt i to; gamlebyen og den litt nyere delen, som ble bygget utenfor det som en gang var ringmuren. Muren ble revet og vollgraven fylt igjen, for å gjøre plass til den nye byen, mer handel og store torg. Er det noe du vil se mye av i byen så er det store, flotte torg.

«Old Town Square» er et usedvanlig vakkert torg, med nydelige pastellfargede fasader rundt den brosteinsbelagte plassen. Dette torget er obligatorisk. Her finner du flere monumenter og massevis av restauranter. Selve kirsebæret er den berømte astronomiske klokken, som er en av Prahas hovedattraksjoner.

Hver time åpner to luker seg og de 12 apostlene paraderer forbi de åpne vinduene. Alt dette mens døden i form av et skjelett ringer med en klokke for å minne om at livet er forgjengelig. En grei påminnelse å ha med når man er på reise. Historien forteller at klokkemakeren ble spurt om å lage kopier, men at Prahas ordfører ikke ønsket dette, og derfor fratok klokkemakeren synet!

En annen hovedattraksjon som du må få med deg, er Karlsbroen. Den vakre broen krysser elven Vltava, og binder byen sammen. Er du en morgenfugl bør du besøke broen tidlig på morgenen, før folkehavet. Broen er stengt for biler, heldigvis, men alle turistene sørger for trafikkork. Fra broen har du vakker utsikt opp mot Praha Slott.

Opp i høyden

Et besøk til Praha Slott er også et must. Men merk deg at «slottet» ikke bare er et slott. Det er faktisk en hel bydel! Området ligger vakkert til på en høyde, og her finner du et kloster, bryggeri, boliger, kirker og en vakker katedral. Her er det fort gjort å gå seg vill i gatene som går på kryss og tvers. Plutselig dukker det opp et utkikkspunkt, hvor du kan nyte utsikten over gamlebyen, elven og de mange broene.

Opp til slottet kan du gå, ta trikk, kjøre veteranbil eller sykle. Jeg satt på i veteranbil, og det var en morsom og annerledes opplevelse. Man blir litt sliten i beina av å gå på brostein, så dette var en fin måte å hvile beina på.

Selve palasset, som var kongelig residens, er nå presidentens representasjonslokaler. Palasset omkranser St. Vitus’ katedralen og flere andre historiske bygninger. En liten gatestubb, kalt «The Golden Lane» har bittesmå «dukkehus» der arbeiderne bodde for flere hundre år siden. Franz Kafka har også bodd her, i hus nr. 22, og her søkte han ro fra byens larm for å skrive.

Inne i dette området ligger det flere private palasser etter adelsfamilier som fortsatt bor her. Noen åpner husene til offentligheten i form av kafeer og festlokaler. Her oppe finnes det masse muligheter for konferanse- og eventlokaler utenom det vanlige!

Når du skal ned igjen anbefaler jeg beina. Det er nemlig mange terrasserte hager med nydelig utsikt på vei ned. Brede trapper langs slottsmurene leder deg ned igjen til elven, og den naturlige veien tilbake til sentrum er over Karlsbroen.

Elvelangs

I en hovedstad med en stor elv, er det mulig å oppleve byen fra båt. Her kan vi organisere alt fra et kort timescruise, til full middag. På kvelden er de vakre bygningene og monumentene langs elven flott opplyst, som gjør det til en eventyrlig opplevelse selv på en litt kjølig høstkveld.

Om sommeren flokker folk seg til restaurantene som ligger langs elvebredden. Ved foten av Karlsbroen ligger det også flere restauranter med både god mat og god utsikt, enten man vil sitte inne eller ute.

Mat og drikkeopplevelser

Gode mat- og drikkeopplevelser er viktig når man er på tur! Og er dere en gruppe, er det som regel lurt å bestille bord på forhånd. Dette hjelper vi deg selvfølgelig med.

Inne i gamlebyen finner du et godt utvalg av restauranter. Felles for mange av de, er at husene er bygget på rester av tidligere bygg. Det betyr at kjellerne har gotiske buer og mye gammal stein, som gir en veldig spesiell atmosfære. Her kommer vi gjerne med forslag til deg, basert på gruppens størrelse og ønsker til mat.

Tsjekkia har mange mattradisjoner du vil kjenne igjen fra nabolandene. Rødbeter, gulasj og eple-strudel er gjengangere. Flere moderne restauranter lager sine egne varianter av gamle spesialiteter, som gjør det tsjekkiske kjøkkenet både variert og spennende.

De produserer vin av god kvalitet, men landet er først og fremt kjent for øl. Det ølet vi kjenner som pils, stammer fra byen Plzen like utenfor Praha. Men siden mange turister ikke tar turen til Plzen, har Plzen tatt turen til Praha. Det finnes et opplevelsessenter for Pilsner Urquell «nederst» på Wencelsas’ Torg. Her tar du på deg høretelefoner og får en rask gjennomgang av pilsens historie, du lærer hvordan du skal skjenke tsjekkisk pils, og du får selvfølgelig smake. En morsom aktivitet som passer utmerket for grupper!

Siden Tsjekkia i sin tid var en del av det Habsburgske kongeriket, som igjen ble Østerrike-Ungarn, finner du flere elementer som minner om både Wien og Bratislava. Det tsjekkiske «Municipal House», Kavárna Obecní dům, har latt seg inspirere av kafékulturen i Wien. Bygget ligger rett ved siden av en av de få portene i den gamle ringmuren som fortsatt står. Her finner du kafé, restaurant og en svær ølhall i kjelleren. Hele bygget er gjennomført i Art Nouveau-stil, og er et eksempel på et spennende venue for en lunsj eller middag for gruppen din.

Perfekt året rundt

Praha egner seg veldig godt til en firmatur, når som helst på året. På vinteren er byen kjent for det store og vakre julemarkedet sitt, mens på høsten og våren kan du oppleve så mye som 20 grader midt på dagen.

Kunne du tenke deg å ta med kolleger eller kunder til Praha? Vi setter gjerne opp et tilbud til deg, med både fly, overnatting, konferansefasiliteter, aktiviteter og måltider.

Telefon: +47 810 56 810
E-post: grupper@berg-hansen.no

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Mann i blå dress står på scene og gestikulerer med hendene. Foto
16. januar 2024

5 flinke foredragsholdere med høyaktuelle temaer i 2024

Kunstig intelligens og inspirasjon til å være modig i usikre tider er aktuelle temaer. Her er 5 foredragsholdere du bør se nærmere på i 2024!
Mennesker går innover en grusvei sammen med en kvinne kledd i rød kjole. Foto
3. november 2023

En eksklusiv firmareise til Lago Maggiore, Italia

En firmareise er et kraftig virkemiddel når formålet er å knytte bånd med deltakerne. Les om Elkonor sin tur til eksklusive Lago Maggiore.
Historiske bygninger med spir og kupler beliggende vakkert til ved en kanal
18. november 2022

Historiske Praha – perfekt for din neste firmatur

En av våre prosjektledere har vært på studiereise til historiske Praha, og i denne bloggen kan du lese om hans opplevelser.