Tilbake

Drømmer du om norgesferie i nord? Snakk med Monika

Monika er reiseekspert på kontoret vårt i Alta, og hun gleder seg til å ønske dere alle varmt velkommen til nord. Er du natur- og friluftsentusiast, hobby-historiker, eller opptatt av kortreist og økologisk mat? Da bør du lese videre. Monika brenner for reiselivet i Altaregionen, og her får du hennes beste tips for sommerferien.

Monika Nesse Bredal
Reiseekspert og byråleder, Monika Nesse Bredal. Foto: Dennis Bjerring / Altaposten

Kan du si noen ord om fartstiden din i reiselivsbransjen?

Monika her. Født og oppvokst i Alta i Finnmark, og har jobbet i reiselivet i akkurat 20 år. Det er virkelig en bransje man blir glad i – med en spennende og dynamisk hverdag.

Jeg er relativt fersk i Berg-Hansen, for i fjor høst fusjonerte nemlig reisebyrået mitt med Berg-Hansen Nord-Norge. Mitt gamle byrå har en historie helt tilbake til 1968, og ble startet av min mor her i Alta. Så man kan nesten si at jeg har trådt mine barnesko i bransjen. I dag er jeg partner i Berg-Hansen Nord-Norge, og jobber på lokasjonen vår i Alta.

Hvorfor har Alta som reiselivsdestinasjon blitt en stor lidenskap?

Da jeg var ferdig med å studere dro jeg hjem til Alta, og grunnen var helt enkelt; dersom du ønsker å jobbe med reiseliv i Norge, så er Alta og Finnmarksregionen veldig spennende. Visit Alta har et slagord som heter «A world of unreal contrast. Next to nothing. Close to everything. This is arctic living» og dette beskriver essensen i det. Variasjonen mellom sesongene, midnattsola som aldri går ned og den lange mørketida definerer hvem vi er og hvordan vi lever her oppe.

Alta ligger to timer med fly fra Gardermoen, og du lander i Finnmark. Få minutter unna sentrum kan du oppleve stillheten, og tilstedeværelsen av naturen er helt spesiell. Vår landsdel har de vakre lyse sommernettene, stillheten, den nordnorske gjestfriheten, enkelheten og det urbane.

I dag skal jeg fortelle dere om sommeren i Alta, men husk at også vinteren her oppe er noe av det råeste Norge har å by på.

Midnattsol i Alta
Midtnattsol i Alta. Foto: Karianne Engelien Anti / Visitalta.no

Hva er status for reiselivet i Alta, nå for tiden?

Alta har gjennom mange år hatt en rivende utvikling i reiselivet. Det være seg alt fra konferanser til cruiseanløp. Situasjonen rundt korona ga oss, som også for alle andre, en ny hverdag å forholde seg til. Det ble stille, og det har vært svært tøffe måneder for veldig mange.

Men vi ser også at mange har gjort det de kan for å tilpasse seg, og vi bretter opp ermene for å møte en ny hverdag. Reiselivet her håper og tror at ting etter hvert vil begynne å normalisere seg, og i mellomtiden er det tatt mange grep. Vi har leverandører som satser og bygger opp, selv i disse tider, og reiselivet retter blikket mot nye markeder. Vi ser at det lokale og regionale markedet har støttet opp om reiselivet, som gjør at det fremover også vil bli et økt fokus på det norske markedet.

Noe som er veldig gøy, er at vi i Berg-Hansen nå er fysisk på plass med egen lokasjon her i Alta. Så når det gis grønt lys for reising igjen er vi klare til å ønske alle våre gjester velkommen, og til å tilby flotte reiseopplevelser her oppe.

Padling på Altaelva
Elvebåtsafari på Altaelva. Foto: Jørgen Emaus Wisløff / Sorrisniva

Hvilke fremtidsutsikter ser du for reiselivet i Alta, ett år fra nå?

Jeg er ganske sikker på at mange velger norgesferie i år, og også i årene framover. Det handler ikke ensidig om den situasjonen vi står i rundt korona, men om trender. Det er klart vi har et ønske om å reise rundt i verden igjen, og det gleder vi oss til å gjøre – men vi vet også at norgesferie står høyt hos mange. Når vi reiser så ønsker vi ofte å være aktive og tilstede. Vi søker mot det kortreiste og autentiske. Vi ønsker i større grad i være «i», ikke bare reise «forbi».

