Tilbake

Luftig i Loen og Via Ferrata

I Nordfjordens innerste arm finner du Loen. Et billedvakkert og Instagram-vennlig sted i Stryn kommune. Høye fjell med snø på toppene, fjorder i grønne og blå toner og en avslappet stemning, selv midt i feriemåneden juli.

Dame med klatreutstyr i Via Ferrata, Loen
Astrid på Via Ferrata i Loen

Astrid har testet ut Via Feratta i Loen og forteller om sine opplevelser og gir noen tips til deg som har lyst til å teste ut samme tur.

Hvis du er som meg, litt dårlig på å velge Norge som ferieland, er det stort å få oppleve slike steder. Hvert år har jeg en plan om å gjøre noe jeg ikke har gjort før. Jeg hadde lest om Via Ferrata og ville prøve ut det i år. Via Ferrata betyr «jernvegen». Det er en fjelltur som går ut på at du følger en oppsatt rute i fjellet med tilrettelagte steg, trygt sikret. Det finnes mange slike fjellturer både i Norge og Europa. Valget mitt falt altså på Loen.

I kombinasjon med spa, god mat og godt drikke på ærverdige Hotel Alexandra, traff jeg blink med valget mitt. Via Ferrata ble et høydepunkt, bokstavelig talt. Du må elske høyder for å velge denne turen, og da mener jeg ELSKE.


Turen åpner med å hilse på en guide fra Loen Active og få utlevert klatreutstyr. Vi var en liten gruppe som var klare for å tilbringe dagen sammen i fjellet. Turen startet ved havnivå og vi tok oss først opp cirka 450 høydemeter. Her gikk vi på grusvei og skogssti, men det var faktisk den hardeste delen av ruta, sånn kondisjonsmessig. Hele tiden speidet vi opp mot den bratte fjellveggen vi skulle forsere. Ville de lave skyene forsvinne før vi nådde toppen?

Før selve klatringen startet fikk vi god innføring i sikringsteknikk. Det trengs når du skal ta deg opp en nærmest loddrett fjellvegg. Du sikrer deg selv i wire med slynger og karabinkroker. Det høres ganske greit ut, men når du henger i veggen og leter etter neste fotfeste så kribler det godt i magen. Selve klatringen var utfordrende nok noen steder, men absolutt overkommelig, for en amatør som meg.


Etter 5-6 timer i veggen med spennende utfordringer, luftige hengebroer og en utsikt som kan ta pusten fra de fleste, nådde jeg toppen. Svett i luggen og sliten i kroppen befant jeg meg nå på fjelltoppen Hoven, ca 1000 m.o.h. Og ja, skyene hadde lettet!

I 2017 åpnet det også et spektakulært utsiktsplatå her oppe, med restaurant og gondolbane. Det er fantastisk at alle kan få oppleve denne utsikten, uten å måtte klatre opp. Fra toppen er det også mange muligheter for flotte turer innover fjellheimen.

Vi hadde valgt gondolbanen ned og forhåndsbestilt plass sammen med fjellturen. Jeg var så glad for det valget. Turen ned var en opplevelse i seg selv. Gondolbanen, eller Loen Skylift som den heter, regnes som en av de bratteste i verden. Nok en heftig høydefølelse. Alternativt er det mulig tå ta seg ned en enkel, men lang, grusvei.

Når kvelden kom var det en utrolig god følelse å kjenne at kroppen hadde vært i bruk i flere timer. Med god middag, god vin og mye skryting rundt bordet, ble det en hyggelig avslutning på en morsom og utfordrende dag.

Det er selvsagt mulig å henge i baren til langt på natt, men denne gangen lokket den gode senga litt tidligere enn vanlig.

Etter en god natt søvn og en lang frokost fristet hotellets spa avdeling. Mye av dagen ble tilbragt her. En litt sliten og støl kropp fikk tilbake sin vante form etter lange svømmetak og varme badstuer. Det er oppvarmede basseng både inne og ute og du kan ta en pust i bakken på en av de mange solsengene. Hotellet tilbyr også mange ulike behandlinger for hele kroppen.

Denne mini-Norges-ferien ga meg virkelig lyst til å se og oppleve mer av Norge. Jeg er allerede i gang med å planlegge neste års tur. Jeg tror det blir en ny fjellvegg som får besøk av meg.

Hotell med utsikt over Loen
Foto: Janne Elin Alsaker

Tips

  • Velg rom med balkong og fjordutsikt på Hotel Alexandra
  • Det er ulike måter å komme seg til Loen på. Fly, buss, ferge eller bil, vanligvis i kombinasjon.
  • Utvid gjerne turen med flere aktiviteter i området, som topptur til Skåla, sykling eller kajakkpadling
  • Opplegget passer fint for både par, familier og vennegjengen