Tilbake

Isle of Islay – Øyen for alle som elsker whisky

Isle of Islay er himmelriket for alle som elsker Skottland og single malt whisky. Den fineste gaven til en som elsker whisky må være en tur hit! Les mer om vårt besøk til sjarmerende Isle of Islay.

Isle of Islay

Entusiaster fra hele verden tar turen til øyen med 8 fantastiske whisky-destillerier. Isle of Islay er en øy på vestkysten av Skottland og en av de Indre Hebridene. Øyen har i overkant av 3000 innbyggere, og de største tettstedene er Bowmore, Port Ellen og Port Charlotte. Øyen er mest kjent for sin produksjon av whisky, og den har en distinkt og kraftig smak.

Hvordan komme seg til Isle of Islay?

Du flyr først til Glasgow. Det er per dags dato ingen direktefly fra Norge, så du må belage deg på en mellomlanding. Fra Glasgow tar du enten fly eller ferge videre til Isle of Islay. Flyturen fra Glasgow til Islay tar rundt 35 minutter. Skal du ta ferge kjører du først i ca. 2 timer fra Glasgow til Kennacraig, og tar deretter ferge i ca. 2 timer.

Fronten på The Islay Hotel
Foto: The Islay Hotel

Hvor bør jeg bo?

Vi bodde på The Islay Hotel, som var et fint og sjarmerende hotell. Det ligger sentralt i hyggelige Port Ellen, ca. en halvtimes kjøring fra flyplassen. Bor du på The Islay Hotel bor du like ved et av de mest kjente destilleriene på øyen, Lagavulin. Destilleriene Laphroaig og Ardberg ligger heller ikke langt unna, og er absolutt verdt et besøk.

På den lokale puben The Ardview Inn i Port Ellen møter du mennesker fra hele verden. Dette er en intim og koselig pub med hyggelige medarbeidere og en artig lokabefolkning. Alle som er her, har en ting til felles: Kjærligheten deres til whisky.

Tank i et whisky destilleri

Whiskysmaking

Vi var med på whiskysmaking på destilleriet Lagavulin. Lagavulin er kjent for sin kraftfulle og eksklusive whisky. Den kjennetegnes av den distinkte duften av torv som de fleste whiskyene på Isle of Islay har.

Vi fikk en uforglemmelig omvisning på fabrikken, med en guide som både var entusiastisk og kunnskapsrik. Whiskyen var også veldig god! Dette er en opplevelse vi varmt kan anbefale, enten du liker whisky eller ikke.

Lagavulin er åpent stort sett hele året, men vi anbefaler deg å dobbeltsjekke åpningstidene i forkant av reisen.

Bowmore

Ønsker du mer urbane omgivelser anbefaler vi deg å bo i Bowmore. Bowmore er den administrative hovedstaden på Isle of Islay. Her er det litt mer «liv» enn det er i Port Ellen. Du har blant annet flere butikker, restauranter og hoteller.

Vi anbefaler en deilig lunsj på Bowmore Hotel! Bowmore har også et whisky destilleri ved navn Bowmore, og er høyt anerkjent i Skottland. Denne whiskyen har ikke et like distinkt torvpreg som de fleste andre på øyen.

Gate i Bowmore med tradisjonelle hus
Bowmore

Vakre omgivelser og en gjestfri befolkning

Isle of Islay er ikke bare whisky og destillerier – her finner du vakker natur som egner seg godt til fotturer. Islay har også noen av de desidert vakreste strendene vi noen gang har sett, så er du her på sommeren anbefaler vi deg å ta med badetøy.

Lokalbefolkningen er veldig imøtekommende, og det skal mye til for at du ikke føler deg velkommen her. Vi opplevde at de stoppet for å spørre om vi trengte skyss når vi var ute og gikk. Det var utrolig koselig og ikke noe man forventer!

Utsikt over Jura på Islay
Utsikt over Islay

Noen nyttige tips på veien til Islay

  • Ta med cash til taxi når du ankommer flyplassen.
  • Forhåndsbestill taxi. Det er ikke mange av de på øyen.
  • Vær ute i god tid når du drar fra Islay. Innsjekking stenger 1 time før flyet går

Er du en whiskyentusiast?

Da bør dere virkelig sjekke ut Isle of Islay! Ta kontakt med oss for mer informasjon og bestilling av reise.