Tilbake

Alt dette kan du oppleve i flotte og urbane Stavanger

Har du vært i Stavanger før? Hvis ikke, bør denne byen rett inn på ønskelisten din. For selv om Stavanger er mest kjent som Norges oljehovedstad, er byen spekket av spennende opplevelser og aktiviteter. Her får du våre beste tips!

Nytt og gammelt i skjønn forening

Stavanger er en utrolig flott by med et spennende natur- og kulturtilbud.

Mest kjent av det gamle er domkirken, Gamle Stavanger og Valbergtårnet. Stavanger har fått mye skryt for hvor flinke de er til å bevare det gamle. Domkirken er det eldste stående domkirkebygget i Norge, og har beholdt sitt middelalderske uttrykk. Gamle Stavanger har også mottatt flere priser for jobben de har gjort med bevaringen.

Samtidig som byen er godt bevart, så har byutviklingen blomstret på grunn av oljen. Det finnes unik og spennende arkitektur på hvert gatehjørne, og de ulike boligprosjektene har gitt Stavanger et helt særegent uttrykk. Stavanger er både høykulturell, historisk og urban på samme tid.

Bo på Radisson Blu Atlantic Hotel

Vi anbefaler deg å bo på Radisson Blu Atlantic, som er et hotell med lang historie i Stavanger. Hotellet ble renovert for kun få år siden, og kan betegnes som et eksklusivt 4-stjerners hotell. Frokosten og restauranten er kjent som et av de beste stedene å spise i Stavanger.

I toppetasjen finner du et flott treningsrom med sauna. Både treningsrommet og saunaen har gigantiske vinduer ut mot byen, så du kan trene og slappe av med spektakulær utsikt.

Hotellet følger et strengt miljøprogram, og jobber aktivt for at du skal ha et så bærekraftig hotellopphold som mulig.

Dette bør du se og oppleve i Stavanger sentrum

Stavanger sentrum er full av spennende severdigheter, som du kan oppleve til fots. Våre anbefalinger er som følger:

Øvre Holmegate – den fargerike gaten
Fargegaten er en kjent og svært populær gate i Stavanger, der alle husene er malt i spreke farger. Det var en lokal frisør som ville gjøre noe gøy med gaten han jobbet i, og fikk idéen om å male den for snart 20 år siden. Fargegaten har vært med på å utvide sentrumskjernen, og her finner du nisjebutikker, kafeer og kunstutsalg. I tillegg er gaten selvfølgelig et flott bildemotiv.

Stavanger domkirke
Stavanger domkirke er den eneste norske katedralen fra middelalderen som har beholdt sin opprinnelige arkitektur, og den eneste som kontinuerlig har vært i bruk siden 1300-tallet. Den ble i følge tradisjonen bygget i 1125 da Sigurd Jorsalfarer gjorde Stavanger til bispesete. Kirken ligger flott til i sentrum, og gjør seg fortjent til et besøk.

De trange gatene rundt kirken er også en sann glede for shoppingentusiaster.

Norsk Oljemuseum
Ikke langt fra Vågen finner du Norsk Oljemuseum, som er et veldig spennende museum for både voksne og barn. Her er det masse å lære om teknologi og Norges historie.

Norsk Hermetikkmuseum
I Øvre Strandgate 88 finner du Norsk Hermetikkmuseum, som er innredet som en autentisk sardinfabrikk fra 1. verdenskrig. Utstillingene fokuserer på produksjon av norske sardiner fra starten i 1879 til midt på 1950- tallet. I denne perioden var norske sardiner et av Norges viktigste eksportprodukter. Her kan du se hvordan fisken ble behandlet i fabrikkene og hvordan maskineriet utviklet seg.

