Tilbake

Bypåske? Her er tipsene!

Påske trenger ikke alltid bety hytte, fjell og kvikklunsj. Mange foretrekker å tilbringe påskeferien i urbane strøk. Vi har derfor hentet frem tips fra våre kolleger over hele Norge, som her gir sine beste anbefalinger for deg som planlegger en bypåske.

Tromsø – Nordens Paris

Storbyferie eller naturopplevelser? Hvorfor velge når du kan få begge deler? Den arktiske hovedstaden byr på et pulserende sentrum, omgitt av rå arktisk natur som kan nås på få minutter. Her får du vår kollega Marion Rochmanns beste tips i sin egen hjemby.

Tromsø har et oversiktlig sentrum med gammel trehusbebyggelse blandet med moderne bygninger, og er et perfekt utgangspunkt for å bare vandre rundt. Byen har et mangfold av nisjebutikker, og mange kjente og tradisjonsrike serveringssteder. Hvem har ikke hørt om Skarven Kro og Vertshus?  Men har du hørt om Svermeri Kafe og Design? En litt annerledes kafe og interiørbutikk som i tillegg til kaffe og bakerverk også driver med redesign, gjenbruk og håndverk.

Tromsø har også et flott kulturtilbud, og både Nord-Norsk kunstmuseum og Polarmuseet ligger i gangavstand til byens sentrale hotell. Polarmuseet ble etablert i forbindelse med 50-årsjubileet for Roald Amundsens skjebnesvangre flytur med flybåten Latham i 1978. Museet er i dag en av fire utstillingsarenaer under Norges arktiske universitetsmuseum. De faste utstillingene til Polarmuseet omhandler selfangst, overvintringsfangst, historiene til fangstfolk som Henry Rudi, samt Fridtjof Nansen og Roald Amundsens ekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie.

Er du ute etter naturopplevelser anbefales en tur opp Fjellheisen for et flott overblikk over Tromsø.  Fjellheisen er en gondolbane som går fra Tromsdalen til øvre stasjon «Fjellstua» på fjellet Fløya. Stikk innom Fjellstua Cafe, og nyt den spektakulære utsikten over en matbit og kaffekopp.

Liker du deg bedre nede på bakken kan jeg anbefale en tur langs sjøkanten. Start fra Tromsø sentrum og gå til Telegrafbukta. Telegrafbukta er en strand og et populært parkområde på sørvestspissen av Tromsøya i Tromsø. Stedet er ironisk omtalt som «Tromsøs Gran Canaria». På sommeren kan stranden av og til skilte med tosifret badetemperatur. Her arrangeres også den populære Bukta-festivalen i juli hvert år.

Rockebyen Trondheim

Nina Løftamo jobber i Berg-Hansen i Trondheim. Her gir hun sine beste tips for deg som skal tilbringe påsken i Trondheim.  

Rusle mellom fargerike trehus fra 1600-tallet på idylliske Bakklandet. Her kryr det av små kafeer og restauranter som ligger på rekke og rad langs brosteinsbelagte gater. Hva med et lite stopp innom Bakklandet Skydsstation, som ligger i unike lokaler hvor man kan nyte deilig mat og drikke i gammeldagse omgivelser? Like i nærheten ved den sjarmerende Blomsterbrua finner man den vibrerende bydelen Solsiden. Det er uten tvil stedet å være hvis du vil ta inn den joviale energien til lokalbefolkningen, mens du nyter ettermiddagssola med en forfriskning på en av de mange uteserveringstedene.

En opplevelse utenom det vanlige er en kajakk eller SUP-padling langs Nidelven. Du får en unik mulighet til å se Trondheim på en ny måte, og får med samtidig med deg byens topp-attraksjoner som Nidarosdomen, Gamle Bybro og Bryggene på nært hold. Trondheim Kajakk har kajakker til leie med eller uten guide, for mer info se her

På Trondheims nyeste promenade får du sjøluft i lungene og havbris i håret. Det er en halvannen kilometer lang gang- og sykkelvei langs fjorden mellom Rockheim og Ila. Nede ved båthavna på Skansen finner du restauranten Lille Skansen som tilbyr god mat i trivelige og uformelle omgivelser. Rockheim er Norges nasjonale interaktive sentrum for pop og rock. Her kan du bevege deg gjennom musikkhistorie fra 1950-tallet og frem til i dag.

