Tilbake

Opplev magiske Svalbard om bord Hurtigruten

Unn deg seilasen med Hurtigruten og MS Nordstjernen langs Svalbards vestkyst. Bli med Anne Lise Barka på en reise der adjektiver blir vanskelig å finne, for alt er magisk vakkert!

Alle reiseglade mennesker jakter på opplevelser, og alle har vi vel en drøm om den ultimate reisen? På seilingen langs Svalbards vestkyst med Hurtigruteskipet MS Nordstjernen, er min ultimate reise. Den ble mer unikt enn jeg noensinne kunne forestille meg. Alt er magisk vakkert! Landskapet, lyset, spenningen, skipet. Opplevelser så fascinerende annerledes,  og noe helt annet enn jeg har vært med på tidligere.

Seilingen

Forventningene er høye og spenningen stor når jeg går om bord i Longyearbyen. Vi skal seile langs vestkysten av Svalbard, verdens nordligste isfrie område.
Barentsburg er første stopp. Russisk gruveby, men med norsk postkontor og norske penger.

Fra Barentsburg er det nattseiling og vi våkner opp i Magdalenafjorden på dag en. Siden blir det Smeerenburgh breen og Monaco breen før vi ligger på «svai» ved Moffen,
80 grader nord ved utløpet av Widjefjorden.

Siste dag er satt av til Ny- London og Ny Ålesund. Ny-London en nedlagt gruvebosetning på Blomstrandøya i Kongsfjorden med spennende historie. Denne tidligere bosettingen ligger bare fem kilometer fra Ny-Ålesund som kan sees over fjorden.

Siste kveld går seilasen tilbake til Longyearbyen. Det er merkbart, og litt trist , når det begynner å plinge i mobiltelefonene. Tilbake til livet, og ut av Arktisk boblen. Men, den slipper nok aldri helt taket. Alle er vi smittet av den «Arktiske basillen». De magiske opplevelsene, møter med mennesker fra fjern og nær, med naturkrefter, samt kjenne på hvor liten en er. Det er helt unikt!

Guider

Guidene på explorer turene i arktisk gjør opplevelsene enda rikere og minneverdige. De er utrolig dyktige, kunnskapsrike og samtidig våre vakter der de beveger seg rundt med geværet. Klare for å beskytte oss passasjerer om det skulle komme en isbjørn for tett på. Dette er spesialguider med et meget høyt kompetanse nivå om både natur, dyreliv, geologi, historie og miljø, i tillegg til det politiske aspektet som er så sentralt på Spitsbergen.

Landinger

Små robuste båter fraktet oss i land. Guiden var alltid med, og geværet! Alle Landinger på turen er med forbehold. I Arktisk er det været som bestemmer. Vi måtte endre en Landing på grunn av vind, men alternativene er alltid like flotte, selv om det «bare» blir å beskue mektige breer fra skipet. Ofte settes det opp foredrag av ekspedisjonsteamene som har sine spesialfelt.

Skipet MS Nordstjernen

Seilingen går fra Longyearbyen til Moffen på 80 breddegrad. MS Nordstjernen, den gamle, nydelige damen, bygget i 1956 og som gjør denne explorer turen fullkommen. Lugarene er små, med koøyer. Ikke alle har eget bad, ingen glitter og stas, men en atmosfære og sjel jeg vil påstå at ingen andre er i nærheten av å kunne oppdrive. Ved Landingene ble vi enda mer forelsket. Synet av MS Nordstjernen der ute blant is og fjell i det mektige landskapet. Som et smykke ligger hun der.

Skipet tar cirka 200 personer, det betyr at du blir fort kjent med alle om bord. Det er en intim atmosføre, men likevel romslig med flere salonger og sittegrupper i tillegg til dekk.
Maten er en deilig variasjon av norsk husmannskost og internasjonale retter. Alt med tilhørende viner og drikke en kan ønske seg. Dress code om bord er casual og komfortable klær.

Det er utendørs det skjer

Livet er utendørs, fra morgen til kveld. Jeg dro i begynnelsen av september. Det er tiden mellom midnattsol og nordlys, men likevel lyst døgnet rundt. Og det manglet ikke på magiske øyeblikk.Innpakket i varme klær, gjerne med bobler i glasset, omgitt av isbreer, fjell og hav. Langt vekk fra sivilisasjonen, det er som å skli gjennom evigheten. Her er ingen begynnelse, eller slutt, alt er bare mektig.

Mangelen på intenett og mobildekning tenker ingen på. Her glemmer du virkelig hverdagens – må bare – og kommer inn i et sjeldent avslappet modus. Folk prater med hverandre og har gode diskusjoner, i stedet for å sitt med nesen ned i hver sin mobiltelefon.