Dette bør du få med deg utenfor bykjernen

Området utenfor byen er også veldig spennende. Det beste er å ha leiebil under oppholdet, slik at du enkelt kommer deg rundt til de kuleste stedene. Vi anbefaler da selvfølgelig å leie el-bil via vår bestillingsportal, eller via våre reiseeksperter. Vi anbefaler deg å sjekke ut følgende steder:

Jernaldergården (Arkeologisk museum)
Jernaldergården på Ullandhaug er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, ca. år 350 – 550. Gården ligger cirka 3 km fra Stavanger sentrum, med praktfull utsikt over Nord-Jæren og Hafrsfjord.

I folkevandringstiden lå det en bondegård på dette stedet. Den opprinnelige gården brant ned og ble forlatt en gang midt på 500-tallet. Etter arkeologiske funn ble det besluttet at anlegget skulle restaureres og gården stod ferdig i 1975.  

På Jernaldergården blir du møtt av husfruen og gardens folk. Her kan du smake på husfruens ferske hellekaker som er stekt på glørne. Akkurat slik satt familiene rundt dette ildstedet for 1500 år siden. Det nye besøkssenteret inneholder kafé, utstilling og toalett. Sjekk ut nettsiden og få med deg omvisning også.

Sverd i fjell
«Sverd i fjell» står vakkert til ved havkanten i Hafrsfjord i Stavanger kommune. Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed fra Bryne og ble avduket av Kong Olav i 1983. Monumentet består av tre store sverd som er satt ned i svaberget. Dette er til minne om slaget i Hafrsfjord i 872, som er året da Harald Hårfagre samlet Norge til et rike.

Det største sverdet representerer den seirende kongen, mens de to andre symboliserer de tapende småkongene. Sverdene er satt ned i svaberget for at de aldri mer skal brukes, som også gjør sverdene til et symbol på fred. Det største sverdet er 9,2 m høyt og de er alle laget av bronse.

Like ved sverdene ligger Møllebukta, som er en fin badestrand.

Hå Gamle Prestegård på Jæren
Hå Gamle Prestegard er en tidligere prestegård som er gjort om til et moderne kunst- og kultursenter. Prestegården er fra 1637 og her finner du et galleri med vekslende kunst- og kulturhistoriske utstillinger. I kjelleren i jærhuset er det utstilt funn av rester etter 8200 år gammel bosetting i området. Langs kyststripen ligger det strandgravfelt fra folkevandringstida.

Prestegården har også kafeteria som tilbyr god mat til greie priser. Barn trives veldig godt her, da det er et stort lekerom med masse fine leker.

Prestegården ligger like syd for munningen av Hååna, og bare noen hundre meter nord for Obrestad fyr. Når du kjører fra Stavanger og ut hit, kan vi love deg at foto-knipsefingeren får litt trim.

Stavanger kunstmuseum
For de som er ekstra kunstinteresserte, så ligger Stavanger kunstmuseum 9 minutter med bil fra Stavanger sentrum. Museet springer ut av Stavanger kunstforenings faste galleri. Samlingen startet 11. februar 1865, og foreningens hovedmål var å etablere en kunstsamling.

Stavanger kunstmuseum ligger ved Mosvannsparken og har ansvar for over 2600 kunstverk. Den eldste delen av samlingene består blant annet av landets største Lars Hertervig-samling og en stor samling av Kitty Kiellands malerier.

Preikestolen
Mange legger turen til Stavanger, kun for å oppleve Preikestolen. Dette er en av landets mest gåtte fjellturer, med over 300.000 besøkende hvert eneste år. Her går du gjennom frodig Vestlandsnatur, opp på et stupbratt utkikksplatå med utrolig flott utsikt over Lysefjorden. Forbered deg på mye folk, spesielt dersom du går i helgen eller i fellesferien. Vil du unngå de største folkemengdene så anbefales det at du går tidlig på morgenen eller på kveldstid (før kl.09:00 og etter kl.15:00). Startpunktet for fotturen ligger 40 minutter med bil fra Stavanger sentrum.

Er du klar for en innholdsrik tur til Stavanger?

Bestill fly og hotell her, eller ta kontakt med oss for skreddersøm.