Ta trikken fra sentrum til Lian i Bymarka. Turen tar 20 minutter og går gjennom gammel småhusbebyggelse, og områder med panoramautsikt over byen. Fra endeholdeplassen er det fritt frem i Bymarka.

Uansett hvordan været er ute, er det god badetemperatur på Norges største innendørs badeanlegg Pirbadet. Her er det bølgebasseng, barnebasseng, velværebasseng, boblebad, strømningskanal, sklier, klatrevegg og stupetårn.

Nyt en avslappende bypåske på Norges mest romantiske hotell, Britannia. Der står de gode opplevelsene på rekke og rad. Bo på luksuriøse rom, med blant annet senger fra Hästens, sengetøy i egyptisk bomull og elegante baderomsartikler. Nyt en prisbelønt frokost i Palmehaven med egen a la carte meny. Skaff tilgang til den flotte spa- og fitnessavdelingen, eller velg mellom seks spennende mat og drikke-konsept, fra uformelt til en gastronomisk opplevelse uten det vanlige i Speilsalen som er en Michelinrestaurant.

Jugendbyen Ålesund

Kristi Rørvik Nordstrand er en flott ambassadør for sin hjemby, Ålesund. Og når hun ikke deler sine beste lokale tips, jobber hun hos Berg-Hansen i Nordvest.

Ålesund er den største byen i Møre og Romsdal med cirka 50 000 innbyggere. Byen dekker flere øyer og strekker seg helt ut i Atlanterhavet. Beliggenheten er unik, omringet av spisse fjell som stiger til værs, rett opp fra de safirblå fjordene, fjorder og hav. Men byen har også en urban bykjerne det er verdt å bli bedre kjent med.

Ålesund er kjent for sin vakre jugendstilarkitektur med tårn, spir og fantasifulle ornament på husfasadene. Ironisk nok kan vi takke bybrannen i 1904 for denne praktfulle utsmykningen. Det er ingen tilfeldighet at byen er blant de mest besøkte turiststedene i Norge. Ålesund har en av verdens største eksporthavner for klippfisk, og har en travel fiskerihavn midt i sentrum. Her selges det fersk fisk og sjømat, og restaurantene i byen serverer både norske og internasjonale retter med fokus på kortreist mat fra naturens eget spisskammer. Skal jeg anbefale en restaurant, blant mange, tror jeg det må bli restauranten Bro. Nydelig mat og nydelig utsikt mot Brosundet.

«Zenmøre» har mye å by på og det er lett å kombinere flotte fjellturer med bylivet i Ålesund. Jeg anbefaler virkelig å ta turen til Godøya og opp til Storhornet. Vakrere utsikt får du ikke, etter min mening. Skal en holde seg litt nærmere sentrum er også Sukkertoppen et veldig godt alternativ. Litt kortere, men fortsatt nydelig utsikt. Også kan en jo ikke være i Ålesund uten å teste trappene opp til Fjellstua. Husk å ta en selfie på utkikkspunktet Byrampen! Alle disse turene går fint også for små føtter om dere har med barna på tur.

Skal en til Ålesund, spesielt med familien bør dere legge turen til Atlanterhavsparken og Bybadet. Atlanterhavsparken finner en på vakre Tueneset. Her kan dere oppleve livet i havet langs norskekysten. Der er et stort uterom med seler, pingviner og oter, samt gode muligheter for å leke med både sand og vann. I tillegg til et veldig kjekt aktivitetsrom hvor du kan få utforske blant annet kråkeboller og sjøstjerner på nært hold, har de også laget et fint og lærerikt vitensenter.

Bybadet åpnet i 2021 og det er plassert midt i sentrum. Her er alt du trenger til mange aktive og morsomme timer sammen med familie og venner. Jeg kan nevne stupetårn (3,5 og 7 meter), sklier i alle størrelser, terapibasseng, boblebad og bølgebasseng. Visste du at det også er mulig å leie kajakk og padle midt i Brosundet?  Anbefales! Og selvfølgelig følger også Ålesund trenden, og har fått en sauna midt i byen

Ålesund har alt fra shopping i nisjebutikker, kunstutstillinger og kulturliv – det er så mye å velge mellom! For flere tips anbefaler jeg at du sjekker her for flere gode tips og kulturkalender.

Det jeg liker aller beste er å gå rundt i byen, og langs kaien i solskinn, kjøpe ferske reker rett fra båten og bare nyte stunden. Og husk at dersom det er fint vær i Ålesund er det nærmest obligatorisk med en soft-is på Stuen Grill – verdens beste soft-is!

Verdensarvbyen Bergen

Bergen trenger vel ikke noen nærmere introduksjon, men vår entusiastiske kollega på Vestlandet, Kristina Lien fra Berg-Hansen i Bergen, deler uansett sine beste tips til oss, dersom du planlegger å besøke denne flotte byen i løpet av påsken.

1.april 2022 gjenåpnet Fløibanen og Fløyen etter restaurering  og utvidelse. To nye flotte vogner er på plass og på toppen kan du enten nyte en varm kopp kaffe og ferske bakevarer fra Fløistuen kafé, eller finne noe godt å drikke i Fløien Folkerestaurant, eller hva med å ta påsketuren inn til Skomakerstuen eller Brushytten. Visste du at de også har fått sin egen «tretopphytte» Konglen, som du kan overnatte i?

Unn deg litt luksus med Afternoon Tea på restaurant Opus. Opus er en del av De Historiske hoteller og restauranter. Jeg kan virkelig anbefale søndager da får man live jazzunderholdning, oppgradert med champagne!

Valaskjalv er en «Viking dining experience» ifølge nettsiden. Her får du retter inspirert fra vikingtiden mens du sitter på skinnfeller ved langbord og spiser med rustikk bestikk.

Brasilia er et restaurantkonsept basert på brasilianske mattradisjoner. Stikkord er kjøtt, kjøtt og atter kjøtt! Det mest populære retten er den de kaller «Brasilia Experience» hvor du kan velge så mye du vil fra buffeten og utvalget varierer opp til 14 ulike typer av kjøtt.

Men kanskje det aller hyggeligste man kan gjøre i Bergen i påsken er å vandre rundt i byen, når påskeblomstene titter frem både i offentlige rom og private bed i smugene. Eller hva med å leie en bysykkel, og se byen fra sykkelsetet?

Stavanger – Norges energihovedstad

Vibecke Hellevammen har mange gode «påsketips» for deg som planlegger å tilbringe påsken i Stavanger.

Skal du være i Stavanger i påsken vil jeg anbefale at du legger overnattingen til Stavangers mest ærverdige hotell, nemlig Victoria Hotel. Dette er  mitt favoritthotell nr. 1 i Stavanger, og har blitt rålekkert etter totalrenoveringen i 2020. Det tradisjonsrike hotellet har en perfekt beliggenhet midt i hjertet av Vågen.
Hotellet har en flott og gjennomført stil,  god atmosfære. Her er det mye historie i veggene, og stilen er bevart med nydelige lysekroner og rosetter i taket.

I påsken byr hotellet på «Easter Staycation» hvor man får overnatting inkludert med champagne og sjokolade på rommet, påskeoverraskelse og en 3 -retters middag i Salon du Nord. Fra gammelt av var Salon du Nord en frisør og barbersalong, men nå er det blitt en stilig matbar og en populær møteplass for lokalbefolkningen i byen. Hotellet har også stilige bysykler som man kan låne for en sykkeltur til gamle Stavanger eller for å utforske byen med litt vind i håret. Våren kan være skikkelig flott i byen og det er herlig å sette seg ned på uterestauranter, kafeer og barer i Vågen.

Stavanger er kjent for oljeindustrien og da kan det være spennende å besøke Oljemuseet.  Akkurat nå er det en utstilling om dinosaurer. Denne varer frem til september i år  og har hele 13 forskjellige dinosaurer plassert rundt  i museumslandskapet – spennende og lærerikt for både voksne og barn!

Vi må ikke glemme å nevne «Fargegata» – et must å besøke når man er i Stavanger. Øvre Holmegate i Stavanger sentrum er gaten der alle husene i østre del av gaten er malt i spreke farger. Her er god stemning og mange forskjellige små og unike kafeer, barer og restauranter, samt flere koselige nisjebutikker.

Pulserende Oslo

Oslo består av både asfaltjungel, grønne parker, markaområder og fjordliv. Det betyr også at det er utallige aktiviteter å velge mellom, enten du liker å være urban i byen eller ute i skog og mark. For ikke å snakke om det fantastiske tilbudet av restauranter, barer og alle typer utsteder du kan tenke deg!

Har du hørt om Kollensvevet? Nå kan alle få hoppe i Holmenkollen! Kollensvevet er en zipline som går fra toppet av det ikoniske hopptårnet i Holmenkollen. Ziplinen er 361 meter lang, og har en høydeforskjell på 107,5 meter. Bare tanken gjør at det kiler litt ekstra i magen.

Mathallen på Vulkan er et senter for norsk matkultur. Her kan du besøke en rekke spesialbutikker og spisesteder fra det beste av norsk og internasjonal mat. Nyt god mat i en uformell atmosfære sammen med familien eller gode venner.

Vi kommer ikke utenom Aker Brygge når vi snakker om Oslo. Mange vil hevde det er en turistfelle, men det er kanskje en litt urettferdig benevnelse? Her er «alt» samlet på ett og samme sted; shopping, kunst og kultur, restauranter og barer, og ikke minst det populære hotellet The Thief.  Så må det også nevnes at Aker Brygge kanskje har Oslos fineste lokasjon med utsikt mot fjorden, rådhuset og Akershus Festning.

Akerselva har sitt utspring i Maridalsvannet, Oslos største innsjø. Den åtte kilometer lange turen opp fra sentrum til Maridalen tar deg gjennom store grøntområder, over bildeskjønne broer og forbi et tjuetalls fossefall som en gang drev hele byens industri. Langs elva finnes utallige sjarmerende steder hvor du kan stoppe for deilig påfyll av mat, drikke, kunst og fortellinger. Oslo-borgere elsker å gå gatelangs Akerselva!

Sørlandsidyll i Arendal

Mange forbinder Arendal med sommer, skjærgård, båtliv og ferie, men er også kjent for et rikt kultur- og festivalliv. Kollega Hilde Karlsen hos Berg-Hansen Agder gir sine beste påsketips i sitt nærmiljø.  

Sørlandets nye nasjonalpark, Raet, er et synlig spor etter istiden for rundt 12.000 år siden. Da gigant-isbreen trakk seg tilbake, la den igjen svære mengder stein, sand, grus og leire som den hadde sopt med seg på ferden. Slik skapte isbreen et unikt kystlandskap. Ta en rusletur langs rullesteinstrendene og sug til deg ny energi.

Helt sør på Tromøya er det et flott turområde kalt Hove. Området har rasteplasser langs sjøkanten, badestrender og flotte svaberg å spasere langs. Hove og Spornes  Tromøy er et av de mest populære utflukts- og turmål blant lokalbefolkningen.

Glassheisen er Arendals nye turistattraksjon og ble åpnet i august  2021. Ta glassheisen opp til Fløyheia, og nyt den flotte utsikten over by og sjø. Heisen er gratis!

 Hva med en byvandring blant originale Sørlandshus på Tyholmen i den gamle bydelen i Arendal? Her ligger små og sjarmerende trehus tett i tett og området byr på en fin gåtur med mye historie. Ta en vandretur i gamlebyen blant bortgjemte perler og originale Sørlandshus.