Verdt å vite

Svalbard/Spitsbergen
Øyriket ble oppdaget av Willem Barentz i 1596 og fikk navnet på grunn av sine spisse fjell. Mange nasjonaliteter har utforsket området, men Svalbard traktaten fra 1920, der hele 43 nasjoner signerte, ga Norge suverenitet over Svalbard.

Reiser du hit er du i en verden uten internet og mobil. Unntatt i Longyearbyen, der er det god kontakt med omverdenen.

Turister må ferdes med forsiktighet på Svalbard, både på grunn av isbjørn, men også på grunn av sin sårbare natur og permasfrost.
Det er ikke lov å ta med noe fra naturen, ikke en gang en liten stein. Det sies at Arktis er temperaturmåleren på kloden. Derfor finnes det utallige målestasjoner, og forskere kommer fra hele verden for å følge med. Området er også svært viktig strategisk, og nasjoners tilstedeværelse er ikke bare knyttet til miljøspørsmål.

Med sin beliggenhet halveis mellom fastlandet Norge og Nord Polen er klimaet mildere enn en skulle tro. Det sørger golfstrømmen for. Derfor kan en beundre flere typer blomster, i tillegg til dyrelivet med mengder av fugl, sel, hval, reinsdyr og Polar rev. Kongen selv; isbjørnen, er sjeldnere å se. Det finnes cirka 3000 av de på Svalbard, noe som er flere enn antall innbyggere i øyriket. Isbjørnen løper, svømmer og klatrer bedre enn noe menneske. Dette er hans rike, så mennesker og andre dyr er alltid på vakt.

Longyearbyen
«Hovedstaden» på Svalbard en liten moderne by midt i det fantastiske arktiske landskapet omgitt av historien som er gruvedrift. I dag er det turisme, forskning og utdanning som er drivkraften i byen. Her bor ca 40 forskjellige nasjonaliteter, men nordmenn er fremdeles i flertall.

Barentsburg
Ligger cirka 40 km sørvest for Longyearbyen i luftlinje. Hit kommer en enten med snøscooter om vinteren, eller med båt i den isfrie perioden. Det går også ruteflyvende helikopter. Barentburg, har sykehus, havn, hoteller, puber, kulturhus, skole, kullgruve og forskningstasjon. Her bor flest russere og i de senere år også mange fra Ukraina.

Magdalenafjorden
Også kjent som North West Corner – området med fjorder, øyer og fine strender. Her ser vi rester etter en gammel hvalstasjon fra det 16.århundre og gravplassen etter alle hvalfangerene som ikke klarte seg. En mektig atmosfære der innerst i fjorden.

Woodfjors og Liefdefjord
Svalbard byr på et variert landskap. I disse områdene er det fra den flate Reinsdyrflya, til de mektige røde fjellene som er rester av vulkaner. Her finner vi også Monaco Breen – oppkalt etter Fyrsten i begynnelsen av 1900-tallet.

Moffen, ligger på 80 breddegrad nord
Øya, som er helt flat, er et viktig hvilested for store kolonier av Hvalross. Moffen er også en viktig hekkeplass for fugler.

Kongsfjorden
Også kjent som King’s Bay, er den største fjorden på vestsiden av Spitsbergen. Landskapet varierer fra store tundra sletter til snøkledde topper. Ved enden av fjorden ligger majestetiske Kongsbreen med sine tre karakteristiske Nunataks; Nora, Dana og Svea, oppkalt etter de tre skandinaviske landene. Disse kan også observeres fra Ny-Ålesund

Ny-London
En nedlagt gruvebosetning på Blomstrandøya i Kongsfjorden med spennende historie. Denne tidligere bosettingen ligger bare fem kilometer fra Ny-Ålesund og kan sees over fjorden.

Ny-Ålesund
Verdens nordligste bosetting og tidligere gruveby. I dag er det avanserte forskningsstasjoner med forskere fra hele verden. Nasa er også tilstede her oppe.
Ny-Ålesund var lenge utgangspunktet for diverse Polar ekspedisjoner. Eksempler er Roald Amundsen, Licoln Ellsworth og Umeberto Nobile. Alle tre kjent for sin ferd med Luftskipet Norge som en fremdeles kan se rester av masten etter.

Drømmer du om en tur til Svalbard?

Kontakt oss da vel, så kan vi hjelpe deg med både transport, overnatting og spennende aktiviteter 😊 ..eller en reise som dette, med Hurtigruten.