Tilbake

Bergtatt av bergstaden Røros

Sommer som vinter, høst som vår – Røros er et perfekt reisemål hvor alt ligger til rette for å kombinere historie og omgivelser med aktiviteter og matopplevelser. Les videre og bli bedre kjent med Røros!

Røros
Kanefart på Røros. Foto: Morten Brun

Omtrent 2,5 timer med tog fra Trondheim, og 5 timer fra Oslo – der finner du Røros. Historien strekker seg tilbake til 1600-tallet hvor Røros var en viktig gruveby, derav navnet «Bergstaden» som står på UNESCOs verdensarvliste. Samfunnet og husene som ble bygget opp den gang ser vi fortsatt; som boliger, verksteder eller hyggelige butikker. Den gamle trehusbebyggelsen består av mange hundre hus, og flere av disse er fredet. Røros har en helt spesiell sjarm over seg, og det er en ganske så unik opplevelse å spasere gjennom gatene.

Sove og spise

I Røros finner du ingen høyblokker av nye hoteller. Overnattingsstedene byr alle på historisk innblikk og har sine personlige preg, mens serveringsstedene byr på god og kortreist mat, som ofte gjør at du blir sittende litt lengre til bords enn du kanskje hadde tenkt.

Rom med historisk preg på Erzscheidergården
Rom med historisk preg på Erzscheidergården i Røros. Foto: De Historiske

Er du på jakt etter det lille ekstra, så er Erzscheidergården det perfekte alternativ. Her har det vært overnattingssted siden 1945, og det er 24 unike rom hvor både historie og natur har satt sitt preg på dekoren. Antikke møbler og gamle bruksgjenstander kombineres med moderne løsninger. Erzcheidergården som har sitt navn fra malmskilleren Erzscheideren, ligger kun en kort gåtur fra Røros sentrum.

Dessert hos Vertshuset Røros
Dessert hos Vertshuset Røros. Foto: Kim Ramberghaug

Midt i Røros sentrum, finner du Vertshuset Røros som har aner tilbake til 1600-tallet. Her er det 32 koselige hotellrom og 6 leiligheter, og du bor rett og slett i historien. Kjøkkenet byr på gourmetmåltider og tar utgangspunkt i lokal mattradisjon. Kun et steinkast unna finner du kirken du helt sikkert har sett på bilder, Bergstaden Ziir.

Røros Hotell_velværeavdeling.
Velværeavdelingen med basseng på Røros Hotell. Foto: Tom Gustavsen

Med sine 160 rom er Røros Hotell det største overnattingsstedet i Røros. Hotellet er midt i blinken for familien på tur. Samlingspunkt og hjertet av hotellet er hallen, med peisen hvor det alltid er fyr. Hotellet er dekorert med arbeidene til flere lokale kunstnere. I velværeavdelingen henger det 303 fisker i taket, laget av kunstneren Per Lysgaard. Det er gode turmuligheter rett utenfor hotelldøren, og kort avstand til Røros sentrum.

Kaffestuggu, Røros
Velkommen til Kaffestuggu. Foto: De historiske

Når du er klar for en matbit, kan du legge turen innom Kaffestuggu. Dette er det eldste serveringsstedet i Røros. Her serveres det tradisjonskost, smørbrød og kaker – og et godt utvalg av te og kaffe.

Se og gjøre

Når du er i Røros så har du historien rundt deg nesten uansett for du snur deg. Men det er alltid fint å lære mer fra ekspertene. Rørosmuseet har flere steder som er åpne for publikum:

  • Utstillinger knyttet til Røros Kobberverks historie.
  • Vandring med guide i gruvene.
  • Doktortjønna friluftspark. Morsomme og lærerike opplevelser for hele familien.

Du bør også få med deg Bergstadens Ziir, best kjent som Røros kirke. Og gjerne også en «Bergstadsvandring», guidet byvandring i Røros sentrum.

Gate i Røros
Gate i Røros. Foto: De Historiske

Naturen er ikke til å komme unna. Rørosregionen byr på et vidt spekter av fjell, vidde, skog, elver og vann. Deriblant også to nasjonalparker; Forollhogna og Femundsmarka. I Røros kan du leie sparkstøtting vinterstid, du kan leie sykler eller dra på ridetur. Mulighetene er store for aktiviteter utendørs!

Det er også verdt å merke seg at du må ta deg tid til å stoppe innom sjarmerende butikker, kunsthåndverkutsalg og gårdsutsalgene som finnes i området. Her finnes det også muligheter for «lokalmatsafari», med «lokalmatguider». Passer midt i blinken for deg med stor interesse for mat!

Frister det med en tur til Røros?

Sjekk ut vår anbefalte tur til Røros med priseksempel her!