Sykkelturist i Alta
På sykkel i Alta. Foto: Monika Nesse Bredal

Kan du gi oss 5 gode reisetips for Altaregionen?

  1. Midt på dagen, når laksefiskerne sover, er en av verdens mest berømte lakseelver – Altaelva – ledig for båtturer med de tradisjonsrike elvebåtene. Guidene er lommekjente og vil ta deg forbi fiskekulper og stryk, opp til det vakre juvet i Sautso. Du vil få oppleve historiefortelling, og naturopplevelsene er mektige og vakre. Liker du litt mer action og vil oppleve sjøen i høy fart, går du for RIB-tur. Her har du mulighet til å oppleve alt fra nydelige Seiland Nasjonalpark, til strandhogg i nærområdene.
  2. Er du på tur med barn, kan det være et koselig avbrekk å hilse på valpene som skal kjøre Finnmarksløpet når de blir store. Eller dere kan samle familien til lek og moro i klatreparken. Det går også an å ta med familien på kanotur på elva, der de dyktige folkene som tilbyr dette loser dere trygt av gårde.
  3. Vil du vandre i historien finner du de flotte helleristningene ved Alta Museum, som er datert mellom 3000 og 7000 år tilbake i tid, og er en del av UNESCOs verdensarvliste. Dette er også et perfekt sted for å sette seg ned på en uteterrasse, nyte en kopp kaffe og skue utover den vakre Altafjorden.
  4. Alta er en helt suveren destinasjon for aktiviteter på sommertid. Offroad-sykling er veldig populært, og her finner du løyper på kryss og tvers, med varierende grad av utfordring. Vi har en uendelig vakker vidde her, som ligger klar. Her kan du sykle til noen av fjellstuene, eller ta en pause ved et fiskevann. ​Er du erfaren så er det bare å kjøre på ut i naturen, og vil du ha veiledning så har vi profesjonelle arrangører til rådighet. Er du fottur-entusiast, så finner du det samme fantastiske landskapet for det. Her kan du vandre med guide fra Sea To Summit på vakre Øksfjordjøkelen, gå flotte toppturer, eller gå i lett terreng innover og opplev den mektige Alta Canyon i midnattsol. Det finnes knapt et eneste punkt i Alta hvor du ikke kan ta på deg turskoene og gå rett ut i naturen fra.
  5. Alta er også et veldig godt utgangspunkt for resten av Finnmark. Opplev den samiske kulturen i Kautokeino og Karasjok, som kun ligger en biltur unna. Titt innom Juhls Silver Gallery – ikke bare er smykkene utrolig vakre, men det arkitektoniske i bygget er verdt turen i seg selv. På nordnorske sommerdager er kysten et vakkert sted å være, og ikke langt fra Alta finner du «den grønne øya» – Sørøya. Sørøya tilbyr alt fra havfiske til rorbuer, vakker natur og festivaler – så her er noe for alle. Lenger nord finner du også Ingøy og Rolvsøy, så hvis du for eksempel er på vei til selveste Nordkapp anbefaler jeg et stopp her for rorbuer og fersk kongekrabbe rett fra havet. Tar du turen til øyene med båt kan du titte innom Hammerfest, og ellers bare nyte resten av reisen langs kysten.
Helleristninger i Alta
Helleristninger i Alta. Foto: Svetlana Funtusova / nordnorge.com

Og så maten da! Det må nevnes. Mat er et skikkelig høydepunkt når du er på besøk her i nord. Når vi snakker om Finnmark, så snakker vi om mat i verdensklasse. Jeg nevner i fleng; reinkjøtt i ulike varianter, multebær, laks, fisk, fjellørret, kongekrabbe rett fra havet. Det er kortreist, det er økologisk og det er nydelig!

Vi i Berg-Hansen Nord-Norge ønsker dere alle velkommen til nord 😊


Reisebyråene har hatt et tøft år, men vi i Berg-Hansen er på full fart tilbake. Reiselystne kunder står og tripper ved døren, klare for å reise igjen – så snart myndighetene gir grønt lys. Vi er et stort byrå, proppfullt av dyktige mennesker som også står og tripper – ivrige etter å dele sin kunnskap og erfaring. Hver uke presenterer vi en av reiseekspertene våre, som sitter på et av kontorene våre rundt om i landet. Ekspertene våre har mye på hjertet, og deler i denne faste bloggsaken litt om sitt ekspertiseområde, fremtidsutsikter, og kommer med gode reisetips som du ikke kan Google deg frem til. Følg med!