Tilbake

Champagne – vinranker, bobler og sykkeltur

«Du skal til Champagne i juni», sa min hyggelige kollega til meg! Bare ordet «Champagne» lød som musikk i mine ører! Mitt navn er Kjersti, og her kan du lese om mine herlige Champagne-opplevelser på tur til denne franske perlen.

Jeg så for meg grønne åser med endeløse vinranker så langt øyet kunne se, eksklusive kjellere og spektakulære slott! Jeg ble ikke skuffet! For den som ønsker å nyte en idyllisk og romantisk natur, er Champagne utvilsomt et perfekt område. Her ligger små champagneprodusenter på rekke og rad langs veien, som går fra den ene idylliske landsbyen til den andre.

Nå skal du få være med på en «boblende reise» til flere av Europas kjente Champagnehus.

Villa Demoiselle

Dette er et av Europas fremste Champagnehus. Flere verdenskjente kokker elsker Champagne fra nettopp dette huset. Villaen er historisk, med mange flotte antikviteter og ikke minst masse historie.

Champagne i Frankrike

Landsbyen Epernay

Her finnes det mer enn 100 Champagnehus, og denne dagen sto i sykkelens tegn. Vi syklet på smale skogstier med fuglekvitter i ørene, vinden som blåste i håret og duften av sommer i nesen. Langs irrgrønne vinranker hvor druene enda ikke hadde tatt farge av solen, syklet vi forbi det ene kjente Champagnehuset etter det andre. Vi var så heldige å få med oss en sporty, engelsktalende guide som også jobber som oenologist (red.anm. vin/champagne ekspert) til å være med oss på denne herlige turen.

Sykkeltur i Champagne, Frankrike

Brasserie La Banque

Lunsjen ble inntatt på en kul restaurant ved navn «Brasserie La Banque». Dette var tidligere lokalene til Bank of France. Vi spiste nydelig mat i en fantastisk bakgård med solen skinnende fra en skyfri himmel. Kan livet bli bedre?

Moët & Chandon

Etter et herlig fransk måltid vandret vi videre til den fineste adressen jeg har hørt om, nemlig «Avenue du Champagne». Her skulle vårt neste besøk finne sted, og det var ingen ringere enn det mest eksklusive Champagnehuset, Moët & Chandon.

Det var akkurat her alt startet i sin tid. Moët et Chandon ble etablert i 1743 av Claude Moët.  Etterspørselen etter musserende vin vokste under Kong Louis XVs regjeringstid, og Moët & Chandons ble hoffleverandør av champagne blant Frankrikes adelsmenn og aristokrater. Selskapet er i dag eid av Louis Vuitton Moët Hennesy, og deres mest kjente merke er Dom Perignon.

Her ventet en spennende visning i de endeløse kjellergangene (28 kilometer!!) hvor historien om familiedynastiet ble fortalt på en meget interessant måte. Et vakkert, vakkert sted! Til og med vinkjelleren luktet godt her!

Vil du høre historien bak champagnen? En munk lukket en flaske vin for tett til. Da kulldioksidene hjalp han til å få proppen til å springe ut, kunne han sukke veltilfreds og føle at han drakk stjernene.

Slik kommer du deg til Champagne

Mange tenker kanskje at det er tungvint å komme seg til dette området, men det er ingenting å bekymre seg for. Med TGV (hurtigtog) fra Paris er du i Champagnes hovedstad Reims på kun 50 minutter!

Vil du vite mer om turer til Champagne eller andre vindistrikter i Frankrike? Kjersti er både prosjektleder på vår avdeling for Meetings & Events, og over gjennomsnittet interessert i god vin. Hun sitter klar til å gi deg sine beste tips og råd.