Tilbake

Slovenia – den perfekte lekeplassen for din neste firmatur

Slovenia ligger perfekt plassert mellom Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia, og med en liten kystlinje mot Adriaterhavet. Ytterst få tenker på dette som et reisemål til firmaturen, så her får du 5 grunner til hvorfor dette bør være neste jobbreisedestinasjon!

1. Skjult perle

Hvor mange av dine kolleger har vært i Slovenia? Dette er uten tvil en skjult perle i Europa, som bare venter på å bli oppdaget. Ønsker du å overraske bedriften, avdelingen eller kunden med et reisemål utenom det vanlige, bør valget falle på denne reiseperlen.

Noen avskriver Slovenia på grunn av manglende direktefly, men fra Oslo går det daglige avganger til Zurich og herfra er flyturen kun 45 minutter til hovedstaden Ljubljana. Fra juni har også Norwegian planer om ny rute mellom København og Ljubljana.

Med korte avstander tar du deg kjapt inn til den sjarmerende hovedstaden – perfekt som base.

Frodig, vakker arkitektur, sterke farger, en elv med tilhørende broer – flere med spennende utseende, slottet på toppen av byen, den pulserende markedsplassen. Den kompakte størrelsen gjør Ljubljana perfekt å oppleve til fots. Men ikke la deg lure av størrelsen. Her er det masse å se på, og du vil garantert kjenne på byens tiltrekningskraft.

Kombiner overnatting med faglig innhold på et av sentrumshotellene. Jeg har personlig bodd på det nye 4-stjernes hotellet i sentrum, Occidental Ljubljana. Lekkert, sentralt og utmerkede møtefasiliteter.

Ta en kveldstur med elektrisk drevet båt på elven Ljubljanica. Helt uten utslipp og støy tar båten deg med på en panoramatur langs elven, hvor du får oppleve hovedstaden fra en litt annen vinkel. Nyt utsikten mot det opplyste slottet, og det frodige naturlandskapet langs elvebredden.

2. Gourmet destinasjon

Er du glad i god mat? Og god drikke? Det finner du selvfølgelig mange steder, men det unike med Slovenia er hvordan landet er påvirket av sine naboland, og hvordan de ulike matkulturer knyttes sammen til én.

Her får du fersk sjømat fra Adriaterhavet, tilberedt med inspirasjon fra middelhavslandene Italia og Kroatia. Pasta og pizza finner du selvfølgelig også her. Nydelige oster med inspirasjon fra Alpene. Egenprodusert vin – lette smaker i både røde, hvite og oransje farger. Supper og gryter inspirert av det ungarske kjøkken.

Hva med et kokkekurs der du lærer å lage fersk pasta, blåskjell, eller tradisjonelle supper og fiskeretter? Jeg har vært på et 6 timer langt kurs med selveste Chef Marko Žagar, og for en opplevelse det var! Ferske lokale råvarer og en lidenskap uten like! Og aldri et tomt glass..

Eller vinsmaking og trøffeljakt? Slovenia er nemlig kjent for trøffelen sin, og har både hvite og brune varianter. Det er utrolig gøy å jakte trøfler med hund og en profesjonell trøffeljeger. Spenningen er stor når hunden markerer et område, og du må begynne gravingen. Er den spiselig? Hvilken farge har den? Er den stor?

Få servert en deilig 3-retters med hjemmelaget trøffelpasta til forrett, samtidig som du blir kjent med en av de lokale vinprodusentene og dens organiske produkter. Her snakker vi smaksopplevelser i verdensklasse!

3. Et lite land med stor variasjon

Slovenia er et lite land av størrelse, men variasjonen i naturlandskapet er ekstremt stor. Fra imponerende Alpelandskap i nord, middelhavsklima og verdens eldste vindistrikt i sørvest, naturlige varmekilder i øst, til en mystisk verden under bakken med UNESCO-grotter i området utenfor hovedstaden.

Landets mest besøkte attraksjon, som refereres til som «Slovenias Eiffeltårn», er Postojna grotten. Denne ligger 40 minutter fra Ljubljana og er et absolutt must når du er her. Her snakker vi over 20 kilometer med grotter som har formet seg over de siste 3 millioner årene. Du blir kjørt et stykke inn ved hjelp av små elektriske tog, og deretter tar du beina fatt.

I det største grotterommet som blir referert til som «Konserthallen», er det mulig å holde arrangementer for grupper. Eksempelvis en intimkonsert og aperitiff. Akustikken her er helt fantastisk, og ekkoet ditt varer i hele 6 sekunder.

Obligatorisk er også et besøk til alpebyen Bled, som er som tatt ut av et postkort. Her finner du et middelalderslott på toppen av en 130 meter høy klippe, med utsikt over en vakker innsjø. Selve kronen på verket er en liten øy midt i innsjøen, hvor du finner kirken St. Mary. Ta en båttur på innsjøen med en tradisjonell «Pletna». Her er det 22 familier som av keiserinne Maria Theresa fikk løyve til å drive båtdrift på innsjøen, og denne tradisjonen har bestått. Det er knyttet en legende til klokken i kirketårnet, og ringer du i den kan du ønske deg noe.

Utsikten fra middelalderslottet er verdenskjent, og det mange forbinder med Slovenia. Her finnes det mange morsomme aktiviteter som kan gjøres for grupper, og så er det vel så viktig å sette av tid til å nyte kremkaken som de er kjente for.

4. En lekeplass for den aktive

Visste du at fotturer og fjellklatring har en spesiell plass i slovenernes hjerter? Naturen her er helt fantastisk, og du kan velge mellom tusenvis av turstier i alle vanskelighetsgrader. Kom tett på alpine daler og en fortryllende fjellverden med spisse og dramatiske fjelltopper rundt deg. Eller bli trollbundet av de idylliske slovenske slettene.

Det sies at for å være en «ekte» slovener, må du ha besteget Mount Triglav, som er den høyeste toppen i landet (2.864 moh.). Dette er også en svært populær topp blant besøkende, fordi utsikten fra toppen er uslåelig. På en klar dag kan du se hele Slovenia. Toppen ligger i Julian Alps og det finnes flere ruter man kan ta til toppen. Noe for gruppen din?

Eller frister det mer med en tur som kan kombineres med noe godt å spise? Turen opp til Mount Veliki vrh (Košuta) er svært populær på dager med fint vær. Dette er en middels krevende tur med fin sti, på rundt 4,5 time, hvor du kan nyte kulinariske herligheter på fjellhytten Dom na Kofcah. Sjekk ut spesialiteten štruklji-dumplings. Utsikten fra toppen er utrolig flott, og du kan se ut over både Slovenia og Østerrike.

Slovenia tilbyr selvfølgelig et hav av andre utendørsaktiviteter også – så uansett om gruppen brenner for alpint, terrengsykling, golf, hesteridning, eller vannsportaktiviteter som elverafting og kajakk, kan du føle deg trygg på at dette er lekeplassen for din firmareise!

5. Side om side med naturen

Landet er grønt og frodig, og de fokuserer på å holde det slik. Faktisk er dette et av Europas reneste land, og et av landene i verden med størst biologisk mangfold. Det er det ikke mange som vet.

Flere hundre leverandører innen turistnæringen er nå en del av landets sertifiseringsordning innen bærekraft; «Slovenia Green». Ser du denne merkingen, vet du at hotellet, aktivitetsleverandøren eller restauranten oppfyller en rekke miljøkrav.

Ønsker du å bli inspirert, anbefaler jeg en tur innom Fonda Marine Fish Park. Dette er en familiedrevet fiskefarm som avler frem verdens beste havabbor, blir det sagt. Bli med på en båttur ut på Piranbukten, og se fiskemerder på nært hold. Her får du et innblikk i hvordan fisken avles frem, og hvordan havet tas vare på i prosessen. Smak på fersk fisk rett fra havet og opplev den skyhøye kvaliteten. Besøket ditt vil i tillegg være et direkte bidrag til bevaringsarbeidet som foregår i havet utenfor Slovenia.

Besøket hos Fonda kan gjerne kombineres med en tur innom Secovlje Salt Pans, hvor du får se naturlig saltproduksjon.

Visste du forresten at Slovenia er et av de viktigste landene i Europa innen birøkt? Så mange som 90.000 slovenere er tilknyttet dette yrket, som betyr at hver 20. slovener er birøkter. I 2011 ble Slovenia det første landet i verden som erklærte 20. mai som verdens biedag. Ikke glem å kjøp med fersk slovensk honning på vei hjem!

Kontakt oss for tilbud

Kunne du tenke deg en firmareise til Slovenia, og bli bedre kjent med denne frodige, fascinerende og skjulte perlen?

Ta kontakt med oss, så setter vi opp et tilbud til deg!

Telefon: +47 810 56 810
E-post: grupper@berg-hansen.no

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Båt ligger forankret på en sjø med turkis farge. Foto
6. desember 2023

Én firmareise – tre sjarmerende byer

Ønsker du å få mest mulig ut av neste års firmareise? Sjekk ut dette programmet med opplevelser i Genève, Chamonix og Annecy!
Mennesker går innover en grusvei sammen med en kvinne kledd i rød kjole. Foto
3. november 2023

En eksklusiv firmareise til Lago Maggiore, Italia

En firmareise er et kraftig virkemiddel når formålet er å knytte bånd med deltakerne. Les om Elkonor sin tur til eksklusive Lago Maggiore.
Stor sal i et palass med lysekrone og runde bord. Foto
8. august 2023

Wien – en klassisk og kontrastfylt konferanseby

Wien betyr historiske bygninger, slott og palasser, klassisk musikk og atmosfære fra fortiden. Se våre anbefalinger for en firmatur